Koronavírus: veszélyhelyzetet hirdettek Magyarországon, erre kell készülni

Pénzcentrum   
  Megosztom
Koronavírus: veszélyhelyzetet hirdettek Magyarországon, erre kell készülni

Veszélyhelyzetet hirdetett a magyar kormány az operatív törzs javaslatára március 11-én. Magyarországon a veszélyhelyzet, és az ezzel kapcsolatos intézkedések legkésőbb ma éjféltől lépnek hatályba, és visszavonásig lesznek érvényesek - írja a Pénzcentrum.

A mostani intézkedések bizony tekintetben példátlanok a rendszerváltást követő 3 évtizedben Magyarországon

- mondta el Gulyás Gergely, aki bejelentette, hogy a magyar kormány március 11-én veszélyhelyzetet rendelt el egész Magyarország területére, ami magával vonja a rendkívüli jogrend hatálybalépését is. Ahogy a portál írja, a kormány az operatív törzs javaslatára döntött így, a bejelentés a következő intézkedéseket vonja maga után:

  • intézménylátogatási tilalmat rendelnek el az egyetemeken, azok csak távoktatásból működhetnek, az épületek bezárnak.
  • 100 főnél nagyobb beltéri rendezvények megtartását megtiltják (ez a munkahelyekre, bevásárlóközpontokra nem vonatkozik, viszont színházakra, mozikra, sporteseményekre igen, utóbbiak esetében zártkapus meccsek lehetnek)
  • 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását megtiltják
  • beutazási tilalom lép életbe Olaszországból, Dél-Koreából, Kínából és Iránból, kivéve magyar állampolgárok, ők viszont hatóságilag karanténba kerülnek, ha belépnek az országba, tehát a lakóhelyüket két hétig nem hagyhatják el (rendőrség ellenőrizni fogja az otthoni karantén betartását; annak megszegése esetén a btk. vonatkozó passzusait alkalmazzák majd)
  • szigorítják a szlovén, osztrák határokon való átjutást, leállítják a repülő, vonat és buszjáratokat
  • felfüggesztik a Határtalanul programot
  • megtiltják a magyar diákok intézményileg szervezett külföldre utazását (osztálykirándulások)

Gulyás Gergely hozzátette, hogy az intézkedések ma éjfélkor lépnek életbe, és visszavonásig lesznek érvényesek.

A járvány lefolyását illetően nem hetekről, hanem hónapokról beszélhetünk

- fogalmazott a miniszter, aki

Újságírói kérdésre hozzátette, hogy a bölcsődék, óvodák fenntartása az önkormányzatok feladata, azok esetleges bezárásól mindenhol saját hatáskörben dönthetnek.

Gulyás azt is elmondta, hogy egyelőre az általános,- és középiskolákat, üzleti iskolákat nem zárják be. A külföldön alkalmazott gyorstesztekkel kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy a gyorstesztek nem 100 százalékban megbízhatóak, és jelenleg 37 állami laboratórium áll rendelkezésre, amely elegendő a jelenlegi helyzetben.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely a munkáltatóktól elvárható hozzáállással kapcsolatban kifejtette:

A kötelező és ajánlott járványmegelőzési intézkedéseket mindenki tegye meg. Ha lehetséges, akkor nagyon örülünk annak is, ha a munkáltatók távmunkában foglalkoztatják munkavállalóikat.

A miniszter bejelentette azt ist, hogy az Országgyűlés tovább folytatja a munkáját, mert az még akár "háborús helyzetben" is ülésezik. A parlamentre tehát nem vonatkozók a 100 fő feletti tilalom. Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta azt is, hogy a kereskedőknél láthatóak olyan jelek, amelyek szerint a kereskedők visszaélnek a megnövekedett kereslet miatt az árak emelésén keresztül. Ők hatósági vizsgálattal nézhetnek szembe.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

kormány

intézkedés

korlátozás