Így készülnek a koronavírus-járványra a vidéki cégek: itt van a védelmi terv

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Így készülnek a koronavírus-járványra a vidéki cégek: itt van a védelmi terv

A koronavírus okozta üzemviteli szituációk kezelésére és a pánik elkerülésére szeretnék felkészíteni a baranyai vállalkozásokat. Ennek megkönnyítésére a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter elkészítette azokat a nem kötelező érvényű ajánlásokat, amelyek igyekeznek megkönnyíteni a vállalkozások felkészülését. A javaslatokat, fontos információkat a járványügyi helyzetnek megfelelően frissítik. A HelloVidék most utánajárt a legfontosabb baranyai irányelveknek.

A COVID-19 új koronavírus járvány várható Magyarországi terjedése miatt vállalati szinten kockázatcsökkentő intézkedéseket vezetett be a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter. Ezek célja elősegíteni a szerződésekben lefektetett feladatok maradéktalan teljesítését, illetve a dolgozókra háruló egészségügyi hatások mérséklését. Az ajánlásokat mind a munkavállalók, mind a partnerek részére kiküldték a héten.

Az üzemi területre beszállító partnerek részére a következő ajánlások az iránymutatók:

  • A koronavírusra való tekintettel a vállalat kéri beszállító partnereit, hogy részükre fuvarfeladatot végző gépkocsik és gépkocsivezetők csak és kizárólag olyanok legyenek, akik a feladatra jelentkezést megelőző három hétben nem jártak a koronavírus által korlátozott területeken. A korlátozott területek folyamatosan változhatnak, azt a hatóságok tájékoztatását követve kell figyelembe venni.
  • Ha a mai napot megelőző három hétben valamelyik velünk közvetlen kapcsoltban álló munkatársuk járt korlátozás alatt álló területen, kérem jelezzék felénk (név, gépkocsi. rendszám, időpont).
  • A vállalat üzemeibe történő belépéskor az eddig is kötelezően kitöltendő belépési nyilatkozatot kiegészítettük koronavírusra történő nyilatkozattal is, melynek kitöltése kötelező, e nélkül a látogató, gépkocsivezető nem léphet be az üzemeink területére.
  • Az üzemi területre belépőkre kihirdetett aktuális megelőző intézkedéseket (hőmérsékletmérés, higiéniás szabályok, útvonalak stb.), szabályokat minden belépőnek be kell tartani.
  • A teherjárművek csak a jóváhagyott ki- és berakodási idősávot közvetlenül megelőzően léphetnek be a telephelyre.
  • Olyan kiszerelő egységeknél, ahol a vállalat személyzete végzi a ki- / berakodást, kérjük a sofőröket, hogy tartózkodjanak mindvégig a gépjárművük vezetőfülkéjében. (Ha a gépkocsivezetőnek el kell hagynia a kabint, akkor ezt egy vállalati alkalmazott előzetes tájékoztatása után tegye.)
  • Elkerülhetetlen esetekben a közös helyiségek és a közösségi terek használatát a lehető rövidebbre kell korlátozni.
  • A vállalati alkalmazottakkal és más gépjárművezetőkkel történő személyes érintkezési időt a lehető legrövidebbre kell korlátozni.
  • Bármely látogatónak, gépkocsivezetőnek, aki a közelmúltban külföldön járt, eldobható arcmaszkkal és kesztyűvel kell rendelkeznie.
  • A külső látogatók számára külön, kijelölt illemhelyeket biztosítunk.

Arra is kérik az alvállalkozókat és partnereket, hogy az együttműködések szempontjából releváns kiemelt kockázatokról, illetve kockázatcsökkentési intézkedésekről tájékoztassák egymás. Ezek között kiemelt szerepet kapnak egészségügyi érintettségről, a teljesítési kockázatról, esetleges pénzügyi kockázatról és az alvállalkozói kockázatról szóló kérdések. Azt is kérik, hogy amennyiben fennáll a veszélye, hogy fennálló szerződések teljesítését a járvány megnehezíti vagy időlegesen ellehetetleníti, akkor a helyzet preventív kezelése érdekében mielőbb tájékoztassák egymást.

A munkatársak részére a következő ajánlások az iránymutatók (a már ismert országos megelőző intézkedéseken és a betegség észlelése utáni teendőkön túl):

  • A koronavírus-járvány potenciális kockázatának csökkentése érdekében a vállalkozások minden személyes megbeszélést, találkozót elhalasztanak; helyette telefonkonferenciát szerveznek azokkal a partnerekkel, vevőkkel, beszállítókkal és látogatókkal, akik az elmúlt 14 napon belül a koronavírus által veszélyeztetett területeken jártak.
  • Minimalizálják a személyes találkozók (vendégek, partnerek) számát, ehelyett telefont, skype vagy viber alkalmazást, videokonferenciát használnak.
  • Minden távoli munkavégzésre alkalmas munkakörben dolgozó kolléga minden nap hozza-viszi munka után a laptopját.
  • Hivatalos üzleti utak vezetői jóváhagyáshoz kötöttek.
  • Minden dolgozónak tájékoztatási kötelezettsége van a vezetőség felé, amennyiben külföldre kíván utazni. A járvány helyzet napi változása miatt nem garantálhatják, hogy a visszatérést követően felveheti a munkát.
  • A nagy rendezvényeken történő részvétel ellenjavalt.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

koronavírus

gazdaság

válság

járvány

baranya megye