Drámai adatok: így hat a koronavírus a használtautó-piacra

HelloVidék   
  Megosztom
Drámai adatok: így hat a koronavírus a használtautó-piacra

A koronavírus kapcsán kihirdetett veszélyhelyzet érezhetően hatott a hazai használtautó-piacra is. Már a bejelentés napján 16 százalékos visszaesést tapasztaltak a népszerű portál szakértői, majd nem sokkal később 40 százalék feletti mértékben csökkent a kereslet.

A koronavírus kapcsán kihirdetett veszélyhelyzet első napjaiban még nem, de a március 15-ét követő munkanapokon már érezhetően beesett a használt autók kereslete. A Használtautó.hu statisztikája szerint komoly keresletcsökkenésre kell felkészülniük az eladóknak. A keresések száma több mint 40 százalékot esett az elmúlt héten.

Ahogyan az megszokott, idén februárban és egészen március 10-ig sem adódott olyan nap, hogy az oldalon ne indítottak volna legalább 1,15 millió keresést a böngészők, de az átlagos napi keresésszám 1,2 millió fölött volt, januárban és februárban a DATAHOUSE Kft. adatai szerint 16%-kal nőtt a hazai tulajdonosváltások száma.

Március 12. és 15. között a februári keresésekhez mérten 20-25 százalékos visszaesést láthattunk, míg március 16-tól még drasztikusabb keresletcsökkenés adódott. Az elmúlt, iskolabezárásoktól sújtott héten pedig már 40 százalék feletti mértékben csökkent a keresések száma. Több kereskedő az oldalon végzett kereséseknél is érezhetően szerényebb érdeklődésről számolt be, ugyanakkor pozitív, hogy aki most nézelődik, az jellemzően vásárol is. Katona Mátyás, a Használtautó.hu szakértője szerint a vevők száma ugyanakkor annak ellenére is csökkent, hogy néhány vásárló a járvány erősödése elé időzítette, vagy akár előrébb is hozta vásárlását. A használtautó-import már februárban is visszaesést mutatott az előző évhez mérten, márciusban és áprilisban még drasztikusabb visszaesésre, akár a szegmens megállására kell számítani.

Az is nehezíti a kereskedők dolgát, hogy a jelenlegi szabályozások szerint csakis 10 és 15 óra között tarthatnak nyitva, de az autóikat külföldről beszerzők számára a forint érezhetően gyengült árfolyama is komoly veszteséget jelent. Aki euróban vásárolt és most forintban ad el, már eleve csökkent vagy akár elúszott profittal kell, hogy számoljon, ám több kereskedő még ennek ellenére is akciókkal, árengedményekkel próbálja minimalizálni a veszteségeit, s a csökkenő számú érdeklődők közül vevőket vonzani.

Ahogy az új autók piacán, a használtakén is erősödik az online értékesítés szerepe.

Egyelőre megjósolhatatlan, hogy az elkövetkezendő hetekben, hónapokban milyen mértékű lesz a piac visszaesése, ám sajnos drasztikusra kell számítani

- fogalmazott a szakértő.

Ahogy az új autók piacán, a használtakén is erősödik az online értékesítés szerepe. Bár eladni és vásárolni sem most a legjobb, a piac támogatása érdekében az oldal már a múlt héten ingyenessé tette a HD képeket és azok megtekintési lehetőségét, amivel a hirdetőket és a vásárlókat is segíti.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

használt autó

autó

autópiac

koronavírus

koronavírus-járvány

járvány