Koronavírus: újabb hat intézkedést jelentett be Orbán Viktor

HelloVidék   
  Megosztom
Koronavírus: újabb hat intézkedést jelentett be Orbán Viktor

Orbán Viktor az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján elmondta, 12 napja hirdették ki a rendkívüli jogrendet, amelyre azért volt szükség, hogy fel tudja venni az ország a küzdelmet a koronavírus járvány terjedésével. A veszélyhelyzettel a kormány felhatalmazást kapott, hogy megszervezze az önvédelmet a vírussal szemben, ezzel kapcsolatban hoztak döntéseket, mivel a miniszterelnök szerint közeledünk a tömeges fertőzés, vagyis az utolsó szakasz felé - írja a Pénzcentrum.

Az oldal információi szerint a miniszterelnök elmondta, hogy 4 fronton harcolnak a járványterjedéssel szemben: zajlik a katonai, rendőri, egészségügyi és gazdasági védekezés. Vírus terjedésének a három szakaszához igazították az Operatív Törzs intézkedéseit. Orbán Viktor azt mondta, közeledünk a tömeges fertőzés, az utolsó szakasz felé. A miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy 167-re emelkedett a fertőzöttek és 7-re a halottak száma.

Ismertette: speciális maszkból 129 ezer darab van, lélegeztető gép 2560 darab, védőruha, kesztyű is nagy tételben áll rendelkezésre. Új védőfelszerelést keletről tudnak beszerezni, innen várnak új szállítmányokat. 24643 orvosi szolgálatra bevethető orvos, és 105 ezer kiképzett egészségügyi szakdolgozó van jelenleg hazánkban.

Tájékoztatott: holnap reggeltől minden intenzív ágy mellett dolgozó orvos és ápoló speciális maszkot kap. Sebészi maszkot kap minden további egészségügyi dolgozó, és a koronavírus gyanúval bekerülő betegekt is. Az eszközök viszont végesek, a védekezik pedig hosszú lesz a miniszterelnök szerint.

A határon a teherforgalom továbbra is megengedett. A románoktól garanciát kértek: amilyen ütemben Románia beengedi a humanitárius folyosót használókat, úgy engedik be az Ausztriából érkezőket.

A rendőri fronton bevethető egyenruhás 7275 fő, önkéntesek 46573 (gyakorlattal, de fegyverrel nem rendelkeznek) Orbán Viktor tájékoztatása szerint. Ők végzik a karanténellenőrzést is. A katonai védekezést illetően az egyenruhások a határvédelemben vesznek részt. 23950 hivatásos katona van jelenleg, de 43980 fő vethető be ténylegesen szükséghelyzetben.

Új gazdasági intézkedések:

  • A taxisok után további több mint 80 ezer kisvállalkozónak adnak adómentességet a KATA fizetése alól, mint fodrászok, gázszerelők, burkolók, személyi edzők, stb. A részletek egy ma megjelenő rendeletben lesz olvasható.
  • A március elseje előtt keletkezett kata tartozásokat csak a veszélyhelyzet utáni negyedévben kell majd befizetni.
  • Mentességet kapnak továbbá a médiaszolgáltatók a kieső reklámbevételek miatt.
  • A kilakoltatásokat és lefoglalásokak felfüggesztik, az adótartozások behajtásval együtt.
  • Meghosszabítják továbbá a lejáró GYES, GYED jogosultságokat is a veszélyhelyzet idejére.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

pénzcentrum

orbán viktor

gazdaság

koronavírus

koronavírus-járvány