Népszerű a környezetvédelem: 72 pályázó nyert támogatást az első METÁR-tenderen

MTI   
  Megosztom
Népszerű a környezetvédelem: 72 pályázó nyert támogatást az első METÁR-tenderen

72 pályázó nyert támogatást az első METÁR-tenderen - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A METÁR támogatások a Klíma- és természetvédelmi akciótervvel és a nemzeti energia- és klímastratégiával összhangban költséghatékonyan ösztönzik a környezetbarát, megújuló alapú villamosenergia-termelést.

A napenergiából előállított villamos energia mennyisége a támogatott új beruházásoknak köszönhetően a tavalyi termeléshez képest mintegy tizedével nő

- emelte ki Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

A naperőművet létesíteni kívánó nyertes pályázók mindegyike hazai kis- és középvállalkozás

- írja az ITM a közleményben.

A szaktárca tájékoztatása szerint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által kiírt, megújuló energiaforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelés támogatását célzó METÁR-tender nyertesei 15 éven át évente összesen 229 millió forint kiosztott támogatásban részesülhetnek. Az első kiírásra 168 ajánlat érkezett, ezek közül került ki a 72 nyertes pályázat. Az összes beérkezett igény több mint két és félszeresen haladta meg a kiosztható támogatási mennyiséget.

A tender eredményeként Magyarország évente 93 ezer háztartás teljes villamosenergia-igényét tudja fedezni tiszta energiaforrásból, emellett évi 75 ezer tonnával csökken a hazai szén-dioxid-kibocsátás is. A támogatások így érdemben hozzájárulnak a hazai energiaszektor zöldítéséhez, és annak a vállalásnak a teljesítéséhez, hogy Magyarország 2050-re klímasemlegessé váljon

- emelte ki Kaderják Péter a közleményben.

Tóth Tamás, a MEKH elnökhelyettese rámutatott, hogy a nyertes projektek a pályázati kiírásban meghatározott 26,08 forint kilowattóránként (Ft/kWh) támogatási korlátnál lényegesen alacsonyabb ajánlati árakat adtak. A kis kategóriában a legalacsonyabb nyertes ajánlati ár 21,2 Ft/kWh, míg a nagy kategóriában 20,2 Ft/kWh volt. A pályázaton megítélt zöldprémium-támogatásnak és a megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően évente 193 gigawattóra (GWh) villamos-energia mennyiség előállítása válik lehetővé megújuló, környezetbarát forrásokból.

A pályázaton gazdálkodó szervezetek és önkormányzatok indulhattak, amelyek vállalták, hogy új beruházás révén megújuló erőművet létesítenek vagy meglévő erőművüket az eredeti beruházási érték 50 százalék meghaladó mértékben fejlesztik. A nyertes pályázók nagyrészt fix vagy napkövető tartószerkezettel működő naperőművek telepítését vagy bővítését tervezik, de megépülhet egy hulladéklerakóból származó gázt hasznosító erőmű is. Az új létesítményeknek a nyertessé nyilvánító határozat kézhezvételét követő három éven belül kell kereskedelmi üzembe állniuk - tájékoztatott az ITM.

A pályázati eredmények adatai a hivatalos oldalon olvashatóak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

napelem

környezetvédelem

környezetbarát

pályázat