Építőipar: amíg lehet, dolgozni akarnak a szakemberek

HelloVidék   
  Megosztom
Építőipar: amíg lehet, dolgozni akarnak a szakemberek

A Mapei Kft. 400 szakember megkérdezésével felmérést végzett a koronavírus-járvány építőiparra gyakorolt hatásairól.

A megkérdezett építőipari szakemberek 22 százalékának megszűntek a megrendelései a koronavírus-járvány hatására. 33 százalék csökkenő, 38 százalék stagnáló, 6 százalék növekvő megrendelésekről számolt be.

A válaszadók 50 százaléka változatlan intenzitással dolgozik. 28 százalék csökkentette a kapacitását, 22 százalék szünetelteti a munkavégzését, többségük kényszerből, a megrendelések visszamondása, vagy csúsztatása miatt. A nem, vagy csökkentett kapacitással dolgozók 17 százaléka saját és mások biztonsága érdekében döntött így.

A kitöltők 42 százaléka tapasztalta, hogy a megrendelők csúsztatják a munkát. 33 százalék arról számolt be, hogy a megrendelő felfüggesztette a munkát. 18 százalék számolt be arról, hogy a megrendelő gyorsítja, sürgeti a munkát. 9 százalék számolt be arról, hogy a díjakat akarja csökkenteni a megrendelő.

A megkérdezettek 57 százaléka találkozik szállítási nehézségekkel. 39 százalék tapasztal építőanyag drágulást, jellemzően az import építőanyagok terén, melyekből 36 százalék tapasztal hiányt. A szakemberek véleménye szerint óriási a bizonytalanság, nehéz tervezni. Egyre nehezebb szükséges munkaerő biztosítása, bizonytalan az építőanyagok beszerzése, kiszámíthatatlan az építőanyagárak alakulása.

A nehézségek ellenére a válaszadó szakemberek 63 százaléka addig szeretne dolgozni amíg csak lehet. 37 százalék nyilatkozott úgy, hogy ha nem javul 1-2 héten belül, vagy rosszabbodik a helyzet felfüggeszti a munkavégzést.

A válaszadó szakemberek 13 százaléknak egyáltalán nincs tartaléka. 26 százalék rendelkezik 1 havi tartalékkal. Ennél több megtakarítása a válaszadók 61 százalékának van. A legkilátástalanabb a megkérdezett szakemberek 10 százaléka helyzete, akiknek nincs megrendelése és legfeljebb 1 havi tartalékuk van.

Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője szerint, katasztrofális következményekkel járna, ha akár a megrendelők, akár a kivitelezők miatt az építkezések leállnának. Szakemberek tömegei kerülhetnek kilátástalan helyzetbe, ami az építőipar lassulásával csődhullámot és újabb tömeges külföldi munkavállalást indíthat el. Már egy hónapos kivitelezési stop után képtelenség lenne kiszolgálni, az esetlegesen egyszerre berobbanó beruházási igényeket.

A szakember szerint ameddig meg lehet teremteni a biztonságos munkavégzés feltételeit, addig termelni kell, nem javasolt a beruházások leállítása, halasztása. Ennek azonban alapfeltétele, hogy a munkáltatóknak biztosítani kell a biztonságos munkavégzéshez szükséges feltételeket, valamint meg kell követelni a higiéniai szabályok betartását. A felmérés szerint ugyanis, jelenleg mindössze a válaszadók 27 százaléka alkalmaz teljes körű védelmet, azaz kerüli a fizikai érintkezést, kesztyűt és maszkot visel, valamint rendszeresen mos kezet.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

építőipar

szakemberek

munkaerő

munka

felmérés