Nem csak a koronavírussal küzdenek: durván megcsappan a vidéki önkormányzatok bevétele

MTI   
  Megosztom
Nem csak a koronavírussal küzdenek: durván megcsappan a vidéki önkormányzatok bevétele

A járvány minden előzetes tervet felülír: többek között Békéscsabán átdolgozták az idei költségvetést, Hévízen és Makón gazdasági jellegű kedvezményekről döntöttek.

Jelentős bevételkieséssel számolnak a koronavírus-járvány miatt a vidéki önkormányzatok, amelyek ennek ellenére további intézkedésekkel segítik a rászorulókat és a helyi vállalkozásokat: Békéscsabán átdolgozták az idei költségvetést, Hévízen és Makón gazdasági jellegű kedvezményekről döntöttek. Pest megyében péntektől lezárják a kisoroszi szigetcsúcsot a gépjárműforgalom elől a fertőzésveszély miatt.

Békéscsaba februárban elfogadott költségvetését átdolgozták: 439 millió forintos céltartalékot hoztak létre, ez a már korábban elfogadott 60 millióval együtt csaknem félmilliárd forintra nőtt. A tartalékot a bezárt intézmények dologi előirányzatainak, valamint a sport, a kultúra, a városüzemeltetés és a civil szféra kiadásainak csökkentésével teremtették elő. A háziorvosok támogatására plusz 15 millió, összesen 30 millió forintot szánnak, 14 milliót előirányoztak egészségügyi gépek, berendezések, felszerelések beszerzésére. Szarvas Péter polgármester csütörtökön online sajtótájékoztatón elmondta, a költségvetést érintő döntésről polgármesteri határozat született, de egyeztetett az önkormányzati képviselőkkel, a frakcióktól érkeztek is vélemények, amelyeket teljesen vagy részben figyelembe vett.

A hévízi önkormányzatnak május végéig a tervezettnél mintegy 350 millió forinttal kevesebb adóbevétele lesz a járvány miatt, de kedvezményekkel segítik a helyi vállalkozásokat és a turizmus majdani újraindítását, közölte Papp Gábor polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján. A hévízi önkormányzat állami forrásokon felüli bevételei a helyi adókból, elsősorban az idegenforgalomból származnak.

Ahhoz, hogy a költségvetést egyensúlyban tartsák, a vállalkozókat, rászorulókat is segíteni tudják és a veszélyhelyzet elmúltával újra lehessen indítani a turizmust, több intézkedést is tettek. A veszélyhelyzet idején ingyenes a parkolás a városban, egyelőre megszüntették a letiltásokat, az inkasszót, engedélyezték a részletfizetést, nem kell közterület-használati díjat fizetni, az önkormányzati helyiségek bérleti díját pedig 50 százalékkal csökkentették.

A mintegy 400 önkormányzati dolgozó közül senkit nem bocsátottak el és a bérezésük sem változott, az alapbéren felüli juttatásokat azonban át kell majd alakítani, ha hosszan elhúzódik a veszélyhelyzet. Az utasforgalmat jelenleg nem bonyolító, de teherforgalomra készen álló - az önkormányzat által működtetett - sármelléki repülőtéren a dolgozók fizetését ugyanakkor 20 százalékkal csökkentették.

Budapesten Rákosmente önkormányzata gazdasági könnyítésekkel segíti a járvány által leginkább sújtott mikro-, kis- és középvállalkozásokat, egyéni vállalkozókat. Közleményük szerint az április 1-jétől augusztus végéig terjedő időszakra a felére csökkentik az önkormányzati tulajdonú helyiségek utáni bérleti díjakat, és ezt is csak augusztus 31-ig kell befizetni. Emellett erre az időre 50 százalékkal csökkentik a közterület-használati díjakat is, szintén halasztott fizetéssel.

Makón az önkormányzat június 30-ig elengedi a bérleti díjat azoknak a nem lakás célú ingatlant használó vállalkozásoknak, melyek a kijárási korlátozásokra tekintettel bezárnak, de vállalják, hogy munkavállalóikat nem bocsátják el.

A Békés Megyei Önkormányzat bekesmegyeosszefog.hu címmel új weboldalt hozott létre, hogy összekapcsolja a segítségre szorulókat a segítséget felajánlókkal. A jelentkezők a bevásárlásban, a postai csekkek befizetésében, receptek, gyógyszerek kiváltásában, személyszállításban, tanításban, távoktatási eszköz igénylésében is kérhetnek segítséget.

Debrecenben a rászoruló családoknak a napokban 150 élelmiszercsomagot osztottak ki, a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársainak pedig csütörtöktől kerékpáros önkéntesek segítene, hogy minél több rászorulóhoz tudjanak gyorssegélyként csomagokat eljuttatni.

Mórahalmon az önkormányzat felveszi a kapcsolatot valamennyi helybéli időssel, hogy egyeztessenek arról, milyen segítségre van szükségük.

Mezőberényben a nehéz helyzetben lévő családok segélyezésére három beszállítótól 3,4 millió forint összértékben alapélelmiszereket rendeltek, és nagyobb mennyiségű tisztítószer beszerzése is megkezdődött. A csomagokat április közepén kezdik szétosztani. Emellett kezdeményezték egy segélyalap létrehozását is.

Csongrádon ingyenesen vehetik igénybe a helyi közösségi közlekedést az egészségügyben és a szociális területen dolgozók.

Szarvason hétvégén már nem nyit ki a posta. Gyomaendrődön - az agrárminiszter felhívására - újranyitják a piacokat, a korábbi két nap helyett heti egy napra. Az állat- és kirakodóvásárok továbbra is szünetelnek a településen.

Pest megyében péntektől lezárják a kisoroszi szigetcsúcsot a gépjárműforgalom elől a fertőzésveszély miatt, közölte Molnár Csaba polgármester. A környéken megállást és várakozást tiltó táblákat helyeznek ki, a polgármester rendőröket kért a korlátozások betartásának ellenőrzéséhez. A közleményben azt írták: a településre a kijárási korlátozás első napján mintegy 1400-an látogattak ki gépjárművel, és ez ellentétes a kormány rendeletével.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

önkormányzatok

bevételkiesés

támogatás