Nem csak a koronavírussal küzdenek: durván megcsappan a vidéki önkormányzatok bevétele

MTI   
  Megosztom
Nem csak a koronavírussal küzdenek: durván megcsappan a vidéki önkormányzatok bevétele

A járvány minden előzetes tervet felülír: többek között Békéscsabán átdolgozták az idei költségvetést, Hévízen és Makón gazdasági jellegű kedvezményekről döntöttek.

Jelentős bevételkieséssel számolnak a koronavírus-járvány miatt a vidéki önkormányzatok, amelyek ennek ellenére további intézkedésekkel segítik a rászorulókat és a helyi vállalkozásokat: Békéscsabán átdolgozták az idei költségvetést, Hévízen és Makón gazdasági jellegű kedvezményekről döntöttek. Pest megyében péntektől lezárják a kisoroszi szigetcsúcsot a gépjárműforgalom elől a fertőzésveszély miatt.

Békéscsaba februárban elfogadott költségvetését átdolgozták: 439 millió forintos céltartalékot hoztak létre, ez a már korábban elfogadott 60 millióval együtt csaknem félmilliárd forintra nőtt. A tartalékot a bezárt intézmények dologi előirányzatainak, valamint a sport, a kultúra, a városüzemeltetés és a civil szféra kiadásainak csökkentésével teremtették elő. A háziorvosok támogatására plusz 15 millió, összesen 30 millió forintot szánnak, 14 milliót előirányoztak egészségügyi gépek, berendezések, felszerelések beszerzésére. Szarvas Péter polgármester csütörtökön online sajtótájékoztatón elmondta, a költségvetést érintő döntésről polgármesteri határozat született, de egyeztetett az önkormányzati képviselőkkel, a frakcióktól érkeztek is vélemények, amelyeket teljesen vagy részben figyelembe vett.

A hévízi önkormányzatnak május végéig a tervezettnél mintegy 350 millió forinttal kevesebb adóbevétele lesz a járvány miatt, de kedvezményekkel segítik a helyi vállalkozásokat és a turizmus majdani újraindítását, közölte Papp Gábor polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján. A hévízi önkormányzat állami forrásokon felüli bevételei a helyi adókból, elsősorban az idegenforgalomból származnak.

Ahhoz, hogy a költségvetést egyensúlyban tartsák, a vállalkozókat, rászorulókat is segíteni tudják és a veszélyhelyzet elmúltával újra lehessen indítani a turizmust, több intézkedést is tettek. A veszélyhelyzet idején ingyenes a parkolás a városban, egyelőre megszüntették a letiltásokat, az inkasszót, engedélyezték a részletfizetést, nem kell közterület-használati díjat fizetni, az önkormányzati helyiségek bérleti díját pedig 50 százalékkal csökkentették.

A mintegy 400 önkormányzati dolgozó közül senkit nem bocsátottak el és a bérezésük sem változott, az alapbéren felüli juttatásokat azonban át kell majd alakítani, ha hosszan elhúzódik a veszélyhelyzet. Az utasforgalmat jelenleg nem bonyolító, de teherforgalomra készen álló - az önkormányzat által működtetett - sármelléki repülőtéren a dolgozók fizetését ugyanakkor 20 százalékkal csökkentették.

Budapesten Rákosmente önkormányzata gazdasági könnyítésekkel segíti a járvány által leginkább sújtott mikro-, kis- és középvállalkozásokat, egyéni vállalkozókat. Közleményük szerint az április 1-jétől augusztus végéig terjedő időszakra a felére csökkentik az önkormányzati tulajdonú helyiségek utáni bérleti díjakat, és ezt is csak augusztus 31-ig kell befizetni. Emellett erre az időre 50 százalékkal csökkentik a közterület-használati díjakat is, szintén halasztott fizetéssel.

Makón az önkormányzat június 30-ig elengedi a bérleti díjat azoknak a nem lakás célú ingatlant használó vállalkozásoknak, melyek a kijárási korlátozásokra tekintettel bezárnak, de vállalják, hogy munkavállalóikat nem bocsátják el.

A Békés Megyei Önkormányzat bekesmegyeosszefog.hu címmel új weboldalt hozott létre, hogy összekapcsolja a segítségre szorulókat a segítséget felajánlókkal. A jelentkezők a bevásárlásban, a postai csekkek befizetésében, receptek, gyógyszerek kiváltásában, személyszállításban, tanításban, távoktatási eszköz igénylésében is kérhetnek segítséget.

Debrecenben a rászoruló családoknak a napokban 150 élelmiszercsomagot osztottak ki, a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársainak pedig csütörtöktől kerékpáros önkéntesek segítene, hogy minél több rászorulóhoz tudjanak gyorssegélyként csomagokat eljuttatni.

Mórahalmon az önkormányzat felveszi a kapcsolatot valamennyi helybéli időssel, hogy egyeztessenek arról, milyen segítségre van szükségük.

Mezőberényben a nehéz helyzetben lévő családok segélyezésére három beszállítótól 3,4 millió forint összértékben alapélelmiszereket rendeltek, és nagyobb mennyiségű tisztítószer beszerzése is megkezdődött. A csomagokat április közepén kezdik szétosztani. Emellett kezdeményezték egy segélyalap létrehozását is.

Csongrádon ingyenesen vehetik igénybe a helyi közösségi közlekedést az egészségügyben és a szociális területen dolgozók.

Szarvason hétvégén már nem nyit ki a posta. Gyomaendrődön - az agrárminiszter felhívására - újranyitják a piacokat, a korábbi két nap helyett heti egy napra. Az állat- és kirakodóvásárok továbbra is szünetelnek a településen.

Pest megyében péntektől lezárják a kisoroszi szigetcsúcsot a gépjárműforgalom elől a fertőzésveszély miatt, közölte Molnár Csaba polgármester. A környéken megállást és várakozást tiltó táblákat helyeznek ki, a polgármester rendőröket kért a korlátozások betartásának ellenőrzéséhez. A közleményben azt írták: a településre a kijárási korlátozás első napján mintegy 1400-an látogattak ki gépjárművel, és ez ellentétes a kormány rendeletével.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

önkormányzatok

bevételkiesés

támogatás