Bejelentették: itt vannak a járványügyi akcióterv legújabb pontjai

Pénzcentrum   
  Megosztom
Bejelentették: itt vannak a járványügyi akcióterv legújabb pontjai

Minden anyagi forrás a védekezéshez rendelkezésre fog állni, de közös teherviselésre van szükség - árulta el a "Mit, miért tesz a kormány?" címmel tartott mai Kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint egy járvány elleni védekezést és egy gazdaság-újraindítást szolgáló alapot is létrehoztak, amelyhez minden politikai pártnak is hozzá kell járulni. Emellett a bankokra és a kereskedelmi láncokra különadót vetnek ki - írja a Pénzcentrum.

Emlékeztetőül, még tegnap reggel beszélt a Kossuth Rádióban Orbán Viktor miniszterelnök arról, hogy szombaton bevezetik a járványügyi védekezés alapját, a válságkezelés részletes bemutatása pedig jövő kedden várható írja a portál.

Itt vannak a gazdaságvédelmi akcióterv újabb részletei:

  • 1345 milliárd forintot szánnak a gazdaság újraindítására szolgáló alapra: A gazdaság újraindításához szükséges alap 922 milliárd forintot kap meg a minisztériumoktól, és ide kerül 423 milliárd forint a foglalkoztatási alapból. 1345 milliárd forint áll így az alap rendelkezésére. Közel 30 ezer ember veszítette el eddig a munkáját - közölte Gulyás Gergely.
  • 55 milliárdot szednek be a bankokból, 36 milliárdot a multinacionális kereskedőktől: A párttámogatások 50%-át erre az évre (1,2 milliárd forint) a járványalapba kell befizetni, a multinacionális kereskedelmi láncoktól 36 milliárd forintot szednek be. A bankoknak 55 milliárd forintot kell a járványalapba befizetniük. A gépjárműadókból 34 milliárd forintot csoportosítanak át a központi költségvetésbe az önkormányzatokból. Összesen 663 milliárd forintot biztosanak az alap számára, a járvány elleni védekezés központi alapjának 378 milliárd forintjával együtt. Az egészségügyi dolgozók közül 20%-os béremelést kapnak az egészségügyi szakdolgozók és a védőnők 81 milliárd forint összegben az alapból, az egészségügyi bérkiegészítés pedig több mint 70 milliárd forintba kerül az államnak.
  • Átcsoportosítások és közös teherviselés: Létrehoznak egy járvány elleni védekezést és egy gazdaság-újraindítást szolgáló alapot is. Ehhez jelentős költsgévetési átcsoportosítást hajtott végre a kormány. A tárcáktól összesen 1345 milliárd forintot csoportosítanak át. A politikai pártokat, multinacionális kereskedelmi láncokat, bankokat és önkormányzatokat is közös teherviselésre hívják. Az intézkedések nem visszamenőleges hatályúak.
  • Bruttó 500 ezer forintot kapnak nyár elején az egészségügyi dolgozók: A legfontosabb továbbra is az emberi élet és az egészség védelme, az egészségügyi védekezésre a kormány korlátlanul biztosítja a forrásokat nyitott előirányhatokkal. Egészen biztos, hogy minden anyagi forrás a védekezéshez rendelkezésre fog állni. A heroikus küzdelmet bruttó félmillió forint juttatásával akarja a kormány elismerni minden egészségügyi dolgozónál, ez valamikor a nyár elején fog megérkezni. A kormány eddig mintegy 380 milliárd forintot költött el a járvány miatt.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

gazdaság

koronavírus

koronavírus-járvány

járvány