Bejelentették: itt vannak a járványügyi akcióterv legújabb pontjai

Pénzcentrum   
  Megosztom
Bejelentették: itt vannak a járványügyi akcióterv legújabb pontjai

Minden anyagi forrás a védekezéshez rendelkezésre fog állni, de közös teherviselésre van szükség - árulta el a "Mit, miért tesz a kormány?" címmel tartott mai Kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint egy járvány elleni védekezést és egy gazdaság-újraindítást szolgáló alapot is létrehoztak, amelyhez minden politikai pártnak is hozzá kell járulni. Emellett a bankokra és a kereskedelmi láncokra különadót vetnek ki - írja a Pénzcentrum.

Emlékeztetőül, még tegnap reggel beszélt a Kossuth Rádióban Orbán Viktor miniszterelnök arról, hogy szombaton bevezetik a járványügyi védekezés alapját, a válságkezelés részletes bemutatása pedig jövő kedden várható írja a portál.

Itt vannak a gazdaságvédelmi akcióterv újabb részletei:

  • 1345 milliárd forintot szánnak a gazdaság újraindítására szolgáló alapra: A gazdaság újraindításához szükséges alap 922 milliárd forintot kap meg a minisztériumoktól, és ide kerül 423 milliárd forint a foglalkoztatási alapból. 1345 milliárd forint áll így az alap rendelkezésére. Közel 30 ezer ember veszítette el eddig a munkáját - közölte Gulyás Gergely.
  • 55 milliárdot szednek be a bankokból, 36 milliárdot a multinacionális kereskedőktől: A párttámogatások 50%-át erre az évre (1,2 milliárd forint) a járványalapba kell befizetni, a multinacionális kereskedelmi láncoktól 36 milliárd forintot szednek be. A bankoknak 55 milliárd forintot kell a járványalapba befizetniük. A gépjárműadókból 34 milliárd forintot csoportosítanak át a központi költségvetésbe az önkormányzatokból. Összesen 663 milliárd forintot biztosanak az alap számára, a járvány elleni védekezés központi alapjának 378 milliárd forintjával együtt. Az egészségügyi dolgozók közül 20%-os béremelést kapnak az egészségügyi szakdolgozók és a védőnők 81 milliárd forint összegben az alapból, az egészségügyi bérkiegészítés pedig több mint 70 milliárd forintba kerül az államnak.
  • Átcsoportosítások és közös teherviselés: Létrehoznak egy járvány elleni védekezést és egy gazdaság-újraindítást szolgáló alapot is. Ehhez jelentős költsgévetési átcsoportosítást hajtott végre a kormány. A tárcáktól összesen 1345 milliárd forintot csoportosítanak át. A politikai pártokat, multinacionális kereskedelmi láncokat, bankokat és önkormányzatokat is közös teherviselésre hívják. Az intézkedések nem visszamenőleges hatályúak.
  • Bruttó 500 ezer forintot kapnak nyár elején az egészségügyi dolgozók: A legfontosabb továbbra is az emberi élet és az egészség védelme, az egészségügyi védekezésre a kormány korlátlanul biztosítja a forrásokat nyitott előirányhatokkal. Egészen biztos, hogy minden anyagi forrás a védekezéshez rendelkezésre fog állni. A heroikus küzdelmet bruttó félmillió forint juttatásával akarja a kormány elismerni minden egészségügyi dolgozónál, ez valamikor a nyár elején fog megérkezni. A kormány eddig mintegy 380 milliárd forintot költött el a járvány miatt.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

gazdaság

koronavírus

koronavírus-járvány

járvány