Jó hír az ökogazdáknak: így segítik őket a koronavírus-járvány idején

HelloVidék   
  Megosztom
Jó hír az ökogazdáknak: így segítik őket a koronavírus-járvány idején

„A válság egyben lehetőség is a változásra: műveld jól a földet!” - írja közleményében az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet.

Számos magyarázat látott már napvilágot a világjárvány kitörésének eredőiről. Közös bennük, hogy az okozati összefüggésekből többnyire nem mellőzik a természeti erőforrásokat pusztító emberi tevékenységet.

A globális termelési- és elosztási rendszereink kétség kívül fenntarthatatlanok, és ennek egyre súlyosabbak a következményei. A helyi ökológiai termelés, az élelmiszer-önrendelkezés és a fenntartható mezőgazdaság ügye iránt elkötelezett független szervezetként az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) azonban amellett foglal állást, hogy a válság nem lehet csupán kényszerűen viselt következmény, hanem lehetőség is a változásra.

A biogazdálkodás az emberi egészség, a természet iránti tisztelet és az ökológiai tudás elvén alapul. A globális termelési rendszerek alternatívájaként a helyben megtermelt, egészséges, jó minőségű élelmiszer szerepe most felértékelődik

– mondja Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője. A szervezet munkatársai bárki számára elérhető online tudásbázist hoztak létre, amely folyamatosan bővül.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet 2011 óta dolgozik gazdákkal együttműködve azon, hogy itthon is rendelkezésre álljanak olyan fenntartható, agroökológiai gyakorlatok, amelyek az eredményes ökológiai gazdálkodáshoz - a természeti környezetre nem olcsón kiaknázható erőforrásként tekintő - mezőgazdasághoz szükségesek.

Most a független kutatóintézet munkatársai olyan online tudásbázist gyűjtöttek össze, amely a járványügyi helyzet által indokolt, kényszerű önkorlátozás ideje alatt is az ökológiai gazdálkodás iránt érdeklődők segítségére lehet ismereteik bővítéséhez.

Az ÖMKi YouTube-csatornáján több, gyakorlati tudást kínáló videó található, többek között az ökológiai gazdálkodásban eredményesen alkalmazott – szántóföldi, gépészeti, szőlészeti és kertészeti – technológiákról, és egyes kiemelt kutatási témákról. Szőlészeti területen az ÖMKi által kifejlesztett talajtakarási technológiáról és az Élő Sorköz magkeverékről a gyakorlati alkalmazást illetően is részletesen tájékozódhatnak az érdeklődők.

Az ÖMKi megújult honlapján minden szakmai kiadvány ingyenesen letölthető, olyan témákban, mint a paradicsom ökológiai termesztése, a bio burgonya termesztése, vagy az almatermésűek és csonthéjasok ökológiai növényvédelme.

Talajvédelmi témában a Best4Soil európai uniós projekt adatbázisa nyújthat támpontot – a tudásanyag megosztásában, széles körű megismertetésében az ÖMKi is részt vesz. A honlapon magyar nyelven is elérhetőek a komposztálással, a bioszolarizációval és a zöldtrágya-használattal kapcsolatos szakmai videók, tájékoztatók.

A növényvédelemben alkalmazott kémiai szerek visszaszorításával fokozatosan nő az igény az alternatív, vegyszermentes megoldások iránt. Az ÖMKi kezdeményezője és tagja a Nébih ökológiai gazdálkodásban alkalmazható szereket elbíráló Öko Munkabizottságának, és a kémiai növényvédőszer-mentes mezőgazdaság ügyéért dolgozó európai kutatóközösségnek is. Az idei szezontól Zsigó Györggyel, az Év Agrárembere (2015) győztesével együttműködésben a szervezet rendszeresen ad gyakorlati ökológiai növényvédelmi tanácsokat a hatékony, vegyszermentes otthoni kertészkedéshez is.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

ökogazdaság

ökogazdák

biogazda

biogazdaság

segítség