Jön a kamatmentes diákhitel: így segítenek a járvány miatt bajba jutottakon

MTI   
  Megosztom
Jön a kamatmentes diákhitel: így segítenek a járvány miatt bajba jutottakon

A szabad felhasználású Diákhitel Pluszt a felsőoktatási hallgatóknak legfeljebb 500 ezer forint, míg az innovációs- és technológiai miniszter által meghatározott felnőttképzésekben résztvevőknek maximum 1,2 millió forint összegben lesz elérhető.

Május 1-től lesz elérhető a kamatmentes, szabad felhasználású Diákhitel Plusz, augusztus 15-étől pedig több mint duplájára emeli a kormány a Diákhitel1 havonta igényelhető összegét, közölte az Innovációs- és Technológiai Minisztérium és a Diákhitel Központ pénteken.

A közleményben Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója kiemelte, hogy a koronavírus járvány miatt kialakult gazdasági nehézségek és a hallgatókat is nagy mértékben érintő munkaerőpiaci visszaesés pénzügyi hatásainak enyhítéseként május 1-től december 31-éig az eddigi hallgatói hiteleken kívül bevezetik a kamatmentes, szabad felhasználású Diákhitel Pluszt. Az új termék

A Diákhitel Pluszt aktív jogviszonyú hallgatók, illetve a felnőttképzésben 18-55 év közötti tanulók vehetik igénybe. Az új terméket igénylők is jogosultak arra a kormány által 2018-tól bevezetett családtámogatásra, amely alapján a második gyermek megszületése esetén az édesanya diákhitelének a felét, míg a harmadik gyermek megszületése esetén a teljes diákhitel-tartozást elengedik.

Schanda Tamás, az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára szerint

Tájékoztattak arról is, hogy a Diákhitel Plusz bevezetésével egy időben az 1,99 százalékos kamatozású Nyelvtanulási Diákhitel megszűnik, az eddig felvettek májustól szintén kamatmentessé válnak a költségvetéstől kapott kamattámogatásnak köszönhetően.

A kormány pénteken kihirdetett rendelete lehetővé teszi azt is, hogy a felsőoktatásban tanuló több százezer hallgató májustól az első szemeszterre visszamenőleg is igényelhesse a kedvező kamatozású, szintén szabad felhasználású Diákhitel1-et akár 350 ezer forint értékben, továbbá meghosszabbítja június 15-ére és december 31-ére a Diákhitel1 igénylési és keretemelési határidejét. Ezzel a hallgatók számára további pluszforrások igénybevételét teszik lehetővé.

A kormány döntése értelmében a szabad felhasználású Diákhitel1 eddigi havi maximum 70 ezer forintos keretét 150 ezer forintra emelik augusztus 15-étől. Ez alapján a következő felsőoktatási tanévtől a hallgatók évi akár 1,5 millió forint kedvező kamatozású szabad felhasználású diákhitelt igényelhetnek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

diákhitel

diákhitel plusz

koronavírus

koronavírus-járvány

kamatmentes hitel