Fontos változások: így módosult az őstermelői igazolványok szabályozása

HelloVidék   
  Megosztom
Fontos változások: így módosult az őstermelői igazolványok szabályozása

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jelzése nyomán módosult az őstermelői igazolványok szabályozása. Eszerint az idei értékesítési betétlapok a veszélyhelyzetet követően is kérelmezhetőek, automatikusan január 1-jéig visszamenőleges hatállyal.

A most megjelent kormányrendelet – 122/2020. (IV.16.) – szerint a hatályos igazolvánnyal rendelkező mezőgazdasági őstermelők esetében az értékesítési betétlap akkor is az adóév első napjától hatályos, ha a betétlapot az őstermelő az adóévben a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül kérelmezi.

Ez azt jelenti, hogy az őstermelői igazolvány 2020. január elsejére történő visszamenőleges érvényesítésének határideje idén nem március 20-a. Tehát aki március 20-át követően már kiváltotta, vagy a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül kérelmezi a 2020. évi értékesítési betétlapját, annak őstermelői jogviszonya szintén 2020. január elsejére visszamenőleges.

Ha a határidőnap módosítása miatt a kiadott értékesítési betétlapon a hatályosság kezdő dátuma nem megfelelően szerepel, akkor nem kell emiatt újat kérni, nem kell lecserélni a betétlapot. A módosult határidők miatt az őstermelői nyilvántartásban visszamenőlegesen rendezésre kerülnek az érintett gazdálkodók adatai, amelyről a nyilvántartás vezetője, a NÉBIH automatikusan adatot szolgáltat az adóhatóság és az államkincstár részére.

Jelenleg több mint 269 ezer őstermelő gazdálkodik hazánkban, valamint mellettük mintegy 90 ezer gazdálkodó nem rendezte még a státuszát, azaz nem érvényesítette vagy nem vonatta be őstermelői igazolványát. Ennek oka lehet egyrészt a jelenlegi veszélyhelyzet, de vannak olyan gazdálkodók is, akiknek a folyamatos őstermelői jogviszony fenntartása nem elsődleges, és csak az értékesítési tevékenységük előtt fogják érvényesíteni az igazolványukat.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

őstermelő

őstermelői igazolványok

módosítás

változás

nemzeti agrárgazdasági kamara