Vészjósló számítások: hatalmas méreteket ölthet a munkanélküliség a járvány miatt

HelloVidék   
  Megosztom
Vészjósló számítások: hatalmas méreteket ölthet a munkanélküliség a járvány miatt

A GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzéséből kiderül, eddig legalább 50-60 ezer ember vesztette el az állását. A további kényszerszabadságokat és elbocsátásokat figyelembe véve a következő időszakban nagyjából 90-100 ezer ember lehet munkanélküli.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. új elemzése szerint az öt főnél nagyobb cégek az elmúlt hónapban legalább 50-60 ezer embert bocsátottak el, és újabb 90-100 ezer ember veszítheti el az állását, írja a 444. A GKI április 2-a és 16-a között készített felmérést egy 910 vállalatból álló mintán, többségük a kereskedelem (36 százalék) és az üzleti szolgáltatások terén tevékenykedik (30 százalék). 20 százalékban képviselik az ipart, 12 százalékban az építőipart, két százalékban pedig a mezőgazdaságot.

A kutatók a koronavírus-járvány miatti gazdasági válsággal kapcsolatban megállapították többek között, hogy a turizmus és szórakoztatás szektorokban gyakorlatilag nincs cég, amit ne érintene a kialakult helyzet, máshol viszont átlag alatti az érintettség - a vegyipar és ipari javítás, az építőanyagok forgalmazása, illetve a jogi, számviteli és adminisztratív szolgáltatás, az építészeti, műszaki tevékenység területén. Minden harmadik válaszadó élt kényszer-szabadságolással, minden nyolcadik bocsátott el embereket. Minden hatodik építőipari cég leépített.

A további kényszerszabadságokat és elbocsátásokat figyelembe véve

A GKI szerint a munkanélküliségi ráta összességében elérheti akár a 10 százalékot is.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

elbocsátás

munkaerőpiac

leépítés

kényszerszabadság

válság