Vészjósló számítások: hatalmas méreteket ölthet a munkanélküliség a járvány miatt

HelloVidék   
  Megosztom
Vészjósló számítások: hatalmas méreteket ölthet a munkanélküliség a járvány miatt

A GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzéséből kiderül, eddig legalább 50-60 ezer ember vesztette el az állását. A további kényszerszabadságokat és elbocsátásokat figyelembe véve a következő időszakban nagyjából 90-100 ezer ember lehet munkanélküli.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. új elemzése szerint az öt főnél nagyobb cégek az elmúlt hónapban legalább 50-60 ezer embert bocsátottak el, és újabb 90-100 ezer ember veszítheti el az állását, írja a 444. A GKI április 2-a és 16-a között készített felmérést egy 910 vállalatból álló mintán, többségük a kereskedelem (36 százalék) és az üzleti szolgáltatások terén tevékenykedik (30 százalék). 20 százalékban képviselik az ipart, 12 százalékban az építőipart, két százalékban pedig a mezőgazdaságot.

A kutatók a koronavírus-járvány miatti gazdasági válsággal kapcsolatban megállapították többek között, hogy a turizmus és szórakoztatás szektorokban gyakorlatilag nincs cég, amit ne érintene a kialakult helyzet, máshol viszont átlag alatti az érintettség - a vegyipar és ipari javítás, az építőanyagok forgalmazása, illetve a jogi, számviteli és adminisztratív szolgáltatás, az építészeti, műszaki tevékenység területén. Minden harmadik válaszadó élt kényszer-szabadságolással, minden nyolcadik bocsátott el embereket. Minden hatodik építőipari cég leépített.

A további kényszerszabadságokat és elbocsátásokat figyelembe véve

A GKI szerint a munkanélküliségi ráta összességében elérheti akár a 10 százalékot is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

elbocsátás

munkaerőpiac

leépítés

kényszerszabadság

válság