Itt vannak az adatok: őket sodorta el a leépítési hullám márciusban

Portfolio   
  Megosztom
Itt vannak az adatok: őket sodorta el a leépítési hullám márciusban

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben nőtt a munkanélküliek száma Magyarországon. Majdnem minden korosztályban emelkedett az álláskeresők száma a leépítések után.

Márciusban a koronavírus-járvánnyal összefüggésben nőtt a munkanélküliek száma Magyarországon, a következő hónapok pedig a munkanélküliség meredek emelkedését hozhatják, írja cikkében a Portfolio. Márciusban 281 ezerre nőtt az álláskeresők száma Magyarországon az NFSZ oldalára feltöltött egyik adattábla alapján. A februári adathoz képest ez 17 ezer fős növekedést jelent, vagyis a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai azonnal érzékelhetők voltak, azonban részben ciklikus tényezők is közrejátszhattak az emelkedésben.

A leépítések megkezdődtek a veszélyhelyzet kihirdetése és a (globális és magyar) korlátozó intézkedések után, vélhetően a legnehezebb helyzetben lévő szektorokban, azonban az előző év azonos időszakához képest egyelőre csak mérsékelt emelkedést láthatunk az álláskeresők számában, írja a portál.

Ami a korcsoportos megoszlást illeti, majdnem minden korosztályban emelkedett az álláskeresők száma,

mintegy 9000-rel nőtt az esetükben a munkanélküliek tábora, felsőfokú végzettségűek közül viszont alig váltak munkanélkülivé. Az ágazatok szerinti munkanélküliekre vonatkozó adatok egyelőre nem elérhetőek, ahogy az sem, hogy hányan vannak a tartósan és nem tartósan munkanélküliek.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

munkanélküli

munkanélküliség

munkaerőpiac

leépítés