Veszélyben a méhészek: nagyot eshet az ágazat

HelloVidék   
  Megosztom
Veszélyben a méhészek: nagyot eshet az ágazat

Nemcsak a gyümölcstermelőknek, hanem a méhészeknek is jelentős kárt okozott a fagyos tavasz, amely jelentős részét elvehette az éves méztermésnek - írja a baon.hu.

A portál szerint nemcsak a gyümölcstermelőknek, hanem a méhészeknek is jelentős kárt okozott a fagyos tavasz. A károkról Huszka Zsoltot a kiskunfélegyházi méhészklub vezetőjét kérdezték, aki elmondta, hogy a fagy jelentős részét elvehette az éves méztermésnek.

A méhészek bevételének nagyrészét a népszerű akácméz teszi ki, viszont az előzetes becskések szerint több mint 80 százalékos az elfagyás az akácosokban - mondta a portálnak Huszka Zsolt, majd hozzáfűzte, hogy a károk akkor derülnek ki valójában, amikor hordóba kerül a méz.

A fagykárok mellett azonban a szakember szerint más problémák is nehezíthetik a méhészek munkáját. Például az alacsony napraforgó-felvásárlási ár, ami miatt kevesebb napraforgót vetettek a gazdák, így gyérebb lesz a virágzás is. Az aszály is bajt jelenthet, hiszen a csapadékhiány miatt a repce nagyon visszafogottan mézel. Huszka Zsolt szerint a méhészeknek a méhpusztulással is számolniuk kell. A méh és egyéb porzó rovarok pusztulásának számos oka lehet.

A vegyszeres növényvédelem, a betegségek, a klímaváltozás, vagyis az időjárás szélsőséges kilengései nagyban befolyásolják a méhek elhullását. Attól azonban még messze vagyunk, hogy kézzel kelljen beporozni a növényeket, mint Kínában. Már csak azért is, mert európai viszonylatban hazánkban a legnagyobb a méhsűrűség

fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy ez azt is jelenti, hogy túlzsúfoltak a méhlegelők, ami viszont nem előnyös az ágazatra nézve, mert a zsúfoltság elősegíti a méhbetegségek terjedését, a hozam csökkenését, valamint a szakma felhígulását is. A szakember szerint a nehézségek ellenére sem lesz jelentős a mézáremelkedés. A méz nem alapvető élelmiszer, luxusterméknek számít és ha az embereknek meg kell húzni a határt a kiadások terén, akkor valószínűleg inkább az ilyen termékekről mond le. Huszka Zsolt elmondta, hogy a koronavírus-járvány kapcsán is a fogyasztás visszaesését tapasztalhatták, ezért fontos felhívni a figyeltem arra, hogy mennyire fontos gazdasági és környezetvédelmi szerepe van a helyi termékek tudatos vásárlásának, fogyasztásának.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

méhész

méhészet

méz