Porba döngölheti a borászatokat a koronavírus: gyors segítségre lenne szükség

HelloVidék   
  Megosztom
Porba döngölheti a borászatokat a koronavírus: gyors segítségre lenne szükség

A magyar borászok nem voltak felkészülve a koronavírus-járvány okozta gazdasági válsághelyzetre, és csak kevesen tudják hatékonyan kezelni a jelenlegi piaci kihívásokat. Szinte egyáltalán nincsenek tartalékok és nem állnak rendelkezésre mentőövvel szolgáló alternatív bevételi források - derült ki egy friss, hazai bortermelők körében végzett piackutatásból.

Az egyik legnagyobbprobléma, hogy a jelenlegi járványhelyzet az ország több területén is teljesen ellehetetlenítette a személyes vásárlást; a borászok pedig ilyen gyorsan nem tudtak az online értékesítés felé fordulni - hívta fel a figyelmet a felmérést készítő Italkereső.hu termékfelelőse. Havas Ferenc prognózisa szerint a magyar borgazdaságot a koronavírus-válság legalább 1-3 évre is visszavághatja.

Az exportra most nagyon nehéz alapozni, a szállítási díjak az egekben, a légi fuvarozás már a megfizethetetlen kategória és a kifizetések is brutálisan elhúzódhatnak az esetleges tengerentúli partnerek esetén, akár 4-6 hónapra is, és ezt csak tetézi, hogy egy új export szerződés nyélbe ütése szintén minimum 3-5 hónap, bár a jelenlegi helyzetet tekintve akár még ennél is sokkal több lehet a vállalati prioritások és a piac kényszerű átrendeződése miatt

- hangsúlyozta Havas Ferenc.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bor

borászat

borok

koronavírus

koronavírus-járvány

bortermelés

bortermelők

segítség

támogatás