Egyre rosszabb a helyzet: az őszi kalászosok már szinte sírnak az eső után

MTI   
  Megosztom
Egyre rosszabb a helyzet: az őszi kalászosok már szinte sírnak az eső után

A száraz, szeles és csapadékban szegény időjárás lassítja a növények fejlődését. A tavaszi szántóföldi munkáknak ugyanakkor kedvez az időjárás, a gazdálkodók jó ütemben haladnak a tervezett feladatokkal.

Egyre érzékenyebben érinti a csapadékhiány az őszi kalászosokat, amelyek áprilisban és májusban igénylik a legtöbb felvehető nedvességét, közölte az Agrárminisztérium csütörtökön. A száraz, szeles és csapadékban szegény időjárás lassítja a növények fejlődését. A szaktárca ugyanakkor megjegyzi:

Folyamatban van a gyomirtás is, azonban annak hatékonyságát az éjszakai fagy közeli állapot jelentősen hátráltatja.

A tavaszi árpát csaknem teljesen elvetették, az idei becsült vetésterülete 28 ezer hektár. A zab tervezett vetésterülete 22 ezer hektár, és 90 százalék felett van a készültsége. A napraforgó vetése folyamatos, a tervezett vetésterület 610 ezer hektár, ebből már 72 százalékon, 446 ezer hektáron földbe került a vetőmag. A kukorica vetése is megindult, 988 ezer hektár a növény tervezett vetésterülete országosan, ebből eddig 526 ezer hektáron végezték el a vetést a termelők, amely 53 százalékos készültséget jelent. A szója tervezett területe 57 ezer hektár, a vetés e növény esetében is halad, 22 százalékos a készültsége.

A repce érzékeny a rovar kártételre, folyamatosan védekeznek a repce fénybogár, repcebolha és a bundásbogár ellen. Ha marad a száraz és szeles időjárás, akkor fennáll a veszély, hogy a növény hamar elvirágzik és gyenge lesz a terméskötődés.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

csapadék

csapadékhiány

mezőgazdaság

őszi kalászosok

szárazság