Drasztikus visszaesés jöhet? A járvány megfékezheti a csok szárnyalását

HelloVidék   
  Megosztom
Drasztikus visszaesés jöhet? A járvány megfékezheti a csok szárnyalását

Az elmúlt években évről évre egyre többen vették igénybe új lakás vásárlásnál vagy építésnék a családi otthonteremtési kedvezményt. Annak ellenére, hogy továbbra is bármely gyermekes vagy gyermeket tervező családnak elérhető, a kérelmezésben a járványhelyzet érthető módon törést okoz -írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint elmúlt években évről évre egyre többen vették igénybe új lakás vásárlásnál vagy építésnék a családi otthonteremtési kedvezményt. Annak ellenére, hogy továbbra is elérhető, a kérelmezésben a járványhelyzet érthető módon törést okozott.

A Központi Statisztikai Hivatal friss Lakossági lakáshitelezés című anyagából kiderült, hogy minden hatodik lakásügyletnél vették igénybe a vevők a családi otthonteremtési kedvezményt. A csok felhasználási aránya az új lakások körében 42 százalékra, a használt lakások vásárlásánál 11 százalékra becsülhető az elemzés alapján 2016 és 2019 első fél éve között.

2016. január és 2019- december között a hitelintézetek több mint 115 ezer alkalommal folyosították a kedvezményt: ez összesen 275 milliárd forint támogatást jelent. 2018-ban csak mérsékelt bővülés volt tapasztalható, ám a tavalyi évben a folyósított otthonteremtési támogatások száma közel 10 százalékos emelkedést mutatott az előző évhez képest. Ez alapján elmondható, hogy a csok eddigi négy teljes éve folyamatos növekedést mutatott, amiben a lap szerint feltehetően majd a mostani járványhelyzet okozhat törést.

Az összegzés szerint 2019 elején a piaci alapú hitelek domináltak, majd az év második felében megnőtt a támogatott hitelek száma, mivel 2019. július 1-jétől használt lakások vásárlásához is elérhetővé vált a csok mellé igényelhető támogatott kölcsön. Ezen kívül elindult a falusi csok is, amely együttesen nyújt támogatott hitelt a lakásvásárlásra és -felújításra. Így közel kétötödével több államilag támogatott lakáskölcsönt engedélyeztek, miközben összegük majdnem a kétszeresére emelkedett.

A támogatások 53 százalékát használt, kétötödét új lakások építésére vagy vásárlására vették igénybe. Az egy folyósításra jutó átlagos összeg új lakás vásárlásánál 5,6 millió, új lakás építésénél 2,8 millió, használt lakás vásárlásánál 1,8 millió, lakásbővítésnél 800 ezer forint volt tavaly

- írja a lap.

A falusi csok bevezetésének köszönhetően a második fél évben az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva a felújításra, bővítésre fordított támogatások száma csaknem tízszeresére, összegük 13-szorosára nőtt. A lap szerint a legnagyobb folyósító pénzintézetek tájékoztatása alapján már­cius óta a járványhelyzet következtében a csok iránti érdeklődés és igénylés – érthető módon – némileg visszaesett. A bankok a csok esetében is elsősorban az elektronikus csatornákat javasolják ügyintézésre.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

csok

koronavírus

koronavírus-járvány

járvány