Gyökeresen átalakul a bevásárlás vidéken: borsot törnek a kisboltok a multik orra alá

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Gyökeresen átalakul a bevásárlás vidéken: borsot törnek a kisboltok a multik orra alá

A koronavírus miatt a csapból is #maradjotthon szlogen folyik, így igencsak felértékelődnek az olyan élelmiszerüzletek, amelyek házhoz szállítást is vállalnak. Vidéken ugyanakkor jóval nehezebb a családok élete, hiszen a nagyok közül szerencsés esetben is csak a Tesco elérhető ilyen formában. De sok helyen még az sem. A HelloVidék körképe szerint azonban egyre több kisebb piaci szereplő igyekszik kielégíteni a vásárlók igényeit, így egyre több helyen állt át még a sarki zöldséges is kiszállításra. Mi most Kecskemét példáján mutatjuk be a lehetőségeket, de érdemes mindenhol külön érdeklődni a szolgáltatásokról.

Nemrég, "Gyökeresen átalakul a nagybevásárlás? Megszólaltak a magyar áruházláncok" című cikkünkben jártuk körbe, hogy a legnagyobb hazai boltláncok milyen különleges online szolgáltatásokat kínálnak, hogy megkönnyítsék a vásárlók mindennapjait a kijárási korlátozások közepette. Körképünk alapján egyértelműen kijelenthető, hogy bár akadnak hálózatok, amelyek már több vidéki városban - és azok agglomerációjában is - vállalnak kiszállítást, ugyanakkor bőven vannak még hiányosságok ezen a téren országszerte.

Éppen ezért most arra igyekeztünk válszt kapni, hogy a kisebb helyi szereplők mennyire igyekeztek kihasználni ezt a piaci rést, ki tudják-e szolgálni azokat, akik még vásárolni sem szívesen merészkednek ki a veszélyhelyzet közepette. Mivel rengeteg a helyi piaci szereplő, így országos körkép helyett egy konkrét vidéki város, Kecskemét példáján igyekeztünk bemutatni a lehetőségeket. Előljáróban annyit, hogy a nagyok mellett a kisebb szereplőknél is akadnak bőven lehetőségek, így nagy valószínűséggel

És akkor nézzük Kecskemét példáján, hogyan is néz ez ki a gyakorlatban. Nos, Kecskeméten és a környező településeken (Cegléd, Kiskunfélegyháza, Nagykőrös, Jakabszállás, Lajosmizse) is vállal kiszállítást a Tesco, de a helyiek arrólis beszámoltak, hogy a „NagyTesco”-nál, a Talfája köz 1. szám alatt lévő átvételi ponton is átvehető az online megrendelt élelmiszer. Kipróbálva az online felületet-kutatómunkánk pillanatában- több szabad idősáv volt foglalható, de leghamarabb április 24-től. A házhozszállítás díja már 699 Ft-ért elérhető, míg a személyes átvétel 150 Ft-ért vehető igénybe.

Ezzel azonban ki is veséztük a nagyokat, másik országos lánc ugyanis nem elérhtő a településen. A multikon kívül viszont több helyi vállalkozás is szállít házhoz. Az egyik ilyen a HírősKosár, mely weboldalt Káplár Szabolcs, a Desiderio Pizzéria tulajdonosa üzemeltet. Az oldalon található információk alapján a vásárlók leadhatják rendeléseiket az élelmiszerektől kezdve az állateledeleken át, a háztartási termékekig.

A HírősKosáron a vásárlóknak két idősávban és kétféle módon van lehetősége rendelést leadni: e-mailben vagy telefonon, melyet másnap beszereznek és házhoz is szállítanak. A szolgáltatás és házhozszállítás díja nem túl kedvező, a vásárlási érték 10 százaléka, de minimum 1000 Ft; a 65 év felettieknek viszont 500 Ft-ért viszik házhoz az árut. Fontos kiemelni, hogy a környező településekre (Hetényegyháza, Helvécia, Kadafalva, Ballószög, Katonatelep) is szállítanak házhoz, de plusz 500 Ft-ot számítanak fel érte. A rendelt termékeket átutalással vagy készpénzzel lehet kiegyenlíteni.

Az interneten keresgélve rátaláltunk a Terüljasztalkam.hu élelmiszer webshopra és házhoz szállító szolgáltatására, de technikai okok miatt itt felfüggesztették a kiszállítást.

A kecskeméti anyukák a Szedó ABC házhozszállítási szolgáltatását is ajánlották. A Facebook oldalukon található információk szerint április 14-től vállalnak a vásárlók kényelmének érdekében házhozszállítást Kecskemét-Széchenyi város, Vacsiköz, Hollandfalu, Máriahegy, Petőfiváros kiterjedéséig. A rendeléseket telefonon kell leadni és az aznap 12 óráig leadott rendeléseket következő nap 8-16 óra között szállítják ki.

A Szedó ABC-nél az elvárt minimális rendelési érték 6500 Ft, melynek kiszállítási díja 1499 Ft, a 10.000 Ft feletti rendelések esetén 999 Ft, míg 15.000 Ft felett ingyenesen szállítanak házhoz. Friss pékárut, alapvető- és tartós élelmiszereket, vegyiárut, laktóz és gluténmentes termékeket is választhatnak az érdeklődök, de az üzletben kapható termékekről telefonon tudnak tájékoztatást adni. Házhozszállítás esetén viszont csak készpénzes fizetésre van mód.

A kecskeméti családok közül sokan a Csánó-Herczeg Erzsébet által üzemeltetett Nyíri úti Zöldségboltot jelölték meg, hogy innen rendelik otthonukba a zöldséget-gyümölcsöt. Itt korábban nem volt lehetőség házhozszállításra, de mivel sokan kérték, lehetővé tették. Az üzletből való rendeléshez közvetlenül a tulajdonossal kell egyeztetni telefonon, hogy miből, mennyit szeretnének. Az üzlet Facebook oldalán megtekintett képek alapján a választék rendkívül széles.

De nemcsak az előzőekben ismertetett üzlet közkedvelt a kecskemétiek körében, mert sokan szeretik a Vacsiközi Zöldség Gyümölcs Boltot is. Az üzletben a kialakult helyzetre való tekintettel vállalnak házhozszállítást is, a minimális rendelési érték 4000 Ft. A rendeléseket telefonon vagy az üzlet Facebook oldalán lehet leadni este 7-ig és másnap 7-10 óra között szállítanak házhoz. Kecskemét területén belül a szállítás díjmentes, de a városon kívülre a távolságtól függ a díj. A bolt Facebook oldalán aktív élet és tájékoztatás folyik az újdonságokról is. Külön meglepetést jelentett egy posztjuk, mely arról szólt, hogy a boltban kihelyeztek egy adománydobozt, azoknak a családoknak a megsegítésére, akik máról holnapra nehéz helyzetbe kerültek a járvány miatt.

Kecskeméten a Petőfi Sándor utcai zöldségestől is szoktak házhoz rendelni, minimum 3000 Ft értékben, de róluk nem találtunk interneten információt. Ajánlották még Ancsin János helyi lakost, elérhető árai és díjmentes kiszállítása miatt. A kecskeméti családok is árérzékenyek, de a jelenlegi helyzetben szívesebben vásárolnak helyi kereskedőknél kapható, a környékbeli gazdálkodók által megtermelt finomságokat, támogatva ezzel honfitársaikat.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

online vásárlás

tesco

bevásárlás

webshop

élelmiszer

házhozszállítás