Betett a fagy a terménynek: ezekből a gyümölcsökből ne számítsunk rekordtermésre

HelloVidék   
  Megosztom
Betett a fagy a terménynek: ezekből a gyümölcsökből ne számítsunk rekordtermésre

A március végi, április elejei fagyok megviselték a növényeket, a rügyező, sőt virágzó ágakat sok esetben mínusz tíz Celsius-fok is érte. Elsősorban a kajszibarack és az őszibarack károsodott, de a többi gyümölcsfaj is néhány nappal vagy egy-két héttel állt a virágzáskezdet előtt - írja a beol.hu.

Ahogy a portál beszámolt róla, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a fagyokkal kapcsolatban úgy fogalmazott:

Az idei helyzet talán annyiban „szerencsésebb”, hogy a tavalyi gyenge termés után most általában erős virágzást, nagy virágsűrűséget vártak a legtöbb gyümölcsfajnál, így kedvezőbb helyzetből „várhatták” a tavaszi fagyokat, ez pedig tompíthatja a terméskiesés mértékét

- magyarázzák a szakemberek, akik úgy vélik, hogy rekordtermésre vagy nagy termésre már nem lehet számítani, de egy normális, közepes termésre országos viszonylatban még van remény, kivéve a kajszit és az őszibarackot.

Sárgabarackból idén sajnos egy szem se lesz, de a kajszija is súlyosan károsodott

- fogalmazott Tóth Sándor termelő, majd hozzátette, kertjében szőlő is van, és a Csabagyöngye, valamint az Irsai Olivér fajtákon meglátása szerint nem lesz már termés.

Ugyan a növény kihajt majd, de a hideg miatt idén már nem hoz fürtöt. A szilva is megritkult és a meggy, valamint a cseresznye is hiába bontott gyönyörű virágokat, a kertész szerint a fagy miatt a mostani termés várhatóan igen gyenge lesz

- jósolja a békés megyei termelő.

A csorvási Hunapfelnél, a Dél-Alföld régió egyik legnagyobb gyümölcstermesztőjénél is történt fagykár, de biztosabbat csak később tudnak mondani, akkor, amikor már a kisebb termések is megjelennek a fákon.

Jelenleg talán a meggy érintett legkevésbé. A cseresznyét és az almát viszont jobban megcsípte a fagy, ez utóbbinál még rügy állapotban érte a hideg a növényeket

- mondta Pusztai József, a társaság ügyvezető igazgatója.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fruitveb

terméktanács

fagy

március

április

gyümölcs

barack

sárgabarack

őszibarack

kajszibarack