Egekben a sertéshús ára: most kiderül, miért adják ilyen drágán a kereskedők

HelloVidék   
  Megosztom
Egekben a sertéshús ára: most kiderül, miért adják ilyen drágán a kereskedők

A múlt év őszétől egészen idén márciusig nem panaszkodhattak a sertéstartó gazdák, ugyanis megközelítette, helyenként meg is haladta a kilónkénti ötszázötven forintot élősúlyban a felvásárlási ár. Márciustól azonban folyamatosan csökkent az ár, de a legnagyobb gond, hogy még nyomott áron sem viszik a sertést az állattartóktól. Éppen emiatt érthetetlen, hogy az üzletekben nem hogy nem csökken, inkább emelkedik a hús ára - írja a teol.hu.

Ahogy a portál írja, tavaly nyáron kezdett emelkedni az élő sertés ára az üzletekben egyből megdrágult a hús. Igaz akkor még egy kiló combért, karajért 1400 forintot kértek, ma 1700–1800 forintba kerül ugyanez. Annak ellenére, hogy március vége óta folyamatosan csökken az élősertés felvásárlási ára.

A nagyobb gond az, hogy nem is viszik a disznót. Így a 110–130 kiló közötti állatok – a feldolgozóknak ez az ideális súly – idővel 150–160 kilóra híznak, ami már nem kelendő. Közben a felvásárlási árak is folyamatosan lefelé csúsznak. Az utolsó szállítás átlagára kilónként 450 forintra jött ki. A szabadpiacon és a környékbeli kisebb vágóhidaknál pedig csak 370–380 forintot fizetnek egy kiló élősertésért

- részletezte a faddi székhelyű Dunahyb Kft. állatorvosa, ügyvezető igazgatója, dr. Reibling József.

Természetesen az okokat – vagyis, hogy miért csökkent a disznó ára, illetve, hogy alacsonyabb áron is keveset vesznek át – az állattartók és a kereskedők is keresik. Csökkent a fogyasztás, ez a legfontosabb indok. Részben a kereskedők, részben a feldolgozók tartják magasan a bolti árakat, úgy látszik nekik így is megéri

- tette hozzá Reibling József.

A szekemberek szerint arra is figyelniük kell közben az állattartóknak , hogy a hizlaláshoz szükséges alapanyagok ára emelkedik, így a premixekhez szükséges vitaminoknál és aminosavaknál már most látványos a drágulás, de nagy kérdőjel a szója is. A malacokra továbbra is nagy a kereslet, mindenki abban bízik, hogy mire a malacokból hízó lesz, addigra a piaci kereslet és az árak is rendeződnek.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hús

sertés

sertéshús

sertéshúsfogyasztás

bolt

vásárlás

gazdák