Közeleg a határidő: busás támogatástól eshetnek el a gazdák, ha nem lépnek időben

MTI   
  Megosztom
Közeleg a határidő: busás támogatástól eshetnek el a gazdák, ha nem lépnek időben

Péntekig ajánlott agrárbiztosítási díjtámogatást igényelni, mert ezt követően késedelmi szankcióként a támogatási összeg munkanaponként 1 százalékkal csökken - közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

A szervezet üdvözölte, hogy a biztosítások önrésze 30 százalékról 20 százalékra csökkent, de azt is jelezték, hogy a koronavírus miatt az idén indokoltnak látnák a határidő módosítását. Javaslatukat azzal támasztották alá, hogy a járvány miatti korlátozások az előző évekhez képest nagyobb erőfeszítést követelnek az ügyfelektől, a falugazdászoktól és a biztosítási szakértőktől is.

Kifogásolják emellett, hogy az agrárbiztosítási rendszer az erdőgazdálkodást és az állattenyésztést nem érinti, ezért a díjtámogatások fokozatos kiterjesztését ajánlják. Mindez nem csupán az alulbiztosított területek kockázatait mérsékelné, hanem a gazdálkodói öngondoskodást is ösztönözné.

Véleményük szerint az erdőgazdálkodásban elsőnek az újtelepítésű ültetvények, az állattenyésztésben pedig a kiemelt kockázatú betegségek esetében lehetne indokolt a változás.

A biztosítási díjtámogatást 2012 januárjában vezették be, és azóta jelentősen hozzájárult a növénybiztosítások állományának emelkedéséhez. Az idén 12 milliárd forintra is nőhet a támogatott mezőgazdasági biztosítások díjállománya, amely után 5 milliárd forintnyi díjtámogatás vehető igénybe. A gazdálkodók a biztosítási módozattól függően 40 és 55 százalék körüli mértékű díjvisszatérítésre számíthatnak

- olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdák

támogatás

program

biztosítás

agrárbiztosítási díjtámogatás

agrár-vállalkozás

agrárium

gazdaság