Közeleg a határidő: busás támogatástól eshetnek el a gazdák, ha nem lépnek időben

MTI   
  Megosztom
Közeleg a határidő: busás támogatástól eshetnek el a gazdák, ha nem lépnek időben

Péntekig ajánlott agrárbiztosítási díjtámogatást igényelni, mert ezt követően késedelmi szankcióként a támogatási összeg munkanaponként 1 százalékkal csökken - közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

A szervezet üdvözölte, hogy a biztosítások önrésze 30 százalékról 20 százalékra csökkent, de azt is jelezték, hogy a koronavírus miatt az idén indokoltnak látnák a határidő módosítását. Javaslatukat azzal támasztották alá, hogy a járvány miatti korlátozások az előző évekhez képest nagyobb erőfeszítést követelnek az ügyfelektől, a falugazdászoktól és a biztosítási szakértőktől is.

Kifogásolják emellett, hogy az agrárbiztosítási rendszer az erdőgazdálkodást és az állattenyésztést nem érinti, ezért a díjtámogatások fokozatos kiterjesztését ajánlják. Mindez nem csupán az alulbiztosított területek kockázatait mérsékelné, hanem a gazdálkodói öngondoskodást is ösztönözné.

Véleményük szerint az erdőgazdálkodásban elsőnek az újtelepítésű ültetvények, az állattenyésztésben pedig a kiemelt kockázatú betegségek esetében lehetne indokolt a változás.

A biztosítási díjtámogatást 2012 januárjában vezették be, és azóta jelentősen hozzájárult a növénybiztosítások állományának emelkedéséhez. Az idén 12 milliárd forintra is nőhet a támogatott mezőgazdasági biztosítások díjállománya, amely után 5 milliárd forintnyi díjtámogatás vehető igénybe. A gazdálkodók a biztosítási módozattól függően 40 és 55 százalék körüli mértékű díjvisszatérítésre számíthatnak

- olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdák

támogatás

program

biztosítás

agrárbiztosítási díjtámogatás

agrár-vállalkozás

agrárium

gazdaság