Erre senki nem gondolt: jól vette az akadályokat a magyar gazdaság

HelloVidék   
  Megosztom
Erre senki nem gondolt: jól vette az akadályokat a magyar gazdaság

2,2%-kal nőtt a hazai GDP az első negyedévben egy év alatt. A hazai gazdaság felülteljesítése részben a kiemelkedő lendülettel induló évkezdet, részben a más országokhoz képest kevésbé szigorú intézkedéseknek köszönhető.

A Takarékbank várakozásához (2,1%) igen közeli mértékben, 2,2%-kal nőtt a hazai GDP az első negyedévben egy év alatt, ami érdemi lassulás a tavaly év végi növekedéshez képest, azonban így is az európai gazdaságok közül kiemelkedő mértékű lehetett, tekintettel arra, hogy az európai gazdaságok túlnyomó többsége már jelentős visszaesést mutatott a koronavírus ellen hozott korlátozó intézkedések miatt.

Szezonálisan és naptárhatással kiigazítva a növekedés 2% volt, míg az előző negyedévhez képest 0,4%-kal esett vissza a gazdaság. A KSH előzetes közlése szerint koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a legtöbb nemzetgazdasági ág termelésére kedvezőtlen hatást gyakorolt, de a piaci szolgáltatások és kisebb mértékben az ipar továbbra is a növekedés húzóerejét adták az I. negyedév egészét tekintve.

Az első negyedévben az ipar és az építőipar bruttó hozzáadott értéke minimális növekedést mutatott, míg a szolgáltatások érdemben lassultak, de az év első másfél hónapjának kiemelkedő teljesítménye miatt még növekedtek, míg a turizmus és a vendéglátás teljesítménye is kismértékben csökkent. Mivel a koronavírus terjedése ellen hozott intézkedések a negyedév csupán egyhatodát érintették, ennek teljes hatása áprilisban mutatkozott meg.

Az áprilisi mélyponthoz képest azonban már érdemi javulást mutathatnak egyes ágazatok, miután az autógyárakban – egyelőre nem teljes kapacitás mellett – újraindult a termelés, a korlátozó intézkedések igen fokozatos és óvatos hazai és nemzetközi enyhítése pedig számottevően javítják egyes érintett ágazatok (kiskereskedelem, vendéglátás, belföldi turizmus, személy- és áruszállítás, személyes szolgáltatások stb.) kilátásait.

Így idén 3,2%-kal csökkenhet a GDP, jövőre pedig érdemi, 6,3%-os növekedésre számítunk, amit új ipari kapacitások is támogatni fognak. A járvány esetleges második hulláma némileg lelassíthatja a kilábalást, azonban meglevő gyógyszerek és vérplazmás kezelések ígéretes eredményei, valamint védőeszközök tömeges használata miatt már nem számítunk hasonló méretű korlátozásokra, azonban a hazai gazdaság idei visszaesése 5-6% is lehet.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

gazdaság

magyarország

takarék