Bőséges a termés: Baranyában már szedik a friss, zsenge borsót

HelloVidék   
  Megosztom
Bőséges a termés: Baranyában már szedik a friss, zsenge borsót

Baranyában az átlagosnál hamarabb érik a borsó, köszönhetően a magasabban fekvő termőterületeknek, és a sokkal több napsütéses óráknak. Diósviszlón már a múlt héten megkezdték a borsó szedését. Az idei termés szép lett, nem érte fagykár - írja a bama.hu.

Ahogy a portál írja, Dél-Baranyában érik legelőször a borsó, Máriagyűd, Nagyharsány és Siklós környékén tudják először szedni a kedvező éghajlati viszonyoknak köszönhetően. A termelőknek nagyon jól ki lehet használn, hogy aazánk nagy borsótermesztő területeivel szemben itt több napsütést kapnak a növények.

Diósviszlón a közfoglalkoztatás keretében három területen, összesen 3000 négyzetméteren termesztenek borsót. A START mezőgazdasági munkaprogramban résztvevőket szakképzett munkavezető irányítja

- számolt be róla a lap.

Csupán nyolcan szedik a borsót, de mivel három területen gazdálkodnak, a szakaszos érésnek köszönhetően folyamatosan tudnak haladni. Múlt csütörtökön és pénteken szedték le az első hüvelyeket. Ilyenkor még időigényes a munka, lassabban haladnak, hiszen válogatják a már érett nagyságú, zsenge borsót, amiért most még jobb árat fizetnek a kereskedők

- mondta Fehérné Beatrix. Mint mondta, évek óta a jól bevált fajtákat, carlost és summerwood borsót vetnek, amelyek hosszú hüvelyük, és a finom, édeskés ízük miatt eladhatóbbak, és a terület adta előnyöket is ki tudják használni ezekkel a fajtákkal.

Az idén nagyon szép a termés, bár elmaradt a hótakaró és márciusban is volt fagy, ami szerencsére ezúttal nem ártott a növénynek

- tette hozzá a munkavezető.

Az elkövetkezendő hetekben a dolgozók minden nap ládaszámra szedik a borsót, a három területen felváltva, hogy tartsák a folyamatosságot

- magyarázta Keserűné Nagy Margit, a község polgármestere. Mint mondta, több helyre értékesítenek, jut a helyi konyhára, de a lakosok és a kereskedők is vásárolnak a borsóból. Többnyire primőr áruként adják el.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

borsó

termés

fagy

aratás

vetés

baranya

baranya megye

diósviszló

siklós