Több mint tíz éve nem volt hasonló: durva összeomlás a hazai iparban

HelloVidék   
  Megosztom
Több mint tíz éve nem volt hasonló: durva összeomlás a hazai iparban

Soha nem látott mértékű 36,8%-os összeomlást okoztak az ipari termelésben a koronavírus miatti korlátozó intézkedések, gyárleállások, a külkereskedelem megszűnése, a kereslet összeomlása és a beszállítói láncok akadozása.

Soha nem látott mértékű, minden várakozást messze alulmúló, 36,8%-os összeomlást okozott az ipari termelésben a koronavírus miatti korlátozó intézkedések, gyárleállások, a külkereskedelem megszűnése, a kereslet összeomlása és a beszállítói láncok akadozása. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban az előző hónaphoz viszonyítva 30,5%-kal visszaesett.

A legnagyobb súlyú feldolgozóipari alágak közül kiugró visszaesés volt a járműgyártásban, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben csökkent. Az alágak közül csak a gyógyszergyártásban nőtt a kibocsátás.

Májusban már meredeken felpattanhat az ipari termelés, mivel minden hazai autógyárban újraindult a termelés, egyes autógyárakban május közepén már a második műszakot is elindították. Az európai országok többségének fokozatos újranyitása miatt májustól már élénkülhet az kereslet az autók iránt, mivel áprilisban egyes országokban a szigorú kijárási tilalmak és az autószalonok bezárása miatt is 97-98%-kal csökkent az új autó forgalomba helyezések száma.

A kereslet élénkülése azonban fokozatos lehet a megugró munkanélküliség, bércsökkentések és a fogyasztók óvatossága miatt. Ugyanakkor a későbbiek során megjelenhet az elhalasztott kereslet is, így az év hátralevő részében fokozatos élénkülésre számítunk az ipari termelésben, amit új – főleg az akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó – kapacitások várható üzembe helyezése is támogathat.

A koronavírus esetleges újabb hulláma ugyanakkor érdemben hátráltatná a kilábalást, azonban az egészségügy magasabb felkészültségi foka, a védőeszközök beszerzése, és egyes ígéretes gyógyszerek várható terápiás alkalmazása miatt már nem számítunk az elmúlt hónapokhoz hasonló szigorú lezárásokra. Fokozott bizonytalanság mellett idén 6-7% körül csökkenhet az ipari termelés, jövőre bázishatások miatt azonban érdemi, akár 12-13%-os növekedés is várható, jövő áprilisban az idei alacsony bázis miatt a növekedés elérheti a 60%-ot is.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

takarék

takarék csoport

ipar

termelés