Több mint tíz éve nem volt hasonló: durva összeomlás a hazai iparban

HelloVidék   
  Megosztom
Több mint tíz éve nem volt hasonló: durva összeomlás a hazai iparban

Soha nem látott mértékű 36,8%-os összeomlást okoztak az ipari termelésben a koronavírus miatti korlátozó intézkedések, gyárleállások, a külkereskedelem megszűnése, a kereslet összeomlása és a beszállítói láncok akadozása.

Soha nem látott mértékű, minden várakozást messze alulmúló, 36,8%-os összeomlást okozott az ipari termelésben a koronavírus miatti korlátozó intézkedések, gyárleállások, a külkereskedelem megszűnése, a kereslet összeomlása és a beszállítói láncok akadozása. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban az előző hónaphoz viszonyítva 30,5%-kal visszaesett.

A legnagyobb súlyú feldolgozóipari alágak közül kiugró visszaesés volt a járműgyártásban, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben csökkent. Az alágak közül csak a gyógyszergyártásban nőtt a kibocsátás.

Májusban már meredeken felpattanhat az ipari termelés, mivel minden hazai autógyárban újraindult a termelés, egyes autógyárakban május közepén már a második műszakot is elindították. Az európai országok többségének fokozatos újranyitása miatt májustól már élénkülhet az kereslet az autók iránt, mivel áprilisban egyes országokban a szigorú kijárási tilalmak és az autószalonok bezárása miatt is 97-98%-kal csökkent az új autó forgalomba helyezések száma.

A kereslet élénkülése azonban fokozatos lehet a megugró munkanélküliség, bércsökkentések és a fogyasztók óvatossága miatt. Ugyanakkor a későbbiek során megjelenhet az elhalasztott kereslet is, így az év hátralevő részében fokozatos élénkülésre számítunk az ipari termelésben, amit új – főleg az akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó – kapacitások várható üzembe helyezése is támogathat.

A koronavírus esetleges újabb hulláma ugyanakkor érdemben hátráltatná a kilábalást, azonban az egészségügy magasabb felkészültségi foka, a védőeszközök beszerzése, és egyes ígéretes gyógyszerek várható terápiás alkalmazása miatt már nem számítunk az elmúlt hónapokhoz hasonló szigorú lezárásokra. Fokozott bizonytalanság mellett idén 6-7% körül csökkenhet az ipari termelés, jövőre bázishatások miatt azonban érdemi, akár 12-13%-os növekedés is várható, jövő áprilisban az idei alacsony bázis miatt a növekedés elérheti a 60%-ot is.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

takarék

takarék csoport

ipar

termelés