Szinte hihetetlen: 97 százalékkal csökkent a szálláshelyek forgalma

MTI   
  Megosztom
Szinte hihetetlen: 97 százalékkal csökkent a szálláshelyek forgalma

Várható volt, ám mégis drámai képet mutatnak a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák számát bemutató adatok. A szálláshelyek forgalma 97,0 százalékkal csökkent áprilisban.

Áprilisban a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 98,7 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 95,0 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyek forgalma 97,0 százalékkal csökkent a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján.

Áprilisban a kereskedelmi szálláshelyek nagy részében a koronavírus-járvány okozta intézkedések következtében üzemszünet volt. Az 1297 egyáltalán nyitva tartó kereskedelmi szálláshely felében nem volt vendégforgalom. A májustól októberig tartó szezon milliónyi, júliusban 1,5 millió vendégével szemben áprilisban mindössze 21 ezer vendég - közülük 3 ezer külföldi - fordult meg a szálláshelyeken.

A KSH megjegyezte, hogy az áprilisi adatok csak korlátozottan összehasonlíthatók a korábbiakkal. A korlátozott információs bázis miatt a szállodák részletes árbevétel- és kapacitáskihasználtság-mutatóit, mint a szállodai szobák átlagára, az egy szobára jutó szállásdíjbevétel (REVPAR), valamint az egy szobára jutó összes árbevétele (TREVPAR) nem is közölte, és az adatbázisból már márciustól nem elérhető.

Az év első négy hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek 43,2 százalékkal kevesebb, összesen 4,218 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 44,4, a belföldi vendégek 42,0 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 38,5 százalékkal csökkent, és 83,4 milliárd forintot tett ki.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

szálláshely

turizmus

vendéglátás

szálloda

vendégéjszaka