Beindult a lakáskeresés: ismét megugrott a kereslet az ingatlanpiacon

MTI   
  Megosztom
Beindult a lakáskeresés: ismét megugrott a kereslet az ingatlanpiacon

Májusban visszatérni látszik a járványhelyzet miatti elhalasztott kereslet, a Duna House kereslet indexe 96 ponton áll, májusi hónapot tekintve ennél magasabb értékre csak 2015-ben volt példa. Az adás-vételek számában az előző havi, áprilisi adatokhoz képest 35 százalékos emelkedést becsül a portál májusban, de ez még így is 38 százalékkal gyengébb piacot jelöl, mint az előző évek ugyanezen időszaka.

A kereslet ilyen intenzitású megjelenésével a szakemberek további visszazárkózást és erősebb júniusi ingatlanpiacot prognosztizálnak. A járványhelyzet okozta piaci átrendeződés miatt is a fővárosi vevői oldalon erősödött a nagyobb lakásba költözők aránya, a vevők negyede ezzel a céllal vásárolt lakást.

A befektetői hangulat még óvatosabb szinten stabilizálódott, vevői oldalon a fővárosban 30 százalék, vidéken 23 százalék vásárolt ezzel a céllal, amely az előző évekhez képest gyengébb aktivitást jelent. A befektetők többsége viszont bízik az ingatlanpiacban, eladói oldalon csak minimálisan nőtt az arányuk. Az eladók mindössze 7 százalék jelölte meg a befektetés értékesítését indoknak a tranzakció során, ez az elmúlt év májusában 5 százalék volt.

A Duna House által értékesített ingatlanok értéke alapján változó képet mutat a májusi piac. Országos tekintetben a téglalakások értéke tovább nőtt, míg panellakások tekintetében csökkenés tapasztalható. Budapesten az értékesítési idő minden esetben növekedett, azaz tovább lassult a piac, jelenleg 3-4 hónappal érdemes számolni az eladóknak. A belvárosban értékesített ingatlanok értékében a májusi csökkenést a kevesebb tranzakció és a 6.-7. kerületi ingatlanok nagyobb aránya okozta.

Az alku mértéke országos tekintetben is tovább nőtt, jelenleg átlagosan 6 százalékos alku lehetőségével tudnak élni a vevők. Továbbra is a nagyobb ingatlanokra volt kereslet Pest megyében, a 80 és 120 négyzetméter közötti otthonok közel az adásvételek felét képezték (42 százalék), továbbá a 160 négyzetméternél nagyobb ingatlanok aránya is 9 százalékpontot emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

lakáspiac

ingatlanpiac

lakásvásárlás

ingatlanvársárlás