A járvány még erre is kihatott: átalakult a magyarok fizetési szokása

HelloVidék   
  Megosztom
A járvány még erre is kihatott: átalakult a magyarok fizetési szokása

A lakosság több mint egyharmada használ kevesebb készpénzt a járvány kitörése óta. Minden hatodik ember a koronavírus miatt váltott más fizetési megoldásra, de a legtöbben az új szolgáltatások, köztük az azonnali fizetési rendszer miatt cserélték le a hagyományos fizetést. Falun és az alapfokú végzettségűek körében viszont erősen tartja magát az a vélemény, hogy csak a készpénz a biztos - írja a Napi.hu.

Lett hatása az üzletek és a járványügyi szakemberek felhívásának, hogy járvány idején biztonságosabb az elektronikus fizetési módok használata, mint a készpénzé

- derült ki a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.

Ahogy a portál írja, a felmérésben arra kérdeztek rá, hogy mennyi készpénzt használt a lakosság a veszélyhelyzet idején. Az eredményekek azt mutatják, hogy ugyan a lakosság kétötöde nem változtatott a készpénzhasználati szokásán, 16 százalékuk viszont több készpénzt használt, mint korábban. Valamint 38 százalék nyilatkozott úgy, hogy csökkent a készpénzhasználat.

A koronavírus hatása ezen a téren is megmutatkozik, hiszen a válaszadók 16 százaléka szerint azért használ kevesebb készpénzt, mert ezzel is óvja magát a koronavírustól. Ez azt jelenti, hogy több mint minden hatodik magyar állampolgárnál a járvány volt az a motiváló tényező, ami csökkentette a nemzetgazdaság számára is nagy terhet jelentő készpénzhasználatot.

Egyes számítások szerint évente 450 milliárd forintos extra terhet ró ez a büdzsére. A válaszadók 22 százaléka úgy nyilatkozott, azért használ kevesebb készpénzt, mert az újfajta megoldásokat választotta helyette

- írja a portál. A teljes cikk itt olvasható tovább.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fizetés

fizetések

koronavírus

koronavírus-járvány

felmérés

kutatás