A járvány még erre is kihatott: átalakult a magyarok fizetési szokása

HelloVidék   
  Megosztom
A járvány még erre is kihatott: átalakult a magyarok fizetési szokása

A lakosság több mint egyharmada használ kevesebb készpénzt a járvány kitörése óta. Minden hatodik ember a koronavírus miatt váltott más fizetési megoldásra, de a legtöbben az új szolgáltatások, köztük az azonnali fizetési rendszer miatt cserélték le a hagyományos fizetést. Falun és az alapfokú végzettségűek körében viszont erősen tartja magát az a vélemény, hogy csak a készpénz a biztos - írja a Napi.hu.

Lett hatása az üzletek és a járványügyi szakemberek felhívásának, hogy járvány idején biztonságosabb az elektronikus fizetési módok használata, mint a készpénzé

- derült ki a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.

Ahogy a portál írja, a felmérésben arra kérdeztek rá, hogy mennyi készpénzt használt a lakosság a veszélyhelyzet idején. Az eredményekek azt mutatják, hogy ugyan a lakosság kétötöde nem változtatott a készpénzhasználati szokásán, 16 százalékuk viszont több készpénzt használt, mint korábban. Valamint 38 százalék nyilatkozott úgy, hogy csökkent a készpénzhasználat.

A koronavírus hatása ezen a téren is megmutatkozik, hiszen a válaszadók 16 százaléka szerint azért használ kevesebb készpénzt, mert ezzel is óvja magát a koronavírustól. Ez azt jelenti, hogy több mint minden hatodik magyar állampolgárnál a járvány volt az a motiváló tényező, ami csökkentette a nemzetgazdaság számára is nagy terhet jelentő készpénzhasználatot.

Egyes számítások szerint évente 450 milliárd forintos extra terhet ró ez a büdzsére. A válaszadók 22 százaléka úgy nyilatkozott, azért használ kevesebb készpénzt, mert az újfajta megoldásokat választotta helyette

- írja a portál. A teljes cikk itt olvasható tovább.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fizetés

fizetések

koronavírus

koronavírus-járvány

felmérés

kutatás