Tudtad? Illegális ezt az ősi magyar növényt termeszteni: gigabírság jár érte

HelloVidék   
  Megosztom
Tudtad? Illegális ezt az ősi magyar növényt termeszteni: gigabírság jár érte

Még elvétve láthatunk, találhatunk virágba borult mákföldeket. A csodálatos, lila színben pompázó növény nem csak a magyar nemzeti érték része, de nagyon fontos alapanyag a gyógyszergyártás területén is. Utóbbi miatt világszerte arról ismerik, hogy a morfin készítés fontos alapanyaga. Most annak jártunk utána, hányan és mekkora területen termesztenek mákot Magyarországon, illetve azt is kiderítettük, milyen fontos szabályoknak kell megfelelni, ha valaki erre adná a fejét.

Ahogy az Agrárszektor beszámolt róla, termelési oldalról akad néhány jelentős kihívás a mák esetében. Korábban a mák gyomirtása okozta az egyik legnagyobb gondot, mivel kevés olyan vegyszer volt, amit biztonságosan lehet alkalmazni ebben a növényi kultúrában.

További problémát jelent a máktermesztésben a klímaváltozás is. A szakemberek szerint a tavaszi mák előbb-utóbb eltűnik Magyarországról, az időjárás előnytelen változása miatt. Óriási jelentősége lett a virágzás és érés idejének is. A tavaszi mák nagy eséllyel egy aszályos időjárásban kénytelen virágot bontani, jellemzően túl korán és kényszerérik, ami alaposan lerontja a potenciális hozamot.

Az elmúlt hónapokban nem csak a máktermesztő területeken, de rengeteg más gazdaságban is súlyos károkat okozott az aszály. Nehezítő tényező, hogy hiába vannak kiváló máktalajaink Bács-Kiskunban és Békésben, ha ma már a profitábilis termesztéshez öntözési rendszerre lenne szükség.

Máktermesztés szigorú keretek között

Hogy közelebbi képet kapjunk arról, hogy zajlik a termesztés a gyakorlatban, a HelloVidék a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt kérdezte a témával kapcsolatban.

HelloVidék: Kik és hogyan termeszhetnek mákot a jelenlegi szabályozások szerint?

Nébih: A kábítószer előállítására alkalmas növények termesztésének, forgalmazásának és felhasználásának rendjéről szóló 162/2003. (X. 16.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Korm.rendelet) alapján az étkezési mák kereskedelmi céllal történő termesztése esetén – területnagyságtól függetlenül – a termesztő köteles a föld fekvése szerint illetékes kormányhivatal részére a rendeletben szabályozott adatokról bejelentést tenni. Az ipari mák termesztése kizárólag a külön jogszabály szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (a továbbiakban: OGYÉI) által kiadott tevékenységi engedéllyel, valamint évenként megújítandó eseti termesztetési engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezettel megkötött szerződés alapján végezhető. A termesztő köteles a mák termesztéséről – pontosabban a Korm.rendeletben meghatározott adatokról – nyilvántartást vezetni. A kormányhivatalok a bejelentett adatokat megküldik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) részére, a beérkezett adatok alapján a Nébih éves összesített jelentést készít a tavaszi és őszi vetésű ipari és étkezési mák vetési és betakarítási adatairól.

HelloVidék: Hányan és mekkora területen termesztenek mákot az országban?

Nébih: A megyei kormányhivatalok jelentései alapján megállapítható, hogy 2019. évben kis mértékben növekedett a vetett termőterületek nagysága az előző 1-2 évhez képest. Tavaly országosan összesen 9 megyében 4 gazdálkodó szervezet (termesztető) 190 termesztő által végzett ipari máktermesztést, a vetett termőterület összesen 3705,05 ha. Az előző években feldolgozott adatok alapján a következők szerint alakultak a termőterületek: 2018-ban a jelentések szerint 2 381,81 hektáron, 2017-ben pedig 2 733 hektáron termesztettek ipari mákot. Ugyanakkor ezt megelőzően ezek a vetési adatok: 2016-ban 7181 ha volt, 2015-ben 6955,3ha, 2014-ben 6795,83, 2013-ban 11 124 ha. A termeltetők 2012-ben összesen 14 181 hektáron vetettek ipari mákot. Étkezési mákot 2019. évben 372-en termesztettek (319 fő természetes személy és 53 jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezet), a bejelentett termőterület nagysága 5284,88 ha. Ezen termesztési adatok is növekedtek a megelőző évekhez képest, 2018-ban 3037,57 ha, 2017-ben 4 072 ha és 2016. évben pedig 2929,4 ha vetett termőterületet jelentettek, 2015-ben 2538,23 ha, 2014-ben 3568,5 ha, 2013-ban csupán 537,5 ha, 2012. évben 918 ha.

HelloVidék: Hogyan zajlik az ellenőrzés? Lehet már tudni, mennyi bírságot szabtak ki az elmúlt évben?

Nébih: A Korm.rendelet alapján a kormányhivatal az ipari mákot termesztők bejelentési, nyilvántartási, valamint a jogszabályban meghatározott kötelezettségeinek betartását a virágzástól a betakarításig terjedő időszakban évente legalább egyszer ellenőrzi. A kormányhivatal a fajtaazonosság vagy az alkaloidtartalom laboratóriumi vizsgálattal történő megállapítása érdekében a betakarítás előtt a máktokból mintát vehet. Az ellenőrzést végző a betakarítást követően aláírja a termesztő által vezetett nyilvántartást. Ha az ellenőrzés arra az eredményre vezet, hogy a termesztő az e rendeletben foglalt bármely kötelezettségének nem tett eleget, a kormányhivatal haladéktalanul értesíti a termesztetőt, a rendőrséget és az OGYÉI-t, egyúttal elrendelheti a növényállománynak, illetve a termésnek a termesztő költségén történő megsemmisítését. Az étkezési mák esetében a jogszabály arról rendelkezik, hogy a kormányhivatal és a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatala ellenőrzi a forgalomba hozott étkezési mák igazolásának meglétét.A fentiek alapján bírság kiszabásáról nincs rendelkezés, illetve a Korm.rendelet alapján a megküldött jelentések nem tartalmazzák a megsemmisítések adatait, így ennek vonatkozásában jelenleg nem tudunk adatot szolgáltatni.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mák

máktermesztés

mákföld

mákvirág

termesztés

szabályozás

nébih

ogyéi

nemzeti élelmiszerlánc biztonsági hivatal

országos gyógyszerészeti és élelmiszer-egészségügyi intézettől