Így lendülhet fel praxispiac: nagy segítség lehet ez a háziorvosoknak

Világgazdaság   
  Megosztom
Így lendülhet fel praxispiac: nagy segítség lehet ez a háziorvosoknak

A támogatási rendszer megváltoztatását és egy praxisalap létrehozását is tartalmazza az az összefoglaló, amelyet a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége Pintér Sándor belügyminiszter kérésére állított össze a hazai alap- és járóbeteg-szakellátás problémáiról – számolt be róla a Világgazdaság. Mint írják, a praxisalap a praxisvásárlási és letelepedési pályázatokra szánt összeget egészítené ki, és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) kezelné.

Ahogy a portál írja, az új módszer alapján már nem érné vagyonvesztés a nyugdíjba készülő orvost, mert a praxisát a praxiskezelő olyan áron vásárolná tőle vissza, amely tükrözi annak nagyságát és a benne töltött időt. Továbbá, a praxisra jelentkező nem kapna automatikusan támogatást, hanem licitálnia kellene rá.

A licit szükség esetén lehet negatív is, azaz a praxiskezelő fizetne a nála lévő, kevésbé kelendő praxis vállalásáért. Ezáltal rugalmasabbá vállhat a támogatási rendszer, így konszolidálódhatna a praxispiac, vagyis nőne a körzetek betöltöttsége, az orvos számára pedig biztonságos befektetéssé válna a praxis betöltése.

Minden praxist el kellene tudni adni, de az alulfinanszírozottság miatt nem kelendők, a praxispiac nem működik az eredeti céloknak megfelelően

– mondta Nagy Ákos, a MOK alelnöke, aki keszthelyi alapellátó fogorvosként dolgozik.

A letelepedési pályázaton nettó 12–20 millió forintos támogatás nyerhető el, a praxisvásárlási pályázatokon 4 millió. A NEAK tavaly és tavalyelőtt praxisjogvásárlási pályázatokon 126 háziorvossal szerződött, és összesen 649 millió forintot fizetett ki nekik. Mivel a fogorvosoknak erre nincs is lehetőségük, a kamara a javaslatban kérte Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárt, hogy rájuk is terjesszék ki a praxisvásárlási támogatást. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyetértett a kamara javaslataival

- magyarázta a jelenlegi helyzetet a lap.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

praxis

praxisalap

praxisvásárlás

letelepedési pályázat

praxisjogvásárlás