Munkaerőpiaci fordulatot jeleznek a legfrissebb adatok: mutatjuk, mi lehet az oka

MTI   
  Megosztom
Munkaerőpiaci fordulatot jeleznek a legfrissebb adatok: mutatjuk, mi lehet az oka

A veszélyhelyzeti intézkedések bevezetése óta a június 15-ei héten csökkent először a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, mindez munkaerőpiaci fordulatot jelez - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

György László kifejtette, a válság kirobbanásakor, a március 16-ai héten 281 ezer regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván, számuk a június 8-ai hét végére 376 452-re emelkedett, a június 15-ei héten azonban a regisztrált álláskeresők száma 255-tel, 376 195-re csökkent.

Az államtitkár szerint a javulás a vállalkozásoknak köszönhető, amelyek elkezdtek újra munkavállalókat felvenni, ezt a folyamatot segíti a kormány a munkahelyteremtő bértámogatással. Kérdésre válaszolva elmondta, a legtöbb új munkahely a turizmus, a vendéglátás, a kiskereskedelem és a feldolgozóipar területén jött létre.

György László közölte, a gazdaságvédelmi akcióterv intézkedéseivel, mint például a Diákhitel plusz és a munkahelyvédelmi bértámogatással sikerült a legveszélyeztetettebbeket - a fiatalokat, azon belül főként a 20 év alattiakat és 20-29 év közöttieket, valamint a rövidített munkaidőbe kényszerülőket - megcélozni.

Az akcióterv eredményességét mutatja, hogy az Európai Unióban továbbra is Magyarországon a negyedik legalacsonyabb a munkanélküliség. A 4,1 százalékos munkanélküliségi rátánál kedvezőbb értéket csak Hollandiában (3,6 százalék), Lengyelországban (2,9 százalék) és Csehországban (2,2 százalék) mértek

- ismertette az államtitkár.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

veszélyhelyzet

munkaerőpiac

munkanélküliség