Brutális drágulásra számítanak: nagyon kevés idén a gyümölcs

HelloVidék   
  Megosztom
Brutális drágulásra számítanak: nagyon kevés idén a gyümölcs

A gyümölcsök ára várhatóan még a mostaninál is jóval magasabb lehet a gyenge termés miatt, amelyet idén mindössze 500 ezer tonna körüli mennyiségre becsülnek. A kereskedők 30-40 százalékos drágulást prognosztizálnak - írja azenpenzem.hu.

A portál információi szerint a gyümölcsök ára még a mostaninál is magasabb lehet Magyarországon. Átlagosan az élelmiszerek ára a magyar boltokban májusban 8,4 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál: az idényáras termékek (a friss zöldség, és gyümölcsök) majdnem 20 százalékkal drágultak. A júniusi adatok ugyan még nincsenek meg, de a gyenge gyümölcstermés miatt aggasztó lehet a helyzet.

Hunyadi István a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) szakmai igazgatója elmondta, hogy egy átlagos év termésének csak a negyede várható kajszibarackból, de kevesebb lesz őszibarackból, almából, meggyből és cseresznyéből is. A gyenge termés a tavaszi fagy, az aszály, a nyár eleji esőzések és az enyhe tél miatt van. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakembereinek korábbi becslései alapján gyümölcsből 500 ezer tonnára lehet számítani a korábbi évi átlagos 800-900 ezer tonnához képest.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

gyümölcs

árak

drágulás