Brutális drágulásra számítanak: nagyon kevés idén a gyümölcs

HelloVidék   
  Megosztom
Brutális drágulásra számítanak: nagyon kevés idén a gyümölcs

A gyümölcsök ára várhatóan még a mostaninál is jóval magasabb lehet a gyenge termés miatt, amelyet idén mindössze 500 ezer tonna körüli mennyiségre becsülnek. A kereskedők 30-40 százalékos drágulást prognosztizálnak - írja azenpenzem.hu.

A portál információi szerint a gyümölcsök ára még a mostaninál is magasabb lehet Magyarországon. Átlagosan az élelmiszerek ára a magyar boltokban májusban 8,4 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál: az idényáras termékek (a friss zöldség, és gyümölcsök) majdnem 20 százalékkal drágultak. A júniusi adatok ugyan még nincsenek meg, de a gyenge gyümölcstermés miatt aggasztó lehet a helyzet.

Hunyadi István a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) szakmai igazgatója elmondta, hogy egy átlagos év termésének csak a negyede várható kajszibarackból, de kevesebb lesz őszibarackból, almából, meggyből és cseresznyéből is. A gyenge termés a tavaszi fagy, az aszály, a nyár eleji esőzések és az enyhe tél miatt van. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakembereinek korábbi becslései alapján gyümölcsből 500 ezer tonnára lehet számítani a korábbi évi átlagos 800-900 ezer tonnához képest.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

gyümölcs

árak

drágulás