Őrületes mennyiségű pénz forog ebben a megyében: annyi a beruházás, mintha nem is lenne válság

MTI   
  Megosztom
Őrületes mennyiségű pénz forog ebben a megyében: annyi a beruházás, mintha nem is lenne válság

Országosan 806 magyar vállalat kötelezte el magát 377 milliárd forintnyi beruházás mellett, amelyhez a kormány 169 milliárd forint támogatást ad. A cél a munkahelyek megvédése.

A válság dacára a következő hónapokban 10,5 milliárd forint értékben 24 beruházást indítanak magyar vállalkozások Békés megyében, amivel újabb 4400 munkahelyet védenek meg - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Szarvason, a Gallicoop Zrt. beruházásindító eseményén. A politikus elmondása szerint ehhez a kormány 5,1 milliárd forint támogatást nyújt. Kifejtette, országosan 806 magyar vállalat kötelezte el magát 377 milliárd forintnyi beruházás mellett, amelyhez a kormány 169 milliárd forint támogatást ad, és amellyel 143 ezer 618 munkahelyet véd meg. A legtöbb beruházást, 122-t élelmiszeripari cégek vállaltak.

A Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.-t a magyar élelmiszeripar egyik zászlóshajójának nevezte, az összes Magyarországon vágott baromfi 5,5 százalékát, továbbá az összes pulyka 40 százalékát "ez a cég mondhatja a magáénak". A külgazdasági- és külügyminiszter emlékeztetett, Magyarország a világ tízedik legnagyobb baromfiexportőre és hozzátette, az élelmiszeriparban, amely 142 ezer embernek ad munkát, az év első harmadában is 15 százalékkal nőtt a termelési érték.

- mondta a támogatási szerződés aláírását követően Erdélyi István, a cég elnök-vezérigazgatója. A vállalat 282 millió forintos kormányzati támogatásban részesült és 1060 munkahely megvédését vállalta. A több mint 30 éves múltra visszatekintő Gallicoop Zrt. a legnagyobb magyar zárt rendszerű pulykahús-termelő integráció, amely évente 8 ezer tonna húskészítményt, 8 ezer tonna panírozott terméket gyárt és 40 ezer tonna pulykát dolgoz fel. 1994 óta több mint 16 milliárd forintot fordított fejlesztésre, egyebek mellett a panírüzem bővítésére, hűtőházak és keltetők építésére, valamint 1,7 milliárd forintot egy új csomagolócentrum kialakítására.

A cég a termékeit a belföldi értékesítés mellett Európa szinte minden részébe, valamint Japánba, Dél-Koreába és Hongkongba is exportálja 13 milliárd forint értékben. A vállalat árbevétele 2019-ben elérte a 35,9 milliárd, nyeresége pedig az 1,9 milliárd forintot - ismertette Erdélyi István. A koronavírus-járvány miatt drasztikusan visszaesett az exportforgalmuk; remélik, július második felétől ismét élénkülni fognak korábbi piacaik.

Kormányzati bértámogatási- és foglalkoztatást segítő programokkal a koronavírus-járvány kitörése óta országosan 225 ezer, Békés megyében 5512 munkahelyet védtek meg; a Viharsarokban közel 90 cég adott be támogatási igényt - emlékeztetett Dankó Béla országgyűlési képviselő.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

beruházás

békés megye

támogatás

munkahelyvédelem