Őrületes mennyiségű pénz forog ebben a megyében: annyi a beruházás, mintha nem is lenne válság

MTI   
  Megosztom
Őrületes mennyiségű pénz forog ebben a megyében: annyi a beruházás, mintha nem is lenne válság

Országosan 806 magyar vállalat kötelezte el magát 377 milliárd forintnyi beruházás mellett, amelyhez a kormány 169 milliárd forint támogatást ad. A cél a munkahelyek megvédése.

A válság dacára a következő hónapokban 10,5 milliárd forint értékben 24 beruházást indítanak magyar vállalkozások Békés megyében, amivel újabb 4400 munkahelyet védenek meg - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Szarvason, a Gallicoop Zrt. beruházásindító eseményén. A politikus elmondása szerint ehhez a kormány 5,1 milliárd forint támogatást nyújt. Kifejtette, országosan 806 magyar vállalat kötelezte el magát 377 milliárd forintnyi beruházás mellett, amelyhez a kormány 169 milliárd forint támogatást ad, és amellyel 143 ezer 618 munkahelyet véd meg. A legtöbb beruházást, 122-t élelmiszeripari cégek vállaltak.

A Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.-t a magyar élelmiszeripar egyik zászlóshajójának nevezte, az összes Magyarországon vágott baromfi 5,5 százalékát, továbbá az összes pulyka 40 százalékát "ez a cég mondhatja a magáénak". A külgazdasági- és külügyminiszter emlékeztetett, Magyarország a világ tízedik legnagyobb baromfiexportőre és hozzátette, az élelmiszeriparban, amely 142 ezer embernek ad munkát, az év első harmadában is 15 százalékkal nőtt a termelési érték.

- mondta a támogatási szerződés aláírását követően Erdélyi István, a cég elnök-vezérigazgatója. A vállalat 282 millió forintos kormányzati támogatásban részesült és 1060 munkahely megvédését vállalta. A több mint 30 éves múltra visszatekintő Gallicoop Zrt. a legnagyobb magyar zárt rendszerű pulykahús-termelő integráció, amely évente 8 ezer tonna húskészítményt, 8 ezer tonna panírozott terméket gyárt és 40 ezer tonna pulykát dolgoz fel. 1994 óta több mint 16 milliárd forintot fordított fejlesztésre, egyebek mellett a panírüzem bővítésére, hűtőházak és keltetők építésére, valamint 1,7 milliárd forintot egy új csomagolócentrum kialakítására.

A cég a termékeit a belföldi értékesítés mellett Európa szinte minden részébe, valamint Japánba, Dél-Koreába és Hongkongba is exportálja 13 milliárd forint értékben. A vállalat árbevétele 2019-ben elérte a 35,9 milliárd, nyeresége pedig az 1,9 milliárd forintot - ismertette Erdélyi István. A koronavírus-járvány miatt drasztikusan visszaesett az exportforgalmuk; remélik, július második felétől ismét élénkülni fognak korábbi piacaik.

Kormányzati bértámogatási- és foglalkoztatást segítő programokkal a koronavírus-járvány kitörése óta országosan 225 ezer, Békés megyében 5512 munkahelyet védtek meg; a Viharsarokban közel 90 cég adott be támogatási igényt - emlékeztetett Dankó Béla országgyűlési képviselő.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

beruházás

békés megye

támogatás

munkahelyvédelem