Ezek a legdrágább irányítószámok a lakáspiacon: mutatjuk a toplistát

Pénzcentrum   
  Megosztom
Ezek a legdrágább irányítószámok a lakáspiacon: mutatjuk a toplistát

A főváros I. kerületében található 1014-es irányítószám viszi a prímet a hazai lakáspiacon, míg vidéken a csopaki 8229-es címen mérik a legborsosabb áron a lakóingatlanokat. A legfrissebb, hivatalos tranzakciós adatok alapján a Pénzcentrum összegyűjtötte, melyek Magyarország, illetve Budapest legdrágább irányítószámai.

A lakáspiaci elemzések jellemzően város, kerület, esetleg városrész bontásban vizsgálják a különböző statisztikai mutatókat; irányítószámok szerinti mélységben - bár rendelkezésre állnak ilyen adatok is - viszont nem nagyon készül felmérés. Mivel Magyarországon több mint 3,5 ezer postai irányítószámot használunk (legalábbis a Posta adatbázisa szerint), így meglepően részletes képet kaphatunk a vizsgálattal. A Pénzcentrum ezúttal arra volt kíváncsi, melyek Magyarország, na meg Budapest legdrágább irányítószámai; megkeresésükre - a KSH-nál elérhető, hivatalos tranzakciókból származó NAV-adatok alapján - az ELTINGA állította össze az adatsort.

A legdrágább irányítószámok vidéki lakáspiacon

Ahogy a budapesti toplistán az V. kerületi és a budai, úgy a vidéki összesítésen a Pest megyei, illetve balatoni irányítószámok uralják a mezőnyt. A vidéki élmezőnyt egy csopaki cím (8229) vezeti 660 476 forintos átlagos négyzetméterárral. A 25. helyezéshez (2093 - Budajenő) pedig majdnem 440 ezer forintos fajlagos átlagár kellett. Ez azt jelenti, hogy egy 130 négyzetméteres családi házért a csopaki címen közel 86 millió forintot csengethetünk ki, míg a fóti irányítószámon "csak" bő 57 millió forintot kóstál egy ugyanekkora élettér.

A vidéki toplistát górcső alá véve amúgy kettős a kép: a fajlagos átlagárak tekintetében egyrészt egyértelműen nyomon követhető a lakáspiaci centralizáció, azaz a legdrágább vidéki irányítószámok többsége Pest megyében (a 25-ből 15); illetve a Balatonnál található (7 irányítószámból áll a balatoni "különítményt"). Másrészt sokat mondó tény az is, hogy mindössze egyetlen Kelet-Magyarországon található irányítószám (4032 - Debrecen) fért be a TOP 25-ös összesítésbe.

A teljes cikk a Pénzcentrum oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

pénzcentrum

ingatlan