Itt van Brüsszel nem titkolt mesterterve: így alakítanák át a magyar vidéket

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Itt van Brüsszel nem titkolt mesterterve: így alakítanák át a magyar vidéket

Nagyot profitálhat a vidék az Európai Unió tisztább és versenyképesebb Európát szolgáló, körforgásos gazdaságra vonatkozó új cselekvési tervéből. A fókusz ezután a fenntartható termékekre irányul, amelyek új gazdasági lehetőségeket nyújtanak és vadonatúj fogyasztási kultúrát is teremtenek. A körforgásos gazdaság ráadásul megerősítheti az EU ipari bázisát, és ösztönözheti a vállalkozásalapítást és a vállalkozói készséget a kis- és középvállalkozások számára. A magánszemélyek így jó minőségű, működőképes és biztonságos termékekhez juthatnak hozzá, amelyek hatékonyak és megfizethetőek. A HelloVidék most a Régiók Európai Bizottságától kért információkat az új elképzelésekről és tervekről.

Idén március 11-én az Európai Bizottság az európai zöld megállapodáshoz kapcsolódóan elindította a körforgásos gazdaságra vonatkozó új cselekvési tervet, amely az öt évvel ezelőtt elfogadott stratégia alapelemeire épült. Ennek célja az, hogy a körforgásos gazdaságot kiterjesszék „az előfutárokról” a fő gazdasági szereplőkre. Hogy ez miért vált kiemelten fontossá? A körforgásos jelleg ugyanis nagymértékben hozzá tud járulni a klímasemlegesség 2050-ig történő megvalósításához, illetve a gazdasági növekedésnek az erőforrás-felhasználástól való elválasztásához. Mindez pedig nagyszerű lehetőségeket kínál a vállalkozások és a magánszemélyek számára egyaránt.

A tisztább és versenyképesebb Európa megvalósítása érdekében a körforgásos gazdaságra vonatkozó új cselekvési terv célul tűzte ki a körforgásos szemléletű társadalom felé történő, az európai zöld megállapodás által megkövetelt átmenet felgyorsítását. A fenntartható termékek új lehetőségeket nyújtanak majd, ennek nyomában megújul a fogyasztási kultúra, erősödik a gazdaság és a vállalkozásalapítási kedv. Emellett mindenki jó minőségű és biztonságos termékekhez juthat hozzá, amelyek hatékonyak és megfizethetőek

– tájékoztatta Régiók Európai Bizottsága e-mailben a HelloVidéket.

A körforgásos gazdaságra vonatkozó új cselekvési terv olyan intézkedéseket mutat be, amelyek célja, hogy a fenntartható termékek használatát tegyék normává az Európai Unióban, megerősítsék a fogyasztók és a közbeszerzők pozícióját, és működőképessé tegyék a körforgásos jelleget az emberek, a régiók és a városok számára. A cselekvési terv ezenfelül egy a fenntartható termékekre irányuló, új szakpolitikai keretrendszert is meghatároz. A Régiók Európai Bizottsága ebben az összetett célkitűzés rendszerben erősítené meg a helyi és regionális önkormányzatok szerepét – ezek egyelőre ugyanis kissé hiányosan szerepelnek a cselekvési tervben.

A régiók és városok elengedhetetlen és kiemelkedően fontos szintet képviselnek a körforgásos jellegben rejlő lehetőségek kiaknázása, valamint az anyagok megfelelő életciklusának a körforgásos gazdaságban történő lezárása szempontjából, például az élelmiszerek, a tápanyagok/erőforrások és az építőipar területén. A helyi és regionális önkormányzatok kulcsfontosságú szereplőknek számítanak a víz- és hulladékgazdálkodással, valamint a lehetséges másodlagos nyersanyagok előállításával foglalkozó központok megszervezése szempontjából. A helyi és regionális önkormányzatok a köz- és magánszféra közötti partnerségek létrehozásához is ideálisak: az ilyen partnerségek elengedhetetlenek a körforgásos gazdasághoz kapcsolódó fejlesztésekhez és innovációkhoz, mivel ezek bizalmat és elkötelezettséget igényelnek, amelyet gyakran a régiók és városok szintjén segítenek elő. A bevált gyakorlatok és a körforgásos gazdaság terén úttörő szerepet betöltő helyi és regionális önkormányzatok listája figyelemre méltó, a megszerzett tapasztalatok pedig széles körű ismertséget érdemelnek

– hangsúlyozza a hozzánk eljuttatott munkadokumentum.

A lehetőségekre kitérve mutat rá, hogy az éghajlatváltozás egy olyan sürgető probléma, amelyet részben a mostani erőforrás-igényes gazdaságunk okozott. Ezért kell fokozatosan átállnunk egy új, fenntartható és körforgásos gazdaságra, ami bár egy hatalmas kihívás, ugyanakkor nagyszerű lehetőséget kínál egy szilárdabb és fenntarthatóbb gazdaság kialakításához. Az elképzelések szerint a körforgásos gazdaságra való átállás hozzá fog járulni egy tisztább és egészségesebb világ létrejöttéhez, és meg fogja határozni az uniós gazdasági szereplők lehetséges jövőbeli kilátásait, legyen szó akár a nagyvállalatokról, akár a közép- és kisvállalkozásokról.

A jól megtervezett adóreform fellendítheti a gazdasági növekedést és javíthatja az éghajlati sokkhatásokkal szembeni ellenálló képességet, valamint hozzájárulhat egy méltányosabb társadalom kialakulásához és a méltányos átálláshoz

– fogalmaz egyértelműen a gazdasági rendszerrel kapcsolatban ez Európai Zöld Megállapodás.

De mi helyzet az erőforrásokkal? Tény, hogy Európában jelenleg sok nyersanyag áll rendelkezésre, de ezek körül rengeteg a kérdés. A Régiók Európai Bizottságának állásfoglalása szerint az új koronavírus-járvány miatt kialakult válság megmutatta, hogy mennyire függünk az Európán belüli és kívüli erőforrásoktól egyaránt; jelenleg számos kis- és középvállalkozás kényszerül felhagyni a tevékenységével az erőforrások szűkössége miatt.

Hozzáteszik, hogy az EU belső piacán a stratégiai jelentőségű erőforrásokkal kapcsolatos kiegyensúlyozott megközelítésre van szükség annak megválaszolására, hogy e tekintetben milyen mértékben fogunk függeni az Európán kívüli országoktól. Az elsődleges cél tehát a saját körforgásos gazdaságunk kialakítása, aminek egyik kulcsfontosságú eleme a másodlagos nyersanyagok hatékony piacának létrehozása lesz.

A körforgásos gazdaságra vonatkozó új cselekvési terv egyik fő intézkedésének célja:

  • a körforgásos gazdaságra való átállás támogatása a készségfejlesztési program,
  • a szociális gazdaságra vonatkozó, hamarosan elkészülő cselekvési terv,
  • a készségekről szóló paktum,
  • és az Európai Szociális Alap Plusz révén.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

körkörös gazdaság

körkörös gazdálkodás

európa