Milliókat bukhatnak a magyar lakáseladók: ezzel a kis hibával rengeteg pénztől eshetnek el

Pénzcentrum   
  Megosztom
Milliókat bukhatnak a magyar lakáseladók: ezzel a kis hibával rengeteg pénztől eshetnek el

Megfontolt döntést kell hoznia annak, aki eladná ingatlanát, hiszen nem kis pénzek mozognak ilyenkor: az sem mindegy, hogy kitől kér segítséget az ember, hiszen ingatlaniroda is rengeteg működik Magyarországon. Sokan ódzkodnak a kizárólagos szerződésektől, mert nem akarják egyetlen céghez sem kötni magukat. A Pénzcentrum most utánajárt, mikor, illetve kinek érdemes kizárólagos szerződést kötnie az ingatlanosokkal. A legnagyobb piaci szereplők mindegyikénél van hasonló konstrukció, de sokszor már a kizárólagos szerződések sem annyira kizárólagosak.

Az ingatlan jellemzően a legértékesebb vagyonunk, ezért is kell nagyon körültekintően eljárni, ha el akarjuk adni. Ilyenkor általában az első hirdetés feladása után megrohamozzák az embert az ingatlanközvetítők, akik szerződni szeretnének a lakásunk, házunk, nyaralónk értékesítésére - nekik a jutalék a biznisz az egészben, hiszen ha hoznak vevőt, akkor jár nekik valamennyi a vételárból. Ugyanakkor sokan kizárólagos szerződést ajánlanak az ügyfélnek, ám a legtöbben ódzkodnak ettől a formától, mert nem akarják megkötni a kezüket - cserébe ilyenkor az ingatlan eladása körüli feladat és felelősség a megbízott közvetítőt terheli.

A Pénzcentrum most utánajárt, mikor, illetve kinek érdemes kizárólagos szerződést kötnie az ingatlanosokkal. A legnagyobb piaci szereplők mindegyikénél van hasonló konstrukció, de sokszor már a kizárólagos szerződések sem annyira kizárólagosak.

Nem menjen a mennyiség a minőség rovására!

Az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője arról számolt be a Pénzcentrumnak, hogy náluk az ingatlanközvetítők által feladott hirdetések közül csupán minden 15-20. esik a kizárólagos kategóriába, tehát az eladó ingatlanok 5-8 százalékát adják kizárólagos kezelésbe a tulajdonosok egy-egy ingatlanközvetítőnek. Balogh László kifejtette: az általános gyakorlat szerint a kizárólagosság az első 2-3 hónapig tart, és ezt követően felülvizsgálja a tulajdonos és a közvetítő a szerződés eredményességét. Sok esetben ezt követően már bárkinek megbízást adhat a tulajdonos az ingatlana értékesítésére. A 2-3 hónap azért is bevett gyakorlat, mert átlagosan ennyi idő alatt a legtöbb ingatlant el lehet adni.

A szakember arról beszélt, kizárólagos szerződéskötést két esetben biztosan hasznos lehet:

ha már ismeri egymást a tulajdonos és a közvetítő, esetleg volt már közös ingatlanértékesítési ügyletük, és működött köztük a kémia. Ezek azok a tényezők és faktorok, amik elengedhetetlenül szükségesek ahhoz a bizalomhoz, hogy a tulajdonosok a maguk részéről az életük vagyontárgyának sorsát rábízzák egyetlen ingatlanközvetítőre. Szintén hasznos lehet a kizárólagos szerződés azoknak, akik prémium kiszolgálást várnak az ingatlanuk értékesítése során: ha csak egyetlen közvetítő foglalkozik az ingatlannal, akkor ő nagyobb szívvel és eséllyel teszi bele az extra energiát az értékesítésbe. Ez pedig a legtöbb esetben az eredményességen is meglátszik, ami win-win helyzetet eredményezhet: a tulajdonos eladja a lakást, a közvetítő pedig jutalékot kap az eredményes munkájáért.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen buktatókra kell számítania annak, aki ilyen típusú szerződést kötne bármilyen ingatlanközvetítővel, Balogh László arról beszélt, az egyik legfontosabb, hogy bármilyen típusú, szövegezésű is legyen az aláírt szerződés,

A teljes cikk a Pénzcentrum oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

pénzcentrum

ingatlan

hiba