Milliókat bukhatnak a magyar lakáseladók: ezzel a kis hibával rengeteg pénztől eshetnek el

Pénzcentrum   
  Megosztom
Milliókat bukhatnak a magyar lakáseladók: ezzel a kis hibával rengeteg pénztől eshetnek el

Megfontolt döntést kell hoznia annak, aki eladná ingatlanát, hiszen nem kis pénzek mozognak ilyenkor: az sem mindegy, hogy kitől kér segítséget az ember, hiszen ingatlaniroda is rengeteg működik Magyarországon. Sokan ódzkodnak a kizárólagos szerződésektől, mert nem akarják egyetlen céghez sem kötni magukat. A Pénzcentrum most utánajárt, mikor, illetve kinek érdemes kizárólagos szerződést kötnie az ingatlanosokkal. A legnagyobb piaci szereplők mindegyikénél van hasonló konstrukció, de sokszor már a kizárólagos szerződések sem annyira kizárólagosak.

Az ingatlan jellemzően a legértékesebb vagyonunk, ezért is kell nagyon körültekintően eljárni, ha el akarjuk adni. Ilyenkor általában az első hirdetés feladása után megrohamozzák az embert az ingatlanközvetítők, akik szerződni szeretnének a lakásunk, házunk, nyaralónk értékesítésére - nekik a jutalék a biznisz az egészben, hiszen ha hoznak vevőt, akkor jár nekik valamennyi a vételárból. Ugyanakkor sokan kizárólagos szerződést ajánlanak az ügyfélnek, ám a legtöbben ódzkodnak ettől a formától, mert nem akarják megkötni a kezüket - cserébe ilyenkor az ingatlan eladása körüli feladat és felelősség a megbízott közvetítőt terheli.

A Pénzcentrum most utánajárt, mikor, illetve kinek érdemes kizárólagos szerződést kötnie az ingatlanosokkal. A legnagyobb piaci szereplők mindegyikénél van hasonló konstrukció, de sokszor már a kizárólagos szerződések sem annyira kizárólagosak.

Nem menjen a mennyiség a minőség rovására!

Az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője arról számolt be a Pénzcentrumnak, hogy náluk az ingatlanközvetítők által feladott hirdetések közül csupán minden 15-20. esik a kizárólagos kategóriába, tehát az eladó ingatlanok 5-8 százalékát adják kizárólagos kezelésbe a tulajdonosok egy-egy ingatlanközvetítőnek. Balogh László kifejtette: az általános gyakorlat szerint a kizárólagosság az első 2-3 hónapig tart, és ezt követően felülvizsgálja a tulajdonos és a közvetítő a szerződés eredményességét. Sok esetben ezt követően már bárkinek megbízást adhat a tulajdonos az ingatlana értékesítésére. A 2-3 hónap azért is bevett gyakorlat, mert átlagosan ennyi idő alatt a legtöbb ingatlant el lehet adni.

A szakember arról beszélt, kizárólagos szerződéskötést két esetben biztosan hasznos lehet:

ha már ismeri egymást a tulajdonos és a közvetítő, esetleg volt már közös ingatlanértékesítési ügyletük, és működött köztük a kémia. Ezek azok a tényezők és faktorok, amik elengedhetetlenül szükségesek ahhoz a bizalomhoz, hogy a tulajdonosok a maguk részéről az életük vagyontárgyának sorsát rábízzák egyetlen ingatlanközvetítőre. Szintén hasznos lehet a kizárólagos szerződés azoknak, akik prémium kiszolgálást várnak az ingatlanuk értékesítése során: ha csak egyetlen közvetítő foglalkozik az ingatlannal, akkor ő nagyobb szívvel és eséllyel teszi bele az extra energiát az értékesítésbe. Ez pedig a legtöbb esetben az eredményességen is meglátszik, ami win-win helyzetet eredményezhet: a tulajdonos eladja a lakást, a közvetítő pedig jutalékot kap az eredményes munkájáért.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen buktatókra kell számítania annak, aki ilyen típusú szerződést kötne bármilyen ingatlanközvetítővel, Balogh László arról beszélt, az egyik legfontosabb, hogy bármilyen típusú, szövegezésű is legyen az aláírt szerződés,

A teljes cikk a Pénzcentrum oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

pénzcentrum

ingatlan

hiba