Gazdák, figyelem: több hektáron zajlanak majd az ellenőrzések

HelloVidék   
  Megosztom
Gazdák, figyelem: több hektáron zajlanak majd az ellenőrzések

Az idén is elrendelte a Fejér Megyei Kormányhivatal – az Agrárminisztérium utasításának megfelelően – a határszemléket. A megye erdő nélküli termőterületének 10 százalékát, mintegy 32 ezer hektárt érinti az átfogó ellenőrzés - írja a duol.hu.

Ahogy a portál írja, július 20-tól szeptember 30-ig Bakonycsernye, Csősz, Fehérvárcsurgó, Lepsény, Mezőszentgyörgy, Pusztaszabolcs, Sárkeresztes, Sárkeszi, Sukoró, Tordas, Úrhida, Vál, Vereb, Vértesacsa, Zámoly és Zichyújfalu települések külterülete lesz a helyszín.

Mint írják, a 16 település teljes külterületén – a zártkerti részeken is – zajló ellenőrzéseket a Kormányhivatal Földhivatali Főosztályának mezőgazdászai végzik, bevonva az Agrárügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztályának szakembereit is. A korábbi ellenőrzéseken a földhasználók és földtulajdonosok, az önkormányzatok, az Agrárkamara, hegyközségek és nemzeti park igazgatóságok képviselői is részt vettek, de a COVID-19 járvány miatt ez most nem javasolt.

A termőföld védelméről szóló törvény előírja a termőföld művelési ágában bekövetkezett változások bejelentésének, valamint a termőföld művelési ágának megfelelő hasznosításának a kötelezettségét, továbbá kötelező a gyomnövények megtelepedését és terjedését megakadályozni (hasznosítási kötelezettség). A hatóság a helyszíni bejárás alkalmával kiemelt figyelemmel ellenőrzi a természetbeni állapot és az ingatlan-nyilvántartás tartalmának egyezőségét (művelési ág változás bejelentése), az épületek, építmények létesítését, bontását, a termőföld engedély nélküli más célú hasznosítását, valamint a dűlőutak és vízelvezető árkok állapotát, továbbá, hogy a tulajdonos, illetve földhasználó a termőföldre vonatkozó hasznosítási kötelezettségének eleget tett-e, gyom- és fertőzésmentes állapotban tartja-e ingatlanát. Kiemelt figyelmet fordítanak a kormányhivatali szakemberek a parlagfűvel fertőzött területek felderítésére is

- hívta fel a figyelmet a lap.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ellenőrzés

gazdaság

gazdák

föld

földterület

határszemle

fejér megyei kormányhivatal

termőterületek