Gazdák, figyelem: több hektáron zajlanak majd az ellenőrzések

HelloVidék   
  Megosztom
Gazdák, figyelem: több hektáron zajlanak majd az ellenőrzések

Az idén is elrendelte a Fejér Megyei Kormányhivatal – az Agrárminisztérium utasításának megfelelően – a határszemléket. A megye erdő nélküli termőterületének 10 százalékát, mintegy 32 ezer hektárt érinti az átfogó ellenőrzés - írja a duol.hu.

Ahogy a portál írja, július 20-tól szeptember 30-ig Bakonycsernye, Csősz, Fehérvárcsurgó, Lepsény, Mezőszentgyörgy, Pusztaszabolcs, Sárkeresztes, Sárkeszi, Sukoró, Tordas, Úrhida, Vál, Vereb, Vértesacsa, Zámoly és Zichyújfalu települések külterülete lesz a helyszín.

Mint írják, a 16 település teljes külterületén – a zártkerti részeken is – zajló ellenőrzéseket a Kormányhivatal Földhivatali Főosztályának mezőgazdászai végzik, bevonva az Agrárügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztályának szakembereit is. A korábbi ellenőrzéseken a földhasználók és földtulajdonosok, az önkormányzatok, az Agrárkamara, hegyközségek és nemzeti park igazgatóságok képviselői is részt vettek, de a COVID-19 járvány miatt ez most nem javasolt.

A termőföld védelméről szóló törvény előírja a termőföld művelési ágában bekövetkezett változások bejelentésének, valamint a termőföld művelési ágának megfelelő hasznosításának a kötelezettségét, továbbá kötelező a gyomnövények megtelepedését és terjedését megakadályozni (hasznosítási kötelezettség). A hatóság a helyszíni bejárás alkalmával kiemelt figyelemmel ellenőrzi a természetbeni állapot és az ingatlan-nyilvántartás tartalmának egyezőségét (művelési ág változás bejelentése), az épületek, építmények létesítését, bontását, a termőföld engedély nélküli más célú hasznosítását, valamint a dűlőutak és vízelvezető árkok állapotát, továbbá, hogy a tulajdonos, illetve földhasználó a termőföldre vonatkozó hasznosítási kötelezettségének eleget tett-e, gyom- és fertőzésmentes állapotban tartja-e ingatlanát. Kiemelt figyelmet fordítanak a kormányhivatali szakemberek a parlagfűvel fertőzött területek felderítésére is

- hívta fel a figyelmet a lap.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ellenőrzés

gazdaság

gazdák

föld

földterület

határszemle

fejér megyei kormányhivatal

termőterületek