Dübörög az óvodafejlesztés: ezzel segítik a helyben maradást a kistelepüléseken

MTI   
  Megosztom
Dübörög az óvodafejlesztés: ezzel segítik a helyben maradást a kistelepüléseken

Az óvodafejlesztések segítik a helyben maradást a kistelepüléseken, a Magyar falu program célja az elmúlt évtizedekben tapasztalt népességcsökkenés megállítása - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteken a Jász-Nagykun megyei Tószegen.

Gyopáros Alpár, miután átadta a program keretében felújított Tószegi Óvodát, elmondta: a program hosszú távú, de már az első év eredményei alapján számos kistelepülésen a helyben maradás és a beköltözés iránti fokozott igényről számoltak be.

Hozzátette: a kistelepüléseken élők üdvözlik a rugalmasságot, gyors végrehajtást, az elérhető források nagyságát, illetve az előfinanszírozást. Ismertetése szerint a kormány 2018-ban hirdette meg a Magyar falu programot, a végrehajtása 2019-ben indult.

A kistelepüléseken élő családok lakhatását segítő falusi csok keretében akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető használt lakóingatlan vásárlására és egyidejű korszerűsítésére gyermekvállalástól függően, vagy 5 millió forint a meglévő otthon felújítására

- emelte ki.

Ezt a támogatást egy év alatt több mint 10 ezer, kistelepülésen élő család igényelte több mint 54 milliárd forint értékben

- tájékoztatott, megjegyezve: 2020. január 1-jétől a falusi csokban érintett településeken további lehetőség az áfa-visszatérítési támogatás igénylése.

A kormánybiztos szólt arról, hogy a program keretében 2019-ben és 2020-ban összesen 100 milliárd forint értékben 800 kilométer alacsonyabb rendű útszakasz felújítása történik meg a munkába járás segítése érdekében. A harmadik alprogram a helyi életminőség javítását célzó kisléptékű falusi fejlesztések támogatása

- mondta.

Ennek keretében 2019-ben 16 támogatási célterületre több mint 5 ezer kedvezményezett csaknem 60 milliárd forint támogatást nyert el pályázat útján. A pályázati célok között falusi óvodák, orvosi rendelők, orvosi szolgálati házak, játszóudvarok, járdák és utak, illetve közösségi terek fejlesztése, felújítása szerepelt, valamint tanyagondnoki buszok beszerzése is

- sorolta.

Ennek az alprogramnak a folytatásaként idén már tíz pályázati kiírás jelent meg

- közölte. Kitért arra, hogy a Magyar falu program új eleme a Falusi civil alap pályázata, amely a kistelepüléseken élők életkörülményeinek folyamatos javítását segíti ez évtől. Kállai Mária országgyűlési képviselő elmondta: egy kistelepülés életében a Magyar falu program keretében megvalósult fejlesztések kiemelkedőek. Nagyon fontosnak nevezte, hogy a kistelepüléseken is ugyanolyan életszínvonalon lehessen élni, mint a városokban.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere, a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása elnöke is arról beszélt, hogy számtalan kistelepülésnek jelentettek segítséget a Magyar falu program keretében megvalósult fejlesztések. Üdvözölte a beruházásokat és reményét fejezte ki továbbiak megvalósulásához.

Gyuricza Miklós, a mintegy 4500 lakosú Tószeg polgármestere elmondta: a több mint fél évszázados óvodaépület felújítására az elmúlt években pályázati forrásból, illetve önerőből került sor. A Magyar falu program keretében nyert mintegy 30 millió forintból a homlokzat teljes felújítása mellett a fűtésrendszert is korszerűsítették.

Gyopáros Alpár pénteken három Jász-Nagykun-Szolnok megyei települést látogatott meg: Tószeg előtt Rákócziújfaluban járt, ahol megtekintette a Mesevár óvoda udvarát. A nap folyamán ellátogatott a tiszavárkonyi református parókiára, majd orvosi-védőnői szolgálati lakást adott át a településen.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

óvodafejlesztés

bölcsődei fejlesztési program

modernizálás

korszerűsítés

magyar falu program