Meglepően alakulhat a készpénzfelvétel: ATM limiteket élesítettek a bankok

Pénzcentrum   
  Megosztom
Meglepően alakulhat a készpénzfelvétel: ATM limiteket élesítettek a bankok

Nem mindig olyan egyszerű egy ATM-ből egyszerre sok pénzt felvenni. Ennek pedig a saját kártyánk limitén túl az is az oka, hogy nem létezik ma olyan bank Magyarországon, amelynél az ATM-ben ne lenne valamilyen készpénzfelvételi korlát. Ennek a mértéke azonban szinte minden banknál változó, ráadásul az elmúlt 1 évben történtek változások is. Éppen ezért a Pénzcentrum megkereste az országban működő 10 legnagyobb bankot - fiókok mennyisége alapján -, hogy kiderítsük mennyi készpénzt tudsz felvenni az egyes bankok ATM-éből, ha a bank ügyfele vagy, és akkor, ha nem.

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegű készpénzre van szüksége, akkor általában gyorsan elsiet a legközelebbi ATM-hez (ha sürgősen kell a pénz, nem is feltétlenül a saját bankjáéhoz). Igen ám, de a készpénzfelvétel kiválasztása után gyorsan szembetalálhatjuk magunkat azzal, hogy a gép hibát jelez, és nem ad ki semmit a pénzkiadó nyíláson.

Ekkor az ember elkezdhet gondolkodni azon, hogy vajon a kártyájához tartozó napi ATM felvételi limitet beállította-e, ha igen, és ezután sem sikerül a tranzakció, akkor viszont biztos valami meghibásodásról lehet szó - gondolhatja magában bárki, pedig nem egészen így van.

A Magyarországon működő bankok ugyanis kivétel nélkül korlátozzák az ATM-ből felvehető készpénz mennyiségét. Minden banknál van egy tranzakcióra eső limit, ahogy napi limit is. De vajon mekkorák ezek az összegek, és egyáltalán miért van szükség rájuk? Azért hogy ezt kiderítsük megkerestük az összes olyan magyarországi bankot, akiknek legalább 30 működő fiókjuk van.

Lássuk, mi lapul az ATM-ek mélyén

Az egyik legfontosabb kitétel, hogy több bank nem a felvehető készpénz mennyiségét korlátozza, hanem elsődlegesen az egyszerre felvehető bankjegyek mennyiségét. Ergo maga a masina fizikai korlátai befolyásolják azt, hogy egy tranzakció során maximum mennyi pénzt kaphatunk készhez.

Ezen felül van olyan bank is, amelyik a saját ATM hadosztályának csupán egy kisebb részében tart például húszezreseket, ezeken a helyeken pedig értelemszerűen több pénzt tudunk egyszerre felvenni, minthogyha maximum tízezres papírosok lennének benne, pusztán a darabszám korlát miatt.

A korlátozások mértéke és a cikk folytatása a Pénzcentrum oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

pénzcentrum

atm

pénz

készpénz