Keresztbe tett a nem várt esőzés a gazdáknak: rengeteg helyen leállították az aratást

MTI   
  Megosztom
Keresztbe tett a nem várt esőzés a gazdáknak: rengeteg helyen leállították az aratást

Az esős időjárás lelassította Zala megyében a betakarítási munkákat, a szántóföldekre hullott nagy mennyiségű csapadék miatt a megye nagy részén leállt az aratás - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

A csapadék mennyisége megfelelő volt, de a hirtelen lezúduló eső jelentős része elfolyt, így a növények számára nem volt hasznosítható

- mondta el Sabján Krisztián.

A nyári hónapokban a zalai gazdáknak csaknem 50 ezer hektáron kell betakarítaniuk a termést. A közel 24 500 hektáron termelt őszi búza 60 százalékát aratták le, a hektáronkénti 6,3 tonnás termésátlag meghaladja a tavalyi (6,12 tonna) átlaghozamot. A 15 ezer hektáros repceföldön (hektáronként) átlagosan 2,3 tonna olajos növény termett, míg a tavalyi átlaghozam 3,2 tonna volt.

A 6500 hektáros őszi árpa termése is magtárakba került, a hektáronként learatott 5,3 tonna átlaghozam fél tonnával kevesebb a tavalyinál.

Az 1543 hektáron termelt tavaszi árpa 43 százalékát vágták le, az 5,6 tonna hektáronkénti átlaghozam viszont jóval meghaladja a tavalyi (3,85 tonnás) termésátlagot - ismertette a megyei elnök. Összegzésként elmondta: az aszályos téli és tavaszi időjárás miatt a megye nagy részén alacsonyabb termésátlagra lehet számítani, míg a megye déli részén - ahol több volt a csapadék - kevesebb kárt szenvedtek a gazdák. A csapadékhiányos területeken a kukorica alsó levelei leszáradtak, a napraforgó táblák gyorsan elvirágoztak. Idén átlagos - nem kiemelkedően jó, de talán nem is kiemelkedően gyenge - termésátlagban bizakodnak a zalai gazdák

- jelezte Sabján Krisztián.

Zala megyében a kukorica vetésterülete 27 700 hektár, a napraforgóé pedig 8870 hektár.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nak

nemzeti agrárgazdasági kamara

eső

esőzés

termés

termény

aratás

betakarítás