Hétköznapi igényből épített országos bizniszt a vidéki édesanya: ravasz, mint a Ró-ka

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Hétköznapi igényből épített országos bizniszt a vidéki édesanya: ravasz, mint a Ró-ka

Mindenki szereti a szépet, főleg akkor, ha egyedileg illik otthonához az abrosztól egészen a függönyökig. Ferenczi Rozália gyermekeinek családi fészekből való kirepülése után indította el a Ró-ka Textilműhelyt, abból a célból, hogy felmérje, lenne-e igény az egyedi termékek varrására, mely mára országos igényűvé nőtte ki magát. Vele beszélgettünk az indulásról, iparági nehézségekről, a koronavírus hatásairól és az online kereskedelmi célokról.

HelloVidék: Hogyan indult el a Ró-ka Műhely?

Ferenczi Rozália: Valamilyen szinten kényszer volt, mert a gyerekek kirepültek itthonról és új dolgokkal akartam kitölteni hétköznapokat. Van egy sérült gyermekünk, ő 26 éves koráig a mi háztartásunkban élt, majd mikor jelezte felénk, hogy szeretne elköltözni, kerestünk egy lakhelyet és vártunk egy darabig, megszokja-e. Úgy gondoltam, mielőtt újra visszatérnék a szakmámba, kipróbálom, hogy lenne-e igény az egyedi ágyneműgyártásra és szerencsére igen.

Miért gondolta, hogy sikeres lehet a Műhely, mikor ágyneműt az üzletekben is lehet kapni?

Szerettem volna olyan ágyneműket gyártani, ami valamilyen szinten személyhez szóló és nem szalagon gyártott. A nálam kapható termékek azért mások, mint a boltban kaphatóak, mert általam meghatározott mennyiségben, szín és anyag összeállításban, a saját elképzelésem szerint varrom az ágyneműket. Úgy gondoltam a termékeimet megkülönbözteti az egyediség a többi üzletben kaphatótól.

Mi okozza a legnagyobb nehézséget az ágazatban?

Külön kell választani a ruhaipart és lakástextilt, én utóbbit képviselem. Úgy gondolom az árak és a minőség okozza a legnagyobb problémát, mert ha valaki nem találja meg az üzletekben a megfelelő méretet, akkor szinte esélytelen, hogy elérhető áron kifejezetten az otthonához illőt találjon. Elmegy a méteráruba és kiválasztja az anyagot, keres egy varrónőt aki megvarrja, addigra el is megy a kedve az egésztől.

Hogyan érintette-e a vállalkozását a koronavírusos időszak?

A lakosságit szerencsére nem érintette, egyedül a közületi rendelések estek vissza, mert hirtelen kellett bezárniuk és függőben maradtak számlák. Az emberek otthon maradtak, volt idejük keresgélni az interneten és rám találtak. Szájmaszkokat díjmentesen varrtam az intézménynek, ahol gyermekem él, és kórházaknak is.

Mely korosztálynak van leginkább igénye a minőségi ágyneműkre?

Büszkén mondhatom, hogy minden korosztály megtalál. Érdekes, hogy minden korosztályból van olyan, akik a hagyományos mintákat keresik, de olyan is, többnyire az idősebb korosztályból, akik a modernebb mintákat. Meglepődtem és jó érzéssel tölt el, hogy a fiatalabb korosztályból is sokan régi mintákat választanak, mert emlékezteti őket a nagymamánál töltött szép időkre. Keresik a gyermekkori emlékeket és ezáltal kicsit közelebb érzik magukat a gyermekkoruk időszakához.

Volt valamilyen emlékezetes sztori, amit vásárlás után megosztottak Önökkel?

Egy ismerősöm keresett meg, hogy készítsek babafészket. Egészen addig nem tudtam miről van szó, hiszen a gyerekeim már rég felnőttek. Utánanéztem, hogyan kell elkészíteni és annyira jól sikerült, hogy fotót kaptam róla, amin látszik, hogy az addig nyugtalan baba, édesen alszik a babafészekben. Előfordul olykor, mikor sok a rendelés és jobban le vagyok terhelve, hogy valamit összekavarok, de jelzik és megértőek.

Az internetes vásárlás virágkorát éli. Tervezik-e webáruház indítását?

Egyik pillanatban igen, de utána mégsem. Tartok attól, hogy elveszíti a Ró-Ka Műhely a személyes jelleget, amit szeretnék megőrizni. Szeretem megbeszélni a megbízóval az elképzeléseit, ajánlani, beszerezni olyan anyagot, amivel kedvére tudok tenni annak, aki engem választott. A férjemmel ketten vagyunk a vállalkozásban, így a kapacitásunk is véges. Amit a kezemből kiadok, azért felelősséget vállalok és ehhez ragaszkodok.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék interjú

ró-ka műhely

ferenczi rozália

ró-ka textilműhelyt

lakástextil

ágynemű