Kellemetlen helyzetbe kerülhetnek az ügyfelek: erre kell most figyelni, ha hitelt igényelnénk

Pénzcentrum   
  Megosztom
Kellemetlen helyzetbe kerülhetnek az ügyfelek: erre kell most figyelni, ha hitelt igényelnénk

Nagy fejtörést okozhatnak a bankok folyamatosan változó ajánlatai azoknak, akik most szeretnének személyi hitelt felvenni. 2020. december 31-ig a kedvezményes THM-ek érvényesek, viszont a 2021-től érvényes THM-ek gyakran alacsonyabbak, mint maga az éves kamat. Így nehezen tudja eldönteni a hitelkérelmező, milyen egyéb költségekre számíthat a kamatokon felül, melyik ajánlattal jár jobban. A Pénzcentrum most lerántja a leplet arról, hogy lehet alacsonyabb a THM, mint a kamat, amikor elvileg a THM, vagyis teljes hiteldíj mutató éppen a kamatot és az azon felül fizetendő kötelező díjak összességét mutatná meg.

A korlátozások fokozatos feloldása után, úgy tűnik, újra megjött a magyarok kedve a személyi hitel felvételhez - áprilisban hatalmas zuhanást hozott a hitelfelvételi kedvben a járvány okán bevezetett korlátozásoknak, a lakosság bizonytalanná váló anyagi helyzetének, és a gazdaság védelme érdekében hozott intézkedéseknek együttes hatása. Májusban viszont már bekövetkezett a várt felívelés - amelynek egyik oka az lehet, hogy a személyi hitel kamatokat nagyjából a felére vágta vissza a márciusi kormányrendelet, a THM-plafon bevezetésével.

Ehhez jött hozzá a júniusi alapkamat csökkentés, ami még lejjebb tornászta a THM-plafont. Júliusban szintén csökkent az alapkamat, azonban ennek a személyi hitelekre már nem lehet számottevő hatása - így az év további részében, ahogy most állnak a dolgok - marad a THM-korlát 5,6%. Ennek igazán örülhet, aki mostanában tervezett személyi hitelhez folyamodni, hiszen emberemlékezet óta nem voltak ilyen kedvezők az ajánlatok.

Csakhogy ezek a kedvezmények csak 2020. december 31-ig tartanak! Ezért mindig azt javasoljuk olvasóinknak, hogy mielőtt bármit aláírnak, nézzék meg 2021-től érvényes kamatokat, THM-eket alaposan. Viszont, amint azzal szembesültünk, a TMH-ek elég zavarba ejtően alakulnak majd jövőre: sok banki ajánlat esetén alacsonyabbak, mint maga a kamat! Pedig alapvetően a THM-nek azt kéne tükröznie, hogy a kamattal és az egyéb kapcsolódó díjjal együtt mekkora lesz a költsége a felvett hitelösszegnek, százalékban. Hogy lehet akkor alacsonyabb a TMH, mint a kamat?

A teljes cikk a Pénzcentrum oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

pénzcentrum

gazdaság

bank

kölcsön