Perek múlhatnak a csodakütyün: egyre többen használják hazánkban is

Pénzcentrum   
  Megosztom
Perek múlhatnak a csodakütyün: egyre többen használják hazánkban is

Nagyon rákaptak a magyarok az autós kamerákra: tavaly április és idén március között 76 százalékkal több fogyott, mint egy évvel korábban. A daschcam-ek hasznosak tudnak lenni, ha valamilyen kétes szituációba keveredünk, ám a Magyar Biztosítók Szövetsége szerint azért nem olyan rossz a helyzet itthon, hogy kötelezővé kelljen tenni azokat - ellentétben például Ukrajnával. Kiderült az is, hogy miképpen használhatóak a sofőrök felvételei egy-egy kárrendezésnél, illetve megtudtuk, hogy kaphatunk-e kedvezményt például a kötelező biztosításból, ha vállaljuk, hogy használunk valamilyen menetrögzítőt.

Robbanásszerű növekedésnek indult az autós kamerák piaca: a 2019. április és 2020. március közötti időszakban Magyarországon értékben 90 százalékkal, darabszámban 76 százalékkal több, összesen 18 ezer fedélzeti kamerát vásároltak az autósok az egy évvel korábbihoz képest a GfK friss adatai szerint. A legnagyobb videómegosztón is rendre szaporodnak a hazai felvételek: az egyik legnagyobb ilyen csatorna a Budapesti Autósok Közössége nevén fut, ők rendre osztják meg az olvasóktól kapott felvételeket - mint alább ez a halált megvető biciklis, aki a főút közepén kerekezett a forgalomban.

Legutóbb a Pénzcentrum egy jogász segítségével járta körbe az autós kamerák helyzetét, most pedig a biztosítók álláspontjára voltunk kíváncsiak. A Magyar Biztosítók Szövetsége szerint a hazai társaságok egyelőre nem tartják indokoltnak, hogy autós kamerákat kelljen használnia a sofőröknek, ennél azért jobb itthon a közlekedési morál, és a közlekedésbiztonság - ellentétben például Ukrajnával, ahol kell ilyeneket használni.

Kérdésükre a MABISZ megerősítette, hogy a biztosítók jelentős többsége a kamerából nyert adatokat felhasználja a kárrendezési eljárás során, de amikor kiélezett a jogalapról való döntés, nem a kamera által szolgáltatott információk döntenek.

Ugyanakkor a peres eljárás során, ahol az igazságügyi szakértő például a kamera adatai alapján számolja ki a baleset pillanatában mért haladási sebességet, ez az adat lehet perdöntő. Ha nem ennyire extrém kérdésről van szó a perben, nem a kamerával rögzített tények bírnak perdöntő jelentőséggel - ismertette a hazai szakszövetség.

A gépkocsikba felszerelt kamerák adatainak ugyanolyan bizonyító ereje van, mint egy állandó jelleggel rögzített térfigyelő kamera információinak, de az utóbbi használata során, tekintettel a személyiségi jogokra, a felvételt viszonylag rövidebb idő letelte után megsemmisítik

- tették hozzá.

Emellett jellemző, hogy sokan a személyiségi jogokra hivatkozva szeretnék megakadályozni, hogy egy eljárásban fel lehessen használni a kamerafelvételeket.

A teljes cikk a Pénzcentrum oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

pénzcentrum