Rengetegen szalasztják el ezeket az olcsó kölcsönöket: ettől félnek a magyarok

Pénzcentrum   
  Megosztom
Rengetegen szalasztják el ezeket az olcsó kölcsönöket: ettől félnek a magyarok

A járvány alatt látványosan bezuhanó személyi hitelfelvételi kedv javulni látszik, viszont a lakosság még mindig óvatos, miközben a kamatok egyre alacsonyabbak, hála az MNB által bevezetett, év végéig szóló THM-plafonnak, ami 5,75 százalék alatt tartja a kamatokat is. Az élénkülő érdeklődés a lakosság részéről arra elég, hogy szép fokozatosan kúszik felfelé a havi szinten kifolyósított személyi hitelek összege, viszont utoljára - ha nem számítjuk a járvány hónapjait - 2017 decemberében volt ilyen alacsony a hitelfelvételi kedv. Pedig akkor 14,23 százalékos volt az átlagos kamatláb, most pedig 5,78 - emberemlékezet óta nem volt ilyen alacsony, mint április óta.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai alapján júniusban 23,91 milliárd forintnyi új személyi hitelt vettek fel a magyar háztartások, ehhez képest májusban 18,88 milliárd, áprilisban pedig - amikor a soha nem látott visszaesés következett - 13,31 milliárd forintot. Ez a csaknem 24 milliárd, amit júniusban kiutaltak a lakossági ügyfeleknek a tavalyi értéknek csaknem a fele. Ha a járvány hónapjait figyelmen kavül hagyjuk, utoljára 2,5 éve, 2017 decemberében vettek fel ilyen kevés személyi kölcsönt.

Májushoz képest a bővülés 26,6 százalékos, az áprilisi mélyponthoz viszonyítva pedig közel 80 százalék. Ezek a növekedési értékek más esetben kiemelkedőek lennének, mivel azonban most nagyon alacsony a viszonyítási pont, nem értékelhetjük ezt meredek felfelé ívelésnek.

A kamatok viszont sosem látott alacsony szinten vannak, köszönhetően az MNB által bevezetett THM plafonnak - amely a júniusi alapkamat csökkentés hatására már csak 5,75 százalék lehet. A személyi hitel kamatokat ugyanis nagyjából a felére vágta vissza a márciusi kormányrendelet, illetve az alapkamat csökkentés.

Áprilisban a kamatok zuhanása még azért sem tudta volna korrigálni a visszaesést, mert a THM-plafon bevezetése, azaz március 18-a után a bankok azonnali hatállyal felfüggesztették a fogyasztási hitelek értékesítését, ami több terméknél is megakasztotta az évek óta tartó dinamikus emelkedést. Időbe telt, amíg elő tudtak állni új hiteltermékekkel. Ez április folyamán sikerült a legtöbb hitelintézetnek, és elég kedvező kölcsönajánlatokkal álltak elő, amelyek azóta folyamatosan bővülnek.

De akkor vajon mégis miért óvatosabbak a magyarok? A teljes cikk a Pénzcentrum oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

pénzcentrum

kölcsön