Négy évvel ezelőtti szintre zuhanhatott vissza a gazdaság: ez nehezíti a kilábalást

HelloVidék   
  Megosztom
Négy évvel ezelőtti szintre zuhanhatott vissza a gazdaság: ez nehezíti a kilábalást

A vártnál nagyobb mértékben zuhant a hazai GDP a második negyedévben. A hazai gazdaság így megközelítően a 2016 második negyedév szintjére eshetett vissza.

A várakozásoknál messze nagyobb mértékben, 13,6%-kal zuhant a hazai GDP a második negyedévben az egy évvel ezelőttihez képest, szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva 14,5%-kal esett vissza az első negyedévhez képest.

Az első félévben összesen 6,1%-kal csökkent a hazai GDP. Mivel az ipari termelés második negyedévi közel 25%-os, valamint az építőipar 12%-os visszaesése ismert volt, a negatív meglepetést olyan szolgáltatási ágazatok okozhatták, amelyekről nincsenek havi információk, valamint a termékadók egyenlege is negatív hatással lehetett.

A járvány terjedése ellen március közepétől életbe léptetett korlátozások, egyes szolgáltatások, valamint az autógyártás teljes leállása áprilisban meredek visszaesést okozott, azonban a korlátozások fokozatos, és egyelőre részleges feloldásával, valamint az autógyártás újraindulásával már a negyedév közepétől éles felpattanást mutatott a gazdaság, ami a harmadik negyedéves adatokban látványosan meg fog jelenni.

A leggyorsabban a kiskereskedelem és más személyes szolgáltatások álltak helyre, az autógyártók pedig július végére érték el a járvány előtti termelési szintet. A vendéglátás a második negyedévben közel 50%-kal esett vissza, azonban júliusban a vendéglátók árbevétele már alig 10%-kal maradt el az egy évvel ezelőtti szinttől. A szálláshelyszolgáltatás szinte teljesen leállt áprilisban, azonban a belföldi turizmus élénkülése már látszott a júniusi adatokban, noha kifejezetten kedvezőtlen időjárás volt.

A vidéki, főleg tóparti szálláshelyforgalom július-augusztusban meghaladhatja a tavalyi szintet. Ezzel szemben a külföldi vendégforgalom csak minimálisan kezdett javulni, ami látszik a budapesti szálláshelyek, valamint idegenforgalomhoz kapcsolódó más szolgáltatások 90-95%-os visszaesésében.

A nemzetközi turizmus a leendő vakcina tömeges alkalmazásáig nem fog magához térni, a járvány egyes európai országokban ismételt felfutása is éppen ehhez köthető.

A magas frekvenciájú, valós idejű adatok szerint a harmadik negyedév elejére a gazdasági tevékenység visszaesése 3-4%-ra mérséklődött, augusztusban pedig tovább javulhatott a gazdaság teljesítménye, amit alátámaszt az áramfogyasztás éves szintű megugrása is. Így a harmadik negyedévben már érdemi felpattanásra számítunk, a GDP visszaesése 3% közelébe enyhülhet, majd a kilábalás lassabban, de folytatódhat, döntően a járvány második hullámának erősségétől függően.

A kilábalást a munkaerőpiac vártnál jóval gyorsabb helyreállása is támogatja. A tavaszihoz hasonló korlátozásokra nem számítunk, mivel mind az egészségügy, mind a társadalom messze jobban fel van készülve, az egészségügyi berendezések, védőfelszerelések beszerzése nagyságrendekkel javította az ellenálló képességet, így a jelenlegi védekezéssel és távolságtartási gyakorlattal talán elkerülhető a járvány súlyosabb elterjedése.

A következő hónapokban egyes terápiák, gyógyszerek is elérhetővé válhatnak, így talán elkerülhetők a súlyosabb korlátozó intézkedések, amelyek leginkább a gócpontokra fognak vonatkozni. Az ipar leállására már nem számítunk, az újabb korlátozások a szórakozás különböző formáira terjedhetnek ki, ugyanakkor lassíthatják a kilábalást.

Az idei visszaesés mértékét jelentősen 3,9%-ra rontjuk a korábbi 3,2%-os várakozásunkhoz képest, azonban az alacsonyabb bázis miatt a jövő évi növekedést érdemben, 7,2%-ra javítjuk a korábbi 6,3%-os várakozásunkról. Az idei alacsony bázis miatt a jövő évi második negyedévben a GDP növekedése elérheti a 18%-ot is. A járvány esetleges súlyosabb második hulláma lassíthatja a kilábalást, így a kockázatok lefelé mutatnak.

Európa-szerte is hatalmas zuhanások

Az eddig megjelent európai adatok alapján kivétel nélkül zuhantak a gazdaságok, negyedéves alapon a hazai gazdaság zuhanása a legnagyobbak között volt, míg éves alapon a középmezőnybe került. Negyedéves és éves alapon a legkisebb visszaesés Finnországban és Litvániában volt.

A korlátozások enyhítésével a kiskereskedelmi forgalom szinte azonnal, az ipari termelés fokozatosan pattant fel, azonban a turizmusra erőteljesen építő dél-európai országokban a kilábalás jóval lassabb lehet, amit a járvány újabb hulláma is korlátozhat. Hosszabb távon ugyanakkor az európai helyreállítási alap jelentős mértékben támogathatja a leginkább bajba jutott tagállamokat.

A visszaesés több évet, a legsérülékenyebb dél-európai országok esetében több évtized növekedését nullázta le, de a várható felpattanás jelentős mértékben javítani fog és a hazai gazdaság felpattanása is gyorsabb lehet.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

takarék

takarékbank

takarék csoport