Így lehet kedvezményesen elvégezni egy mesterképzést vidéken

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Így lehet kedvezményesen elvégezni egy mesterképzést vidéken

Támogatott mesterképzéseket és vizsgákat indítanak a vidéki iparkamarák 2020. augusztus végén. A tanfolyam és vizsgadíj finanszírozására korlátozott létszámkeretig támogatási lehetőség áll rendelkezésre, ami jó lehetőséget biztosít azok számára, akik szeretnének új szakmai tudásra szert tenni. A támogatás odaítélésének azonban van egy alapvető feltétele: ez a szakképzésben tanulók gyakorlati képzésében való részvétel, vagy annak vállalása, hogy a jelölt, illetve a vállalkozás, a támogatott mesterképzés elvégzését követően abba bekapcsolódik. A HelloVidék most körbejárta a lehetőségeket mind a szakmák, mind a támogatási alternatívák tekintetében.

Több kereskedelmi és iparkamara ad évek óta lehetőséget a gyakorlati képzőhelyek szakoktatóinak a mestercím megszerzésére támogatott formában. A tanulók gyakorlati képzését végző vállalkozások leendő oktatói vagy azon vállalkozások oktatói számára áll nyitva, akik kötelezettségvállalási nyilatkozatot tesznek, hogy a mesterlevél megszerzése után a gyakorlati oktatói tevékenységet megkezdik. A tét nem kevés: a támogatás mértéke nem kevesebb, mint 80 százalék. Ez esetben a részvételi díj 82 000 forint, míg enélkül a részvétel csak önköltséges formában lehetséges. A tanfolyam és vizsgadíj mértéke idén 395 000 forint.

Ez tudják azok megspórolni, akik vállalják a képzésekkel együtt járó feltételeket:

  • a tanfolyam időbeosztása: heti két-három alkalommal délutánonként;
  • a képzésről való hiányzás megengedett maximális mértéke: 20 százalék;
  • a vizsga várható időpontja: 2020. december eleje;
  • a képzések csak a megfelelő számú jelentkező esetén indulnak: minimum 8 fő;
  • a mestervizsgára felkészítő képzés: elméleti és szakmai gyakorlati modulokból áll.

És hogy mi a mesterképzés célja? Hogy a jelölt a magasabb szintű szakmai elismertséget jelentő „mester” címet megszerezze, ezzel együtt a szakmát tanuló fiatalokkal magasabb szakmai színvonalon, pedagógiailag is tudatosan foglalkozhasson. A mestervizsga biztosítani tudja a szakemberek számára a szakmai fejlődés és az egzisztenciális életpályamodell, karrier kialakításának lehetőségét is. A képzés feladata, hogy a jelöltet a cím viselésével együtt járó szakmai követelményekre felkészítse, aki megszerezheti a vállalkozás indításához és működtetéséhez, valamint a tanulóképzéshez szükséges alapvető pénzügyi, gazdasági, vezetési, munkaügyi és jogi információkat, a tanulók gyakorlati képzéséhez, alkalmazottak foglalkoztatásához nélkülözhetetlen pedagógiai ismereteket, amiket képes lesz készségszinten alkalmazni.

A kereskedelmi és iparkamarák felhívják azonban a figyelmet arra, hogy a támogatásban részesülők száma korlátozott, illetve arra, hogy a mestertanfolyam minden esetben négy részből áll, és minden egyes részt eredményes vizsgával kell lezárni:

  • vállalkozási ismeretek,
  • pedagógiai ismeretek,
  • szakmai elméleti ismeretek,
  • szakmai gyakorlati ismeretek.

A mester, mint fogalom évszázadok óta a minőséget, a szakma legmagasabb szintű rangját jelenti. A kitüntető cím napjainkban, a hagyományokon alapuló munkaszeretet és tisztelet mellett, a modern korhoz való alkalmazkodást, az új berendezések, alapanyagok, technológiák ismeretét is jelenti

– fogalmazta meg a mesterképzés fontosságát kérdésünkre a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara.

Pécsett például az alábbi szakmákban indítanak most augusztus végi jelentkezési határidővel képzéseket:

  • autóelektronikai műszerész
  • autószerelő
  • cukrász
  • festő, díszítő, mázoló és tapétázó
  • karosszérialakatos.

A jelentkezéshez csatolni kell az adott szakma mestervizsga követelményében meghatározott szakmai képesítést, tehát a szakmunkás-bizonyítványt vagy a szakmai képesítést igazoló bizonyítványt, illetve adott esetben az eredményesen letett szakirányú technikus vagy mérnöki vizsgabizonyítványt, oklevelet, egyéb beszámítható vizsgák bizonyítványait, de elfogadják az1996-tól letett mestervizsgát igazoló bizonyítványt vagy egyes mestervizsgarészek letételéről szóló igazolást is. Emellett szükség van a szakirányú szakmai gyakorlat 30 napnál nem régebbi igazolására. A kamarák a bizonyítványokkal és igazolásokkal nem megfelelően ellátott jelentkezéseket nem veszik figyelembe.

A HelloVidék utánanézett más kamaráknál is a támogatott mesterképzési lehetőségeknek, most ezekből szemezgetünk:

  • A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara augusztus eleje óta várja a fodrász, kozmetikus, bútorasztalos, szakács, autószerelő, CNC gépkezelő, festő, díszítő, mázoló és tapétázó, hegesztő, valamint pincér mester szakmákban a jelentkezőket, ugyanezekkel a feltételekkel.
  • A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara kozmetikus, gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat szerelő mesterképzést hirdetett még július közepén, augusztusi indulással.
  • A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara minimálisan 6 fő jelentkező esetén szervez felkészítő tanfolyamokat 25 szakmában, köztük többek között optikus, speciális lábápoló vagy épp szerszámkészítő mester terülteken a hagyományos szakmák mellett.
  • A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szintén augusztus elején hirdette meg a támogatott képzés lehetőségét gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat szerelő, karosszérialakatos és autószerelő szakmákban.

A mestervizsgára felkészítő tanfolyamokat a területi kamarák szervezik és bonyolítják. A képzések időtartamáról, ütemezéséről, költségeiről az illetékes területi kamara tud bővebb felvilágosítást adni.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mesterképzés

vidék

továbbképzés