Ravasz multik: súlyos dolog derült ki a magyar élelmiszerboltok reklámjairól

Steiner Petra   
  Megosztom
Ravasz multik: súlyos dolog derült ki a magyar élelmiszerboltok reklámjairól

Sem az időjárás, sem pedig a nyomott export felvásárlási árak nem könnyítik meg a hazai dinnyések helyzetét. A június közepén induló sárga-, majd a júliusban hozzá csatlakozó görögdinnyeszezont várhatóan még szeptemberben is élvezheti a magyar fogyasztó, már ha az idő kegyes lesz hozzá. A viszontagságos 2020-es szezonról a Magyar Dinnyetermesztők Országos Egyesületének elnöke beszélt a HelloVidéknek. Göcző Mátyás azt is elmondta, miért kezeljük fenntartásokkal azt, amikor a multik azt reklámozzák, hogy náluk bizony csak hazai kerül apolcokra.

A vetőmag-eladási és termésbecslési adatok alapján mintegy 525 hektár sárga- és 4000 hektár görögdinnyét termesztenek itthon, de míg előbbi csekély 5%-os növekedést, addig utóbbi 800 hektáros csökkenést mutat a tavalyi évhez képest. Göcző Mátyás szerint a termőterületek nagyságának szűküléséhez egyszerre járulnak hozzá a megnövekedett termelési költségek, a mély és nyomott export felvásárlási árak, valamint a mezőgazdasági szektorban mind inkább nagyobb problémát jelentő kézi munkaerő, pláne akkor, hogyha a vendégmunkásokat csak idényjelleggel tudják foglalkoztatni. Területi bontásban ez a hanyatlás leginkább Békés megyét és a Nyírséget érinti, amelyek a hazai export legnagyobb részét adják, itt 15-20%-os a visszaesés, míg a többi termesztő körzetben nagyon minimális csökkenés vagy stagnálás tapasztalható.

Legagyásodtál; jól jönne egy kis pénz? Itt a segítség!

A Magyar Dinnyetermesztők Országos Egyesületének elnöke szerint nemcsak a dinnyéseket, hanem az ágazatban dolgozó más termelőket is ugyanúgy érintik az évről évre egyre nagyobb megpróbáltatások. „Akár az input anyagok árainak, a munkabéreknek az emelkedése mind-mind befolyásolják azt, hogy az árut egyre drágábban tudják előállítani, miközben a mai kor azt követeli meg tőlük, hogy egyre szélesebb skálán és egyre jobb minőséggel rukkoljanak elő. A magyar gazdáknak a görög, az olasz és a spanyol termelőkkel kell versenyre kelnie, miközben tudomásul kell venni, az elmúlt évek, de főleg az idei év időjárására gyakorlatilag már azt lehet mondani, hogy nem kedvez a magyarországi görögdinnye termesztésének” – ment bele részleteiben az évek óta fokozódó nehézségekbe Göcző Mátyás, az egyesület elnöke.

Az áprilisi-májusi időjárás különösen kegyetlen volt a dinnyésekhez, ami mind a korai, mind a késői ültetvényeket megviselte. A fagykár 20 és 70% között mozgott, amely területkiesést a gazdák jobbára újraültetéssel próbáltak pótolni, de a fólialevételt követő időszak sem kedvezett a növényeknek. Göcző Mátyás szerint a görögdinnye fejlődése szempontjából két hét volt optimális, majd azt követően az özönvízszerű esőzések, illetve a reggeli csekély 4-5 Celsius fokos hidegek kemény próbák elé állították a termelőket. Mintegy ezt kompenzálandó, és válaszul a tavalyi év dinnyebotrányaira, több multi, így a Tesco és a Lidl is július közepétől már csak a hazait engedte felkerülni a polcaira, így legalább az import áru alacsony ára nem okozott problémákat. Mindazonáltal ennek kapcsán a Magyar Dinnyetermesztők Országos Egyesületének elnöke hozzátette:

Azért azt ne felejtsük el, hogy az áruházak jól hangzó reklámszövegei, miszerint csak magyar áruval látják el a polcokat, főként a Covid vírusnak volt köszönhető, mert az olasz és spanyol termelők nagy dilemmában voltak, hogyan vágjanak bele a szezonba. Ebből adódóan kevesebb import áru volt a piacon, ami jól jött az áruházláncoknak, csak ennek így kellene működnie a többi évben is.

Az értékesítés szempontjából Göcző Mátyás úgy véli, a belföldi piacon nincsenek problémák, viszont az exportot illetően annál inkább. Szerinte a külföldre értékesítő felvásárlótelepeknek kell fokozott marketing tevékenységet folytatniuk, ha munkájukból továbbra is profitálni akarnak, mert meg kell erősíteni a hazai termelők pozícióját a külföldi piacokon. Ez pedig nem lesz egyszerű, tekintve a továbbra is olcsó import árut és a nyomott, mély felvásárlási árakat, amik mellett a hazai termelők szinte labdába sem rúghatnak.

Ez a probléma pedig érinti a dél-békési, szűken véve a Medgyesegyháza környéki 1600-1700 hektárnyi területet, ami a hazai görögdinnye-termelés majdnem 40%-át adja, és amelyből ugyanúgy kerül a hazai és a külföldi fogyasztókhoz is. Az egyesület elnöke szerint ezért az egyetlen lehetséges út a termelők számára a költséghatékony termesztés és a már meglévő költségek csökkentése úgy, hogy közben a már meglévő minőségből nem engednek, mert a ma értékesített mézédes dinnye fogja csak eladni a következő napi árut.

Göcző Mátyás szerint az idei szezont egy közepes termésmennyiséggel fogjuk zárni, az előzetes becslések szerint a sárgadinnyéből 16-18 ezer, a görögdinnyéből pedig 160 ezer tonnával számolhatunk. Baranya és Békés megyében a napokban zárják az idényt, már a termelők 90%-a befejezte a szüretet, illetve Tolnában, Hevesben és a Jászságban is a hónap végéig leszedik az utolsó dinnyéket. A legtovább Szabolcs-Szatmár-Beregben élvezhetik a mézédes hazait, ott a kegyes időjárás mellett akár szeptember közepéig is lesz biztonsággal a görögdinnyéből. Tekintettel a szezonzárásra, nem árt csipkednie magát annak, aki szeretne még egy utolsó falatot harapni a 2020-as nyár ízéből.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

áruházlánc

diszkont

szupermarket

dinnye

dinnyefogyasztás

görögdinnye

magyar dinnyetermesztők országos egyesülete