Nálatok is van otthon ilyen fa a kertben? Bámulatos, mi minden készülhet belőle

Gáspár Adrienn   
  Megosztom
Nálatok is van otthon ilyen fa a kertben? Bámulatos, mi minden készülhet belőle

A kézzel készült tárgyak mindig is nagy értéket képviseltek. Ez mára sem változott, sőt. Manapság talán még nagyobb becsben tartjuk azokat a dolgainkat, amik nem egy nagyüzemi gyártósoron készültek. A fa, mint alapanyag számtalan lehetőséget rejt magában. Készülhetnek belőle szerszámok, bútorok, dísztárgyak, mindennapi használati tárgyak és gyönyörűen megmunkált tálak, vázák is. A Veszprém megyei Szabó János a HelloVidéknek arról mesélt, hogy ő miért is szeretett bele a faesztergályozásba.

HelloVidék: Mikor és miért kezdtél el foglalkozni fatárgyak készítésével?

Szabó János: Nagyjából 10 éve kezdtem el foglalkozni faesztergálással, egy véletlennek köszönhetően. Az egyik közösségi oldalon részt vettem egy játékon, amin faesztergát lehetett nyerni. Nagy szerencsénkre mi nyertük. Attól kezdve megváltozott az életünk. Elkezdtem tananyagokat keresni az interneten, letöltöttem a régi szakmunkás tankönyveket, elolvastam mindet, megtanultam a benne leírtakat és ezt próbáltam átültetni a gyakorlatba. Sajnos ez elég nehezen ment. Így tovább folytattam a keresgélést, ekkor találtam rá egy ír faesztergályosra, Glenn Lucasra. Megvásároltam az oktató DVD-jét, mely alapján tőle tanultam meg a faesztergályozás gyakorlati részét. Az összes szabadidőmet a szakma kitanulására tettem fel, ehhez nagy erőt fiam Milán adott, hiszen ő is velem együtt tanult.

Volt esetleg a családban korábban olyan, aki ezzel foglalkozott vagy ez volt a szakmája?

Sajnos nem volt senki a családban. Annyi szerencsém volt, hogy faipari iskolát végeztem, és az ott megtanult anyagismeretet tudtam kamatoztatni.

Miért pont a fa? Honnan ered az alapanyag szeretete?

Már általános iskolában tetszett a fa, mint alapanyag. Volt némi kézügyességem is. Egyszer elmentem az unokatestvéremmel egyik nyáron asztalos segédnek, így utólag visszagondolva nagyon jó döntés volt, hiszen ott éreztem először, hogy ezt nekem találták ki.

Milyen fával dolgozol szívesen? Van esetleg kedvenced?

Jobbára diófával dolgozom, abból is próbálok minél idősebb, 80 év feletti fákkal. Szeretek elbeszélgetni a tulajdonossal a fa múltjáról, hiszen mindig van valami története a fának, amit megosztanak velem. Munka közben szívesen gondolok vissza ezekre a sztorikra, ezek sokat segítenek a fa megmunkálásában, hiszen örömmel töltenek el.

Milyen szerszámokra van szükség a fa megmunkálásához?

Nagyon sok gépre, eszközre van szükség a fa megmunkálásához. Például kell: faeszterga, szalagfűrész, láncfűrész, faesztergályos kések és még sorolhatnám, rengeteg szerszám kell. Természetesen nagyon fontos, hogy minőségi szerszámokat használjuk, ezek általában nagyon drágák, viszont csak egyszer kell megvenni őket, hiszen generációkat ki tudnak szolgálni.

Miket készítesz?

Leginkább tálakat, vázákat, poharakat készítek. Eleinte csak a közvetlen környezetemben élőknek, a barátoknak és családtagoknak készítettem különféle tárgyakat, viszont akkora volt a kereslet irántuk, hogy nagyjából öt éve már vállalkozásban csinálom, hogy mindenkit ki tudjak szolgálni. Nagyon szeretem az egyedi megkereséseket ezeknél mindig nagy kihívásokkal találom szembe maga, amiket persze eddig mindig sikerült megoldani. Sokan szoktak felkeresni azzal is, hogy kivágták a szeretett fájukat az udvarból, vagy a nagyszülőknél, amihez valami emlék fűzi őket, ezekből emléktárgyat szoktam készíteni.

Ez munka vagy “szerelem”?

Nálam ez egyértelműen szerelem, nincs olyan nap, hogy ne mennék le a műhelybe.

Mondhatjuk, hogy minden elkészült “tárgy” egy alkotás?

Igen, hiszen nincs két egyforma elkészült munka. Ebben az a legjobb, hogy minden megrendelőm, vásárlóm egyedi tárgyakat kap. Minden tálra, vázára, termékre maximális figyelmet fordítok, nem lehet benne se szakmai, se technológiai hiba, ez nagyon fontos nekem. Akkor százszázalékos egy termék, ha mind látványra, mind tapintásra tökéletes. Talán ez a maximalizmus az, ami miatt szeretnek minket, elégedett vagyok én is és a vásárló is.

Címlapkép: Gáspár Adrienn

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kézműves

faesztergályos

asztalos