Bizakodnak a gazdák: akár még átlag feletti is lehet az idei káposzta termés mennyisége

HelloVidék   
  Megosztom
Bizakodnak a gazdák: akár még átlag feletti is lehet az idei káposzta termés mennyisége

Elkezdődött a káposzta betakarítása Magyarországon. Hazánkban idén mintegy 4 ezer hektárnyi öntözött területen termesztették a vitaminokban, rostanyagokban, valamint ásványi anyagokban gazdag zöldségfélét. Az idei termés a korszerűbb fajtáknak, a magas színvonalú termesztéstechnológiának köszönhetően elegendő lehet a hazai igények ellátására.

A káposztafélék azon kevés, fontos zöldségfélék közé tartoznak, amelyekből szinte egész évben hazai termesztésből lehetne a fogyasztási igényeket kielégíteni. A káposztafélék rendkívül jó hatással vannak az egészségünkre: vitaminokban, rostanyagokban, ásványi anyagban gazdagok, ugyanakkor kevés kalóriát tartalmaznak. A növény hozzájárul az emésztőrendszer megfelelő működéséhez és erősíti a szervezet védekezőképességét különféle betegségekkel szemben, hangzott el a szakmai napon, amelynek ebben az évben az ismert vállalat ócsai zöldségkutató és nemesítő bázisa adott otthont.

A káposzta népszerűsége az elmúlt évtizedben leszálló ágba került, pedig élettani hatásai miatt nagyon fontos lenne, hogy a családok ne csak a divatosabb zöldségféléket fogyasszák. Ráadásul az idei év első felében komoly nehézséget okozott az értékesítésben az üzemi, iskolai konyhák koronavírus járvány miatt bezárása, ugyanis ez a szegmens használja a legnagyobb mennyiségű káposztafélét.

A kertészeti termesztésben nincs két egyforma év. Az éghajlatváltozás, valamint az ezzel járó termesztési, növény-egészségügyi kihívások minden évben újabb feladatok elé állítják a termelőket. Az időjárás viszontagságai sajnos ebben az évben sem kímélték őket: a csapadékos nyár kedvezett a gombás és baktériumos betegségek terjedésének. Az egyre szigorúbb uniós növényvédelmi szabályozásnak és a fogyasztók elvárásainak köszönhetően egyre kevesebb a hatékony növényvédelmi megoldás. Az idei évben akár még átlag feletti terméskilátások is lehetnének káposztafélékben, de a rövid idő alatt lezúduló júniusi-júliusi esők, az ezt kövező felmelegedésekkel a baktériumos betegségek melegágyai. Ezek sok bosszúságot és kárt okoztak. Ettől függetlenül a körülbelül 4 ezer hektáros termőterületen termesztett mennyiség a korszerűbb fajtáknak, a magas színvonalú termesztéstechnológiának köszönhetően elegendő lehet a hazai ellátásra

- mondta Antal Gyula, a Syngenta zöldségfélék üzletágvezetője.

A hagyományos nemesítés csak nagyon lassan tudja beépíteni azokat a tulajdonságokat, amelyek könnyebbé teszik mind a növényvédelmet, mind a munkaerő-felhasználást úgy, hogy a termék biológiai, táplálkozási, gasztronómiai értéke ne csökkenjen, sőt lehetőleg növekedjen. Magyarországon ma már senki nem termel fejes-, kel- vagy vöröskáposztát, karfiolt, brokkolit, vagy karalábét öntözés nélkül. Ez részben versenyelőny az északi, hagyományos káposztatermelő országokkal szemben, de a költségeket is jelentősen növeli. A Syngenta évtizedekkel ezelőtt kiemelt stratégiai céljává tette a betegségeknek, rovarkártevőknek minél inkább ellenálló új hibridek nemesítését, csökkentve ezzel a terméskockázatot és a tudatos fogyasztók gyanakvását a növényvédő szer felhasználás irányában

- ismertette Antal Gyula.

Az ócsai szakmai rendezvényen bemutatott új hibridek a termesztés minden szegmensében igazi újdonságnak számítanak. A meghívott vendégek megtekintették az új tárolási, frisspiaci, savanyítási hibrideket, amelyek teljesen egészségesek maradnak nehéz körülmények között is. Megismerkedtek az erős növekedésű, kevesebb műtrágya-felhasználást igénylő, de a legintezívebb napsütésben is hófehéren maradó karfiolokkal, valamint a gépi betakarításra alkalmas újdonságokkal.

A hazai tudást és hagyományokat, a nyugat-európai tudományos háttérrel ötvözve a Syngenta már több mint 2 évtizede hazai, kontinentális éghajlati körülmények között nemesíti hibridjeit Ócsán, öregbítve a magyar nemesítők hírnevét, tekintélyét. A szektor jövőképe egyelőre homályos, de mindenki törekszik a jobb eredményre a termelőkért és a fogyasztókért.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

káposzta

termés

termény

káposztatermés