Hiába olcsók, nem bíznak ezekben a hitelekben a magyarok: kiderült, mi lehet az oka

Pénzcentrum   
  Megosztom
Hiába olcsók, nem bíznak ezekben a hitelekben a magyarok: kiderült, mi lehet az oka

A nyáron javulni látszott a magyarok hitelfelvételi kedve, miután azt erősen megnyírbálta a koronavírus járvány. Ennek ellenére augusztusban ismét csökkenést lehetett tapasztalni, miközben a személyi hitel kamatok még mindig sosem látott alacsony szinten stagnálnak. Úgy tűnik, a lakosság még mindig óvatos: az MNB által bevezetett, év végéig szóló THM-plafon, amely 5,75 százalék alatt tartja a kamatokat nem elég. Az élénkülő érdeklődés megtorpanása most azt jelenti, hogy a felvett hitelek szerződéses összege - nem számolva a veszélyhelyzet időszakával, a 2017. márciusi szint közelére esett vissza, pedig akkor 15,14% volt a személyi kölcsönök átlagos kamatlába, augusztusban nagyjából a harmada: 5,6%. Akkor mi tartja vissza a lakosságot a hitelfelvételtől? Ennek járt most utána a Pénzcentrum.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai alapján 2020 augusztusában 24,48 milliárd forint forintnyi új személyi hitelt vettek fel a magyar háztartások, ehhez képest júliusában 27,85 milliárd, júniusban 23,91 milliárd, májusban 18,88 milliárd, áprilisban pedig - amikor a soha nem látott visszaesés következett - 13,31 milliárd forintot. Ez a közel 24,5 milliárd forint a tavalyi értéknek (49,25 mrd) mintegy a fele. Ha a járvány hónapjait figyelmen kívül hagyjuk, utoljára 3,5 éve, 2017 márciusában vettek fel ehhez hasonlóan kevés személyi kölcsönt.

Júniushoz képest júliusban a bővülés 15,5 százalékos volt, viszont júliusról augusztusra az MNB adatai szerint ismét visszaesés történt. Bár augusztusban nem mentünk a júniusi 23,91 milliárdos szint alá, mégis 2,4 százalékkal nőtt csak a felvett személyi hitel összegek együttes száma. Júliushoz képest pedig 12,1 százalékkal esett vissza augusztusban a személyi hitel felvétel.

A kamatok viszont sosem látott alacsony szinten vannak, köszönhetően az MNB által bevezetett THM plafonnak - amely a júniusi alapkamat csökkentés hatására már csak 5,75 százalék lehet. A személyi hitel kamatokat ugyanis nagyjából a felére vágta vissza a márciusi kormányrendelet, illetve az alapkamat csökkentés. (A júliusi alapkamat visszametszésnek már nem volt jelentős hatása a személyi hitelek THM-jeire, ahogy a későbbi alapkamat emelésnek sem.)

A részletekről és arról, hogy miért óvatosak mégis a magyarok a cikk folytatásában a Pénzcentrum oldalán olvashatunk.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

pénzcentrum

hitel

bank

pénz