Megüthetik a bokájukat a pálinkafőzők: több százezres bírság járhat érte, ha ezt elmulasztják

HelloVidék   
  Megosztom
Megüthetik a bokájukat a pálinkafőzők: több százezres bírság járhat érte, ha ezt elmulasztják

Ahogy arról korábban beszámoltunk, idén megsanyargatta a pálinkafőzőket az időjárás. A korai fagyok, majd az ezt követő aszályos időjárás korábban nem nagyon tapasztalt helyzet vezetett. A szakemberek szerint kajszibarackból alig termett valami, ráadásul meggyből és szilvából is kevesebb lett a szokottnál. Ennek apropóján lettünk kíváncsiak a magánfőzőket érintő legfontosabb változásokra, ezért szakértőket kérdeztünk a magyar pálinkahelyzetről. A HelloVidék kérdéseire a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint György László, a Magán Pálinkafőzők Országos Egyesületének (MAPOE) elnöke válaszolt.

HelloVidék: Milyen törvénymódosítások/szabálymódosítások történtek az ágazatban az elmúlt években? Miért volt erre szükség? Mikor lépnek ezek érvénybe? Hogyan hat ez a tevékenységükre?

György László: Idén tudomásom szerint nem történt változás, utoljára 2019. január elsejétől vezették be, hogy a magánfőzött párlat nem adómentes, hanem 700 Ft/db párlatjegy ellenében főzhető.

NAV: A párlat előállítására vonatkozó rendelkezések idén nem változtak.

HelloVidék: Milyen terhek hárulnak a magán pálinkafőzőkre?

György László: A párlatjegy nem fizikai, hanem virtuális, a bejelentés után elektronikusan küldi a NAV. A 700 ft, 1 liter 42 százalékos párlatra vonatkozik, amiből 86 litert főzhet maximum évente egy magánfőző. A terv viszont az, hogy 2021-től ismét adómentes lesz a magánfőzés.

NAV: A magánfőzőknek a párlat előállítása előtt a NAV-tól kell igényelniük párlatadójegyet, melynek darabja jelenleg 700 forintba kerül.

HelloVidék: Hány darab főzőberendezés van a magyar háztartásokban?

NAV: Az önkormányzati adóhatóságtól kapott tájékoztatások szerint 2019-ben 2265, míg 2020-ban a mai napig 987 párlat előállítására alkalmas desztillálóberendezést jelentettek be a magánfőzők.

HelloVidék: Hány párlat adójegyet váltottak ki az otthon főzők?

NAV: A magánfőzők 2019-ben 155 733, míg 2020-ban a mai napig 59 344 párlatadójegyet vásároltak.

HelloVidék: Magánfőzdében évente legfeljebb hány liter párlatot lehet előállítani?

György László: Egy magánfőző évente maximum 86 liter 42 százalékos párlatot állíthat elő.

NAV: Egy évben minimum 5, maximum 86 párlatadójegy vásárolható. Egy darab párlatadójegy egy liter 42 térfogatszázalékos párlat előállítását teszi lehetővé.

HelloVidék: Hogyan szerezhet valaki jogot arra, hogy magánfőző legyen? Milyen szabályai vannak a magánfőzés keretein belül történő előállításnak?

György László: Ha valaki magánfőző akar lenni, elegendő, ha a lakóhelye szerinti illetékes önkormányzati adóhatósághoz bejelenti a desztilláló berendezés beszerzését.

NAV: A magánfőzőnek az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy minősül, aki rendelkezik gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és a párlat előállítására alkalmas desztillálóberendezéssel. Magánfőzés alatt a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett, párlat előállítását kell érteni. A magánfőzőnek a párlat előállítására alkalmas desztillálóberendezés beszerzését az azt követő 15 napon belül kell bejelentenie az önkormányzati adóhatóságnak. Párlatadójegyet csak akkor lehet vásárolni, ha a bejelentés előzetesen megtörtént. Ahogy említettük, egy évben minimum 5, maximum 86 párlatadójegy vásárolható. Egy darab párlatadójegy egy liter 42 térfogatszázalékos párlat előállítását teszi lehetővé. A párlatot előállítani csak a párlatadójegy megvásárlása után lehet. Ha a lepárláskor több párlat keletkezik, mint amennyi párlatadójegyet vásárolt a magánfőző, akkor a különbözetnek megfelelő mennyiségű párlatadójegyet utólag kell megvásárolni, de ebben az esetben sem lehet 86 darabnál többet. Ha a magánfőző az évente előállítható párlatmennyiséget túllépi, akkor a többletmennyiséget be kell jelentenie a NAV-hoz és egyeztetnie kell annak megsemmisítéséről. A magánfőzés keretében előállított párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el. A magánfőzés keretében előállított párlat kizárólag adóraktár részére értékesíthető.

HelloVidék: Milyen szabályai vannak a pálinkafőzésnek, amire az eljárás során figyelni kell?

NAV: A bérfőzetőnek azt a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személyt kell tekinteni, aki a tulajdonában álló gyümölcsből (gyümölcsből származó alapanyagból) állíttat elő bérfőzött párlatot. A bérfőzött párlatot adóraktárban állítják elő. Egy adott évben egy háztartáson belül vagy csak bérfőzetőként vagy csak magánfőzetőként van lehetőség párlat előállításra vagy előállíttatására. A bérfőzésben előállított párlat jövedéki adója évente legfeljebb 50 liter mennyiségig hektoliterenként 167 000 forint, évente az 50 litert meghaladó vagy a nem adóraktárnak értékesítésre szánt mennyiségre hektoliterenként 333 385 forint. Bérfőzött párlat esetében az 50 literes mennyiség alatt 0,43 hektoliter tiszta szeszt tartalmazó bérfőzött párlatot kell érteni. Bérfőzéskor a bérfőzető az előállított bérfőzött párlat jövedéki adóját a szeszfőzdében (adóraktárban) fizeti meg. Bérfőzött párlat kizárólag a bérfőzető, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, de annak értékesítésére nem csak adóraktárak részére van mód.

György László: Ez egy érdekes kérdés, ennek regényre való irodalma van, az alapja az elcsépelt közhelyek (amik persze azért azok, mert igazak), hogy például a pálinka minőségének 90 százalékát a cefrézés dönti el, vagy hogy jó cefréből lehet rossz pálinkát készíteni, de rossz cefréből nem lehet jót, stb.

HelloVidék: Kistermelői értékesítésre kerülő párlat esetén milyen kötelességeknek kell eleget tenni?

György László: Ha értékesíteni szeretné a magánfőző, kizárólag saját gazdaság helyén folytatott vendéglátás keretében teheti meg, természetesen ez esetben teljes adótartalom kifizetése esetén, mely után párlat-zárjegyet kell igényelni.

NAV: A kistermelőnek minősülő bérfőzető a bérfőzött párlatot akkor értékesítheti, ha az után a magasabb összegű adót megfizette, palackozta azt és a palackot párlat zárjeggyel látta el. Az értékesítés történhet:

  • a gazdasága helyén vendéglátás, vagy szálláshely-szolgáltatás keretében,
  • a gazdasága helyétől légvonalban számítva Magyarország területén legfeljebb 40 km távolságon belüli vásáron vagy piacon folytatott kereskedelmi tevékenység keretében (ebben az esetben az értékesítés helyét, idejét az azt megelőző harmadik napig be kell jelenteni a NAV-hoz)

HelloVidék: Mikor és miért van szükség a párlat zárjegyre?

NAV: A párlatzárjegyet akkor kell beszereznie a bérfőzetőnek, ha nem adóraktárnak szeretné eladni a bérfőzésben előállított párlatot. A párlatzárjegyet a NAV-tól lehet beszerezni, azzal a bérfőzetőnek elszámolnia nem kell, de az átvett zárjegyeket legkésőbb az átvételt követő 3 napon belül köteles felhelyezni a párlat fogyasztói csomagolására.

HelloVidék: Mikor léphet közbe a vámhatóság? Milyen szabályszegések történtek idén? Milyen nagyságrendű büntetések kerültek kiszabásra?

György László: Igazából a vámhatóság csak akkor ellenőrizhet, ha a magánfőző ellen felmerül a jövedéki adó elkerülésével történő értékesítés, vagy nagy kereskedelmi mennyiségű előállítás. Minden egyéb egyéb esetben a területileg illetékes jegyzőnek van joga ellenőrzésre.

NAV: A NAV a párlat előállításával kapcsolatos folyamatokba akkor avatkozik be, ha a hatályos jogszabályi rendelkezések megszegését tapasztalja. Magánfőzés esetében ez leggyakrabban a bejelentések elmulasztásában nyilvánul meg. Ezekben az esetekben az ellenőrzést végzők jegyzőkönyvben rögzítik a mulasztást és értesítik az illetékességgel rendelkező önkormányzati adóhatóságot. Az önkormányzati adóhatóság az értesítés alapján felszólítja a magánfőzőt az elmulasztott kötelezettség pótlására. Ha az 15 napon belül nem történik meg, akkor szankcióként, bejelentés elmulasztásával kapcsolatos jogsértés miatt 200 ezer forintig terjedő bírságot állapíthat meg. Az önkormányzati adóhatóságok szankcionálási gyakorlatával kapcsolatosan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem rendelkezik információval. Párlat előállításával kapcsolatos jogsértés, mikor a párlatot előállító személy nem minősül magánfőzőnek, mert például 100 liternél magasabb űrtartalmú párlat előállítására alkalmas desztillálóberendezést tart birtokban. Ebben az esetben a NAV a berendezést, az előállított párlatot lefoglalja, majd hatósági eljárás keretében jövedéki bírságot állapít meg és mind az eszközt, mind a párlatot elkobozza. A jövedéki bírság összege a hatályos jogszabályi rendelkezések szerint 300 ezer forintig terjedhet. 2020-ban a mai napig 12 esetben foglalt le párlat előállítására alkalmas desztillálóberendezést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, mellyel kapcsolatosan 1 030 000 forint jövedéki bírságot állapított meg.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pálinka

pálinka kereskedelem

pálinkafőzde

pálinkafőzés

pálinkafogyasztás

pálinkapiac

nemzeti adó- és vámhivatal